Ιωάννινα: Εκδήλωση από την εθελοντική ομάδα «Όλες μαζί» με σκοπό την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών.
Λίγο πριν βγει ο Οκτώβρης, στις 31, έγινε μια μεγάλη εκδήλωση στα Ιωάννινα με σκοπό την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού. Ο ροζ Οκτώβρης είναι ο μήνας ενημέρωσης, πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού σε μια διεθνή προσπάθεια καταπολέμησης της νόσου. Είναι χρέος όλων μας, από οποιαδήποτε θέση, η αφύπνιση της κοινωνίας - ο καρκίνος του μαστού είναι ένα πρόβλημα που αφορά γυναίκες και άντρες. Με την ευαισθητοποίηση μπορούμε να βοηθήσουμε, οι γυναίκες μπορούν να προστατέψουν την υγεία τους.
Ο ροζ Οκτώβρης μας ενώνει, φοράμε ροζ, καρφιτσώνουμε το ροζ κορδελάκι στο πέτο μας! Καμία γυναίκα ποτέ να μην είναι μόνη! Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος, η αυτοεξέταση σώζουν ζωές. Η πρόληψη είναι το κλειδί της επιτυχίας. Όλα αυτά είναι μερικά από τα μηνύματα που ακούστηκαν στα Γιάννενα στην αίθουσα Χατζή, στην εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες που έδωσαν το παρών κατέχουν υψηλές θέσεις εξουσίας και θέλησαν να δώσουν το δικό τους μήνυμα. Αναμείχθηκαν με το κοινό, που αποτελούνταν όχι μόνο από γυναίκες, καρφίτσωσαν το ροζ κορδελάκι. Οι ερωτήσεις ήταν «Πότε θα κάνεις τη μαστογραφία σου;» «Προέτρεψες τη μάνα σου να εξετασθεί;» «Η γυναίκα σου είναι συνεπής με τον ετήσιο έλεγχό της;»
Η εκδήλωση οργανώθηκε από την εθελοντική ομάδα «Όλες μαζί» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών. Το παρών έδωσαν η Ευρωβουλευτής, κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία όταν ανέβηκε στο βήμα, μεταξύ άλλων, είπε δείχνοντας το ροζ κορδελάκι, το πανίσχυρο σύμβολο για τον καρκίνο του μαστού: Η πρόληψη σώζει ζωές!
Η κ. Μαρία Κεφάλα, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μίλησε με την ιδιότητα του γιατρού για τη μεγάλη σημασία του προληπτικού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση. Η κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Υφυπουργός Ανάπτυξης, συγκίνησε και παρακίνησε το κοινό, όταν αναφέρθηκε στη δική της μάχη με τον καρκίνο, για το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, που προσφέρει τη δυνατότητα δωρεάν ελέγχου των γυναικών, ηλικίας 50-69 ετών. Είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία προτρέπει τον πολίτη να εξετασθεί.
Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Άννα Μπατιστάτου, έχει δώσει από μικρές έως πολύ μεγάλες μάχες με τον καρκίνο, έχει αναμετρηθεί μέσα από την έρευνά της ως καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής, έχει κάνει πολλές διαλέξεις με το πρωτοπόρο θέμα: «Έχει χρώμα ο καρκίνος;». Και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου από το βήμα κοιτώντας το κοινό μας είπε: «Δεν φοβάμαι τον Καρκίνο». Όλες οι γυναίκες που νόσησαν από καρκίνο και όσοι τους κρατούσαν το χέρι στον άνισο αυτό αγώνα, αποτελούν πρότυπα δύναμης, ελπίδας και διάδοσης του μηνύματος: Η πρόληψη αποτελεί προτεραιότητα.
Η κ. Αγνή Νάκου, Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, η κ. Ελένη Ακονίδου, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ιωαννιτών, έδωσαν το δικό τους μήνυμα για την ημέρα, προτρέποντας τις γυναίκες να εξετασθούν και να μη παραμελούν τον ετήσιο απεικονιστικό τους έλεγχο.
Η κ. Μπούκαλη Κατερίνα, Ακτινολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μίλησε για τη μαστογραφία και τον προληπτικό της χαρακτήρα, εξήγησε στο κοινό ότι πρόκειται για μια εξέταση που δεν πονάει, δεν είναι επικίνδυνη μιας και τα σημερινά μηχανήματα εκπέμπουν μικρή δόση ακτινοβολίας. Η πρώτη μαστογραφία που συνηθίζεται να την αποκαλούν μαστογραφία αναφοράς πρέπει να γίνει μεταξύ των 35 και 40 ετών.
Η κ. Μαίρη Γκούβα, Καθηγήτρια Ψυχολογίας Ασθενών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είπε: «Είμαι χαρούμενη που μπορούμε και πάλι να μοιραζόμαστε αυτή τη μέρα. Είμαι χαρούμενη γιατί φεύγοντας από το απόψε, κάθε χρόνο κάτι αλλάζει στη διάθεσή μας. Γεμίζουμε με ελπίδα και μη σκεφτείτε ποτέ ότι σε ψυχολογικό επίπεδο η ελπίδα μπορεί να είναι φρούδα. Έχει κάνει τη δουλειά της. Τουναντίον, η ζωή χωρίς ελπίδα μπορεί να μας αρρωσταίνει. Γιατί είναι σημαντικό το “όλες μαζί”; Γιατί είναι σημαντικό το ότι είμαστε εδώ κάθε χρόνο;
»Η ηλικία είναι η συνισταμένη της χρονικής μας ηλικίας, της βιολογικής μας ηλικίας και της ψυχολογικής μας ηλικίας. Η πρόληψη δεν έχει ηλικία και αποτελεί διάκριση – απαξίωση - περιφρόνηση να μην υπολογίζουμε κάτω από την ομπρέλα της πρόληψης τις γυναίκες μεγάλης και μεγαλύτερης ηλικίας. Καρκίνος σκάνδαλο της φύσης έλεγε ο Χρήστος Γιανναράς ή απόλυτη επανάσταση ενός κυττάρου. Αλήθεια, ποιος του δίνει το δικαίωμα για μια τέτοια επανάσταση; Κι απέναντι σε ποιον επαναστατεί;
»Μια φιλοσοφούσα συνείδηση θα ήταν σημαντικό να αφουγκράζεται την κάθε μέρα σαν να πρόκειται για την τελευταία και την ίδια στιγμή να σχεδιάζει μια ζωή σαν να πρόκειται να ζήσει έως και μετά τα 100 του. Αυτή είναι μια ώριμη θέση ζωής. Το δεν θέλω να ξέρω είναι σαν το “όταν δεν ξέρω δεν υπάρχει”. Είναι ένας ανώριμος μηχανισμός άμυνας του ψυχισμού μας, που δεν οδηγεί σε ωρίμανση».
Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέκος Καχριμάνης, που ήταν παρών στην εκδήλωση, ανέβηκε στο βήμα και μίλησε απροκάλυπτα, με θάρρος, για το πώς βίωσε ο ίδιος και η οικογένειά του τον καρκίνο του μαστού, ανοίχτηκε στον κόσμο μιλώντας για τη σύζυγό του. Μίλησε ανθρώπινα και απλά, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα: «Ο καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί, φτάνει να είμαστε μαζί!».
Τρεις εξαιρετικές γυναίκες, μουσικοί του δημοτικού ωδείου Ιωαννίνων, οι Βάσω Αρλέτου στο βιολί, Μαριάνθη Καψάλη στη βιόλα και Ειρήνη Ζαγκλή στο πιάνο, έδωσαν με τη μουσική τους χρώμα στη βραδιά. Η Χαρά Μπούνα, διευθύντρια της σχολής MS Hall of dance, και η Φιλιώ Σακαλή έκλεισαν με ένα χορό και με ένα τραγούδι: «I will survive».
Η ομάδα «Όλες μαζί» είναι μια εθελοντική ομάδα, που αδιάλειπτα εδώ και δέκα χρόνια οργανώνει δράσεις την τελευταία μέρα του Οκτώβρη, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού.
Την εκδήλωση συντόνισε η γιατρός-συγγραφέας Νεκταρία Ζαγοριανάκου, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας «Όλες μαζί».