8 tips για το τέλειο βιογραφικό σημείωμα
Sora Shimazaki on Pexels
Lifestyle

8 tips για το τέλειο βιογραφικό σημείωμα

Ακόμα και αν δεν έχεις την εργασιακή εμπειρία που χρειάζεται

8 βήματα για να φτιάξεις ένα σωστό βιογραφικό σημείωμα

Το βιογραφικό σημείωμα είναι το "εισιτήριo" για τη δουλειά των ονείρων μας, καθώς αποτελεί την πρώτη εντύπωση που δίνουμε στους πιθανούς εργοδότες και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις προοπτικές της καριέρας μας. Η δημιουργία ενός εξαιρετικού βιογραφικού απαιτεί συχνή ανανέωση, προσοχή στη λεπτομέρεια, μια δόση δημιουργικότητας και έμφαση στην παρουσίαση του καλύτερου εαυτού μας. Παρακάτω θα βρείτε πολύτιμες συμβουλές για τη δημιουργία ενός βιογραφικού σημειώματος που θα ξεχωρίζει από το πλήθος και θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους επαγγελματικούς σας στόχους.

Ξεκινήστε με ένα ισχυρό θεμέλιο
Σκεφτείτε το πρώτο πράγμα που παρατηρεί ο καθένας είναι η δομή του βιογραφικού σας σημειώματος, για αυτό επιλέξτε κατά προτίμηση τη μορφή του Harvard, που είναι η πιο διαδεδομένη. Ξεκινήστε συμπεριλαμβάνοντας βασικές λεπτομέρειες, όπως το όνομά σας, τα στοιχεία επικοινωνίας σας και συνεχίστε με μια ακαδημαϊκή και επαγγελματική περίληψη. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να κάνετε μια ισχυρή πρώτη εντύπωση, οπότε φτιάξτε μια συναρπαστική περίληψη που να αναδεικνύει τις δεξιότητες, την εμπειρία και τους επαγγελματικούς σας στόχους.

Προσαρμόστε το βιογραφικό σας σημείωμα σε κάθε αίτηση εργασίας
Δεν θα φορούσατε το ίδιο ρούχο σε κάθε περίσταση, για αυτό και το βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να προσαρμόζεται για κάθε αίτηση εργασίας. Ερευνήστε την εταιρεία και την περιγραφή της θέσης εργασίας και προσαρμόστε το βιογραφικό σας σημείωμα ώστε να αναδείξετε τις δεξιότητες και τις εμπειρίες που ταιριάζουν με τον συγκεκριμένο ρόλο για τον οποίο κάνετε αίτηση. Συμπληρώστε την αίτησή σας με ένα cover letter, δηλαδή μια επιστολή στον διευθυντή προσλήψεων που θα αναλύετε τους λόγους που είστε κατάλληλος/η για τη θέση.

Αναδείξτε τα επιτεύγματά σας
Καθώς προβάλετε την ζωή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έτσι και το βιογραφικό σας σημείωμα θα πρέπει να προβάλλει τα επιτεύγματά σας σε περίοπτη θέση. Χρησιμοποιήστε σημεία με κουκίδες για να απαριθμήσετε μετρήσιμα επιτεύγματα από προηγούμενους ρόλους. Αυξήσατε τις πωλήσεις κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό; Ολοκληρώσατε ένα έργο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα; Υλοποιήσατε μια πρωτοβουλία εξοικονόμησης κόστους; Επισημάνετε αυτές τις επιτυχίες για να υπογραμμίσετε την επαγγελματική σας αξία.

Δώστε βάση στις δεξιότητές σας
Οι δεξιότητές σας είναι η εργαλειοθήκη σας για την επιτυχία, για αυτό παρουσιάστε τες με υπερηφάνεια. Δημιουργήστε μια ειδική ενότητα για τις δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων τόσο των hard skills, όπως αν έχετε γνώση υπολογιστών για παράδειγμα, όσο και των soft skills, όπως η ομαδικότητα, που σχετίζονται με την εκάστοτε θέση εργασίας. Στις δεξιότητες σας εντάσσονται και οι ξένες γλώσσες, αλλά κατά προτίμηση αφιερώστε τους ένα ξεχωριστό κομμάτι. 

Κρατήστε το συνοπτικό και καλά οργανωμένο
Όπως ο χώρος διαβίωσης χωρίς ακαταστασία προάγει την ψυχική ηρεμία, ένα καλά οργανωμένο βιογραφικό σημείωμα είναι πιο εύκολο για τους εργοδότες να περιηγηθούν. Χρησιμοποιήστε σαφείς επικεφαλίδες, σημεία με κουκίδες και μια συνεπή μορφή για να διασφαλίσετε ότι το βιογραφικό σας σημείωμα διαβάζεται εύκολα. Κρατήστε το συνοπτικό, περιορίζοντάς το ιδανικά σε δύο σελίδες, και χρησιμοποιήστε μια καθαρή, επαγγελματική γραμματοσειρά. Μπορείτε να συμπεριλάβετε μια φωτογραφία, αλλά αποφύγετε το χρώμα. 

Μην ξεχνάτε την εκπαίδευση
Η εκπαίδευσή σας αποτελεί ουσιαστικό μέρος της επαγγελματικής σας διαδρομής. Συμπεριλάβετε λεπτομέρειες σχετικά με το ακαδημαϊκό σας υπόβαθρο, τις πιστοποιήσεις και τα σχετικά μαθήματα. Αναφέρετε τυχόν διακρίσεις ή βραβεία που έχετε λάβει, ειδικά αν σχετίζονται με τον τομέα σας.

Επισημάνετε τις εξωσχολικές δραστηριότητες
Ένας ολοκληρωμένος τρόπος ζωής περιλαμβάνει χόμπι και ενδιαφέροντα, συνεπώς και το βιογραφικό σας σημείωμα μπορεί να ωφεληθεί από την προβολή εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Η εθελοντική εργασία, οι ηγετικοί ρόλοι σε λέσχες ή οργανώσεις, ο αθλητισμός και οι τέχνες μπορούν να καταδείξουν την ηγετικότητα, την ομαδική εργασία και το πάθος σας.

Διόρθωση και επεξεργασία
Ένα βιογραφικό σημείωμα με τυπογραφικά λάθη ή σφάλματα μπορεί να είναι έως και απαγορευτικό και θα προκαλέσει σίγουρα αρνητική εντύπωση. Ελέγξτε προσεκτικά το βιογραφικό σας σημείωμα για γραμματικά και ορθογραφικά λάθη. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε feedback από φίλους ή μέντορες για να διασφαλίσετε ότι είναι σωστό και επαγγελματικό.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice