8 φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται ήλιο για να ευδοκιμήσουν
Υπάρχουν και εκείνα τα φυτά, που είναι οι ωραίοι, αλλά λίγο «σκοτεινοί τύποι»
Ποια φυτά εσωτερικού χώρου δεν χρειάζονται ήλιο.
Υπάρχουν και εκείνα τα φυτά, που είναι οι ωραίοι, αλλά λίγο «σκοτεινοί τύποι». Δεν επιθυμούν τον ήλιο και τα φλας πάνω τους και είναι στη φύση τους να αναπτύσσονται ακόμα και αν κρύβονται στις γωνίες.
Κάθε φυτό έχει την προσωπικότητα, τις επιθυμίες και τα «χούγια» του. Οτιδήποτε πράσινο στο σπίτι, το λένε οι ειδικοί το λέμε και εμείς, ανεβάζει τη διάθεση, μειώνει το στρες και την ανησυχία και καθαρίζει τον αέρα που αναπνέουμε. Σε μια πολυάσχολη, όμως, καθημερινότητα όπου η «ανθοφορία» των post-it δεν σταματά ποτέ, ιδανικά για το σπίτι θεωρούνται εκείνα τα φυτά-σπιτόγατοι που δεν απαιτούν και ιδιαίτερη φροντίδα. Όχι πολύ νερό, όχι πολύ φως, όχι πολλές έννοιες από την πλευρά μας. Είναι τα φυτά που αν είχαν ένα αγαπημένο soundtrack στο οποίο θα γύριζαν τον βλαστό τους ακούγοντάς το, θα ήταν το ‘I will survive”.
Κανένα φως; Κανένα πρόβλημα! Οι παρακάτω ποικιλίες φυτών μπορούν να επιβιώσουν όσο εσείς παίζετε με το dimmer.
8 φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται ήλιο για να ευδοκιμήσουν
Σανσεβιέρια (Sansevieria) της οικογένειας Asparagaceace
Πολυετές, τροπικό φυτό με μυτερά και μακριά φύλλα, η Σανσεβιέρια γνωστή και ως «φιδόφυτο» (snakeplant) ή «Γλώσσα της Πεθεράς» λόγω της εμφάνισής της, είναι εξαιρετικά ανθεκτική και σίγουρα δεν παρεξηγείται όταν την παραμελούν. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, ενώ το πιο κοινό είδος είναι η Sansevieria trifasciata με τα ψηλά σκούρα πράσινα φύλα. Με καταγωγή από την Αφρική και τη Νότια Ασία, αποθηκεύει νερό στα φύλλα της όπως η αλόη. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται πότισμα όταν το χώμα έχει στεγνώσει. Δηλαδή κάθε 2 εβδομάδες το καλοκαίρι ενώ τον χειμώνα 1 φορά το μήνα. Της αρέσει το έμμεσο φως, επιβιώνει όμως και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, απλά αναπτύσσεται με πιο αργό ρυθμό. Είναι από τα φυτά που μπορεί να τοποθετηθεί και στο υπνοδωμάτιο, καθώς και κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί και παράγει οξυγόνο. Της αρέσει η ζέστη, μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και τα 70 cm, περίπου, ενώ συνιστάται η μεταφύτευσή της κάθε 2 με 3 χρόνια.
Κισσός, (Ivy) της οικογένειας Araliaceae
Ο κισσός, γνωστός στην αρχαία Ελλάδα και σύμβολο του Διονύσου, θεού του κρασιού, στην ελληνική μυθολογία, είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί σε εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους με μεγάλη ευκολία. Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες, ενώ αρκετοί τον επιλέγουν σαν διακοσμητικό στοιχείο σε εσωτερικούς χώρους, αφήνοντας τα καταρρακτώδη μικρά φύλλα του να ξεχυθούν από ράφια ή να τυλιχθούν σε καφασωτά ή οβελίσκους –για όποιον έχει φυσικά οβελίσκο στο σπίτι. Δεν είναι καθόλου απαιτητικός στην ανάπτυξή του. Ποτίστε τον όταν θα δείτε το χώμα να έχει στεγνώσει ενώ προσέξτε να γίνεται καλή αποστράγγιση της γλάστρας καθώς δεν πρέπει το χώμα του να παραμένει υγρό. Δεν χρειάζεται κλάδεμα, αν θέλετε όμως να πυκνώσει μπορείτε να κάνετε ένα μικρό τριμμάρισμα. Τα φυτά που κόψατε βάλτε τα σε ένα ποτήρι νερό μέχρι να δείτε να σχηματίζονται ρίζες. Πολύ εύκολα, θα έχετε δημιουργήσει καινούργια φυτά.
Καλαθέα (Calathea) της οικογένειας Marantaceae
Πρόκειται για τροπικό φυτό που του αρέσει η ζέστη και η υγρασία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να τοποθετηθεί στο σαλόνι αλλά και στο μπάνιο ή την κουζίνα. Την προτιμούν ιδιαίτερα για τα εντυπωσιακά, γυαλιστερά της φύλλα με τους ιδιαίτερους χρωματισμούς, που διαφοροποιούνται ανάλογα με την ποικιλία. Κατάγεται από τη Νότια Αμερική και μπορεί να φτάσει σε ύψος και το ένα μέτρο. Προτιμά τις ημισκιερές θέσεις καθώς ο απευθείας ήλιος προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα της. Το χώμα της πρέπει να είναι σταθερά υγρό για να αναπτύσσεται σωστά, πράγμα που σημαίνει πότισμα μια φορά την εβδομάδα τον χειμώνα, συχνότερα όμως το καλοκαίρι. Αν παρατηρήσετε κιτρίνισμα ή καφέ κηλίδες στα φύλλα της πρέπει να περιορίσετε το πότισμα ή να ελέγξετε την αποστράγγιση της γλάστρας. Επίσης, σαν extra tip, αν το καλοκαίρι, με τις πολλές ζέστες δείτε τα φύλλα της να ξεραίνονται και να γίνονται καφέ στις άκρες, ξεκινήστε να τα ψεκάζετε με απεσταγμένο νερό για ν’ αυξήσετε τη υγρασία στο χώρο. Η Καλαθέα, ανήκει στην κατηγορία των prayer plants. Μην παραξενευτείτε, κάθε βράδυ αυτά τα φυτά, διπλώνουν τα φύλλα τους προς τα πάνω θυμίζοντας ανθρώπινα χέρια που ενώνονται όταν προσεύχονται.
Πόθος (Epipremnumaureum) της οικογένειας Araceae
Ανεξάρτητος εκ φύσεως ο Πόθος, αν τολμήσεις να νοιαστείς γι’ αυτόν λίγο περισσότερο σίγουρα δεν θα το εκτιμήσει. Γι’ αυτό και έχει μάλλον παρατηρηθεί ότι επιβιώνει καλύτερα σε χώρους γραφείων όπου ξεχνούν να τον ποτίσουν. Με πράσινα ή πρασινοκίτρινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς, αναπτύσσεται γρήγορα, απεχθάνεται τον ήλιο ενώ χρειάζεται πότισμα όταν θα δείτε να είναι εντελώς στεγνό το χώμα του. Θεωρείται και αυτός ιδανικός καθαριστής του αέρα που αναπνέουμε καθώς μπορεί και φιλτράρει τοξικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη. Γι’ αυτό και η NASA σε μελέτη που έκανε, του χάρισε μια θέση στη λίστα με τα 10 πιο αποτελεσματικά φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Αν θελήσετε να του χαρίσετε μικρά αδελφάκια, δείτε πότε χρειάζεται ένα μικρό κλάδεμα. Αφαιρέστε τα μικρά φυτά και τοποθετήστε τα σε ποτήρια με νερό σε ένα περβάζι παραθύρου μέχρι να δείτε να ξεπροβάλλουν μικρές ρίζες. Στη συνέχεια μπορείτε να τα φυτέψετε. Προσοχή αν έχετε κατοικίδια –κυρίως γάτες- γιατί τα φύλλα του είναι τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.
Lucky Bamboo (Dracaena Sanderiana) της οικογένειας της Δράκαινας
Πολύ εύκολο στην ανάπτυξή του, το τυχερό μπαμπού είναι από τα φυτά που σύμφωνα με τις αρχές του Φενγκ Σούι φέρνει καλή τύχη, ευημερία και μακροζωία σε όποιον το επιλέξει. Μάλιστα, ο αριθμός των στελεχών που συνδέονται μεταξύ τους, συμβολίζουν και διαφορετικές ευχές. Από αγάπη και υγεία μέχρι πλούτο και γονιμότητα. Με καταγωγή από τη Νοτιοανατολική Ασία, μπορεί να μοιάζει με μπαμπού, στην πραγματικότητα όμως, ανήκει στην οικογένεια της «Δράκαινας». Μπορεί ν’ αναπτυχθεί είτε στο χώμα είτε σε γυάλα με νερό με εμφανείς τις ρίζες του. Αν επιλέξετε τη λύση του νερού, τοποθετήσετε αρκετά βότσαλα στο δοχείο για να σταθεροποιήσετε το κοτσάνι και βεβαιωθείτε ότι οι ρίζες παραμένουν πάντα καλυμμένες με νερό. To νερό χρειάζεται αλλαγή μια φορά την εβδομάδα για να είναι καθαρό και να μην σαπίσει το φυτό. Αν επιλέξετε πάλι να το έχετε στο χώμα, φροντίστε να ποτίζετε 1 φορά την εβδομάδα και να ελέγχετε το χώμα να είναι ελαφρώς υγρό καθώς δεν πρέπει να στεγνώσει πολύ. Του αρέσει η ζέστη ενώ το ηλιακό φως μπορεί να κάψει τα φύλλα του. Είναι από τα φυτά που θέλει κλάδεμα στα φύλλα για να διατηρεί το σχήμα και την υγιή του όψη.
Hot Tips:
-Προσοχή, γιατί τα φύλλα του είναι τοξικά για γάτες και σκύλους. Aπομακρύνετε είτε το φυτό είτε τα κατοικίδια.
-Ποτέ μην αγοράσετε για δώρο μπαμπού που έχει 4 βλαστούς. O αριθμός 4 στην κινέζικη γλώσσα συμβολίζει τον θάνατο και εννοείται πως θεωρείται γρουσούζικος.
Ζαμιοκούλκας (Zamio culcas zamiifolia) της οικογένειας Araceae
Πρόκειται για το φυτό που είναι γνωστό και ως ΖΖ plant -και όχι Ζάμια όπως κάποιοι συνηθίζουν να το λένε. Χαρακτηριστικό του Ζαμιοκούλκα είναι ότι τα γυαλιστερά του φύλλα εμφανίζονται να ξεφυτρώνουν μέσα από το χώμα. Προσαρμόζεται εξαιρετικά εύκολα, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ενώ ο απευθείας ήλιος προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα του. Δεν χρειάζεται συχνό πότισμα ειδικά αν βρίσκεται σε σκοτεινό μέρος. Το χειμώνα, μια φορά το μήνα είναι αρκετή, ενώ το καλοκαίρι, αυξήστε σε δυο φορές. Προσθέστε λίπασμα σε υγρή μορφή μια φορά στους δυο ή τρεις μήνες, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, για να διατηρήσετε το λαμπερό πράσινο χρώμα στα φύλλα. Μεγαλώνει περισσότερο σε πλάτος ενώ το ύψος του φτάνει έως και τα 60 εκ. Μεταφύτευση χρειάζεται μετά από 2-3 χρόνια.
Πεπερόμια (Peperomia) της οικογένειας Piperaceae
Είναι και αυτή η τέλεια, ήσυχη συγκάτοικος. Δεν θέλει πολύ φως, δεν θέλει πολύ νερό, δεν θέλει πολλή προσοχή. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες πεπερόμια (Caperata, Hope, Prostrata, Nivalis, κλπ) με πράσινο φύλλωμα το οποίο παρουσιάζει διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ποικιλία. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, μπορεί και αποθηκεύει υγρασία στα σαρκώδη φύλλα της και φυσικά λόγω της τροπικής καταγωγής της, απεχθάνεται το κρύο αλλά και τον απευθείας ήλιο. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει ελαφρά ανάμεσα στα ποτίσματα και ποτίστε περίπου κάθε 15 ημέρες τον χειμώνα και κάθε 7-10 ημέρες το καλοκαίρι. Ελέγχετε πάντα την αποστράγγιση της γλάστρας, ενώ σκεφτείτε ότι χρειάζεται λίπασμα την περίοδο άνοιξη-καλοκαίρι που είναι η περίοδος ανάπτυξής της. Θεωρείται ιδανική και για γραφείο –καθώς προσαρμόζεται εύκολα και δεν πιάνει χώρο-, ενώ λόγω πάλι και του μικρού μεγέθους της θεωρείται ιδανική για να κάνετε με αυτήν συνθέσεις βάζοντας δίπλα της διαφορετικά φυτά.
Γκουσμάνια (Guzmania) της οικογένειας των Βρομελιωδών
Ανθεκτική και ευτυχής σε πιο σκοτεινά σημεία του σπιτιού, η εξωτική Γκουσμάνια με τα στενόμακρα πράσινα φύλλα αλλά και τον μακρύ εντυπωσιακό μίσχο –συνήθως σε κόκκινο ή έντονο πορτοκαλί χρώμα- που σημειωτέον δεν είναι άνθος αλλά βράκτια φύλλα, είναι από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου. Ξαδέρφη του ανανά και με καταγωγή από τη Νότια Αμερική χρειάζεται ζέστη, υγρασία και σκιά για να αναπτυχθεί. Τον χειμώνα συνιστάται πότισμα κάθε 10 ημέρες, ενώ το καλοκαίρι κάθε 4-5 ημέρες καθώς είναι το διάστημα εκείνο που αναπτύσσεται. Ελέγχετε πάντα την αποστράγγισης της γλάστρας, ενώ το καλοκαίρι φροντίστε να ψεκάζετε και τα φύλλα της. Επιπλέον, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα καλοκαιριού ενδείκνυται και η χρήση λιπάσματος προκειμένου να βοηθήσετε την ανάπτυξη της. Το τροπικό αυτό φυτό το οποίο απεχθάνεται το απευθείας ηλιακό φως, θα σας χαρίσει μικρά κίτρινα ανθάκια που θα εντοπίσετε ανάμεσα στα φύλλα. Η Γκουσμάνια, φιγουράρει και αυτή στη λίστα με τα πολύτιμα φυτά που φιλτράρουν και καθαρίζουν από τοξικές ουσίες τον αέρα που αναπνέουμε στους εσωτερικούς χώρους.