Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα φυτά των Χριστουγέννων

Οι ιστορίες και οι συμβολισμοί που κουβαλούν εδώ και αιώνες τα πιο γνωστά γιορτινά φυτά για να επιλέξεις σοφά που θα τα χαρίσεις

Tα πιο γνωστά χριστουγεννιάτικα φυτά και γιατί να τα επιλέξεις

Τις γιορτές, εκτός από τον πρωταγωνιστή των ημερών, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, την προσοχή μας διεκδικούν και διάφορα άλλα φυτά. Φυτά που στο παρελθόν θεωρούνταν ότι έχουν μαγικές ιδιότητες, φυτά που υπόσχονταν την επιστροφή της άνοιξης, φυτά που γιόρταζαν τον έρωτα ή το χειμερινό ηλιοστάσιο. Σήμερα, είτε τα επιλέξετε σαν εορταστικό ντεκόρ είτε τα δωρίσετε κάπου, γνωρίστε άγνωστες ιστορίες από το ανθοστόλιστο παρελθόν τους και επιλέξτε σοφά που θα τα χαρίσετε γνωρίζοντας από πριν, τι συμβολίζει το καθένα.

Παλιά φυτά VS νέα φυτά

Υπάρχουν τα μοδάτα, ινσταγκραμικά φυτά μονίμως καλοφτιαγμένα και παρφουμαρισμένα που αναζητούν μια θέση στη ζωή και στο σαλόνι μας και υπάρχουν και τα άλλα. Τα κλασσικά και γνώριμα φυτά που μοιάζοντας να κουβαλούν ένα μαμαδίστικο-γνώριμο άγγιμα, έρχονται να μας υπενθυμίσουν πώς πρέπει να είναι τα Χριστούγεννα. Κλασσικά. Με απολαυστικό πράσινο, λαμπερό κόκκινο και χιονάτο λευκό. Γιατί τελικά, όσα χρόνια και αν περάσουν, τις γιορτές πάντα θα αναζητάμε μέσα στις εκάστοτε μόδες ένα παραδοσιακό ευχολόγιο, μια υπόσχεση ότι όλα θα πάνε καλά.

Τα γνωστά-άγνωστα φυτά των Χριστουγέννων

Ποϊνσέτια ή Αλεξανδρινό

Ποϊνσέτια ή Αλεξανδρινό

Από τα διασημότερα χριστουγεννιάτικα φυτά, η Ποϊνσέτια, είναι από εκείνες που κρύβουν ένα ενδιαφέρον trivia ανάμεσα στα φυλλώματά της. Και αυτό, γιατί μπορεί όλοι να την αγοράζουμε για τα κόκκινα λουλούδια της, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για λουλούδια. Αντίθετα, αυτά τα κόκκινα, λευκά, ή ροζ που συναντάμε στην αγορά, είναι στην πραγματικότητα, βράκτια φύλλα που περιβάλλουν τα μικροσκοπικά κίτρινα λουλούδια της. Αυτά τα κόκκινα φύλλα, μάζευαν αιώνες πριν και οι Αζτέκοι για να φτιάξουν κόκκινη βαφή, ενώ τους χυμούς του φυτού, τους χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για τον πυρετό. Με καταγωγή από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, οι Αζτέκοι ήταν οι πρώτοι στον κόσμο που την καλλιέργησαν, δίνοντάς της το όνομα Cuetlaxochitl. Γνωστή και σαν «Αστέρι των Χριστουγέννων», τον 17ο αιώνα καθιερώθηκε σαν διακοσμητικό φυτό στην μεξικανική παράδοση ενώ την δεκαετία του 1950 έκανε το ντεμπούτο της στις γιορτές των Χριστουγέννων. Την γνωριμία μας μαζί της, τη χρωστάμε στον Αμερικανό πρέσβη στο Μεξικό Joel Poinsett -από τον οποίο μάλιστα έλαβε και το όνομά της. Ήταν τον 19ο αιώνα, -και συγκεκριμένα το 1820- όταν εντυπωσιασμένος από την Ποϊνσέτια, έστειλε μοσχεύματα από το φυτό στις ΗΠΑ ενώ τα υπόλοιπα τα ανέλαβε η ιστορία και τα φυτώρια. Ονομάζεται και «Αστέρι της Βηθλεέμ», ενώ πρόκειται για ένα φυτό το οποίο συμβολίζει την αγνότητα. Αγαπήθηκε αμέσως από όταν εμφανίστηκε στην αγορά, λόγω της εορταστικής της εμφάνισης, ενώ δίνει το  «παρών» κάθε Χριστούγεννα ενσαρκώνοντας τη χαρά των γιορτών.

Tip: Η Ποϊνσέτια δεν είναι μόνο για μια χρονιά. Μετά το τέλος του χειμώνα μπορείτε να την μεταφυτεύσετε στον κήπο και να την δείτε να αναπτύσσεται εντυπωσιακά.

Κυκλάμινο

Κυκλάμινο

Με λεπτεπίλεπτα λουλούδια που μοιάζουν με φτερά πεταλούδας και φύλλωμα σε σχήμα καρδιάς, τα κυκλάμινα είναι από τα πιο αγαπημένα φυτά του χειμώνα αλλά και των γιορτών. Το πιο συνηθισμένο είδος που πωλείται στην αγορά, είναι το Περσικό κυκλάμινο (Cyclamen Persicum) το οποίο διατηρείται μέσα στο σπίτι, έχετε όμως υπόψη σας ότι μισεί την πολλή ζέστη, του αρέσει όμως το φως και χρειάζεται υγρασία. Διαφορετικά υπάρχει και το κισσόφυλλο κυκλάμινο (Cyclamen hederifolium) το οποίο μπορείτε να φυτέψετε έξω, κατά προτίμηση σε σκιερό μέρος. Το κομψό αυτό φυτό με τα ροζ, μωβ, κόκκινα ή λευκά λουλούδια, έχει συνδεθεί με την αφοσίωση και την αγάπη, κυρίως την μητρική. Επιπλέον, η Χριστιανική θρησκεία, έχει συνδυάσει τα άνθη του με την Παρθένο Μαρία, καθώς μοιάζουν να σκύβουν το κεφάλι τους, σε ένδειξη ευλάβειας.

Κάκτος των Χριστουγέννων ή «Υπομονή»

Κάκτος των Χριστουγέννων ή «Υπομονή»

Λίγα φυτά ανθίζουν τόσο γενναιόδωρα όσο ο Κάκτος των Χριστουγέννων, ο οποίος λίγο πριν τα Χριστούγεννα, το γιορτάζει με μια έκρηξη ανθοφορίας. Ξεχωριστός για τους πεπλατυσμένους, βλαστούς του, πιο δημοφιλής θεωρείται εκείνος με τα κόκκινα λουλούδια, θα τον συναντήσετε όμως στην αγορά και με ροζ, κίτρινα, πορτοκαλί, λευκά ή μωβ. Το ενδιαφέρον με το συγκεκριμένο φυτό είναι ότι μπορεί να ονομάζεται κάκτος, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για παχύφυτο το οποίο μεγαλώνει στις ζούγκλες της Βραζιλίας. Τα φύλλα του αποθηκεύουν υγρασία ενώ αγαπά να αναπτύσσεται πάνω σε δέντρα. Στο φυσικό του περιβάλλον ανθίζει τον Απρίλιο και τον Μάιο αλλά σαν φυτό εσωτερικού χώρου την περίοδο των γιορτών. Ζει για πάρα πολλά χρόνια, αγέραστος και ακμαίος, γι’ αυτό και είναι φυτό το οποίο συμβολίζει τη μακροζωία και την ανθεκτικότητα.

Ου ή Ίλεξ ή Αρκουδοπούρναρο

Ου ή Ίλεξ ή Αρκουδοπούρναρο

Από κλαδιά σε βάζο, χριστουγεννιάτικα στεφάνια και ευχετήριες κάρτες, το ου, με τα αγκαθωτά φύλλα και τους γυαλιστερούς κόκκινους καρπούς, βρίσκεται σε αφθονία στο χριστουγεννιάτικο ντεκόρ. Οι Δρυίδες, οι Κέλτες και οι Αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν εκείνοι, πάντως, που πρώτοι το είχαν θεωρήσει σημαντικό - εορταστικό φυτό. Στην αρχαία Ρώμη, κρεμούσαν κλαδιά έξω από τα σπίτια τους για προστασία, ενώ παράλληλα έφτιαχναν με αυτά εορταστικά ντεκόρ στα Σατουρνάλια, τη σημαντική και μεγάλη γιορτή των Ρωμαίων τον Δεκέμβριο,  αφιερωμένη στον θεό Σατούρνους (αντιστοιχεί στον Κρόνο στην ελληνική μυθολογία). Οι Κέλτες, πίστευαν ότι κρύβει μαγικές δυνάμεις, προστατεύει και προσφέρει καλοτυχία, ενώ οι σοφοί Δρυίδες, οι οποίοι το θεωρούσαν σύμβολο γονιμότητας και αιώνιας ζωής, το είχαν ανακηρύξει «Βασιλιά των Δασών» εξαιτίας της ικανότητάς του να επιβιώνει στους δριμείς χειμώνες. Πολύ αργότερα, με την εξάπλωση του Χριστιανισμού, παλιές ιστορίες, παραδόσεις και θρύλοι ανακατεύτηκαν δίνοντας στο φυτό καινούργιο νόημα. Πιστεύεται, λοιπόν, ότι τα κοφτερά του φύλλα αντιπροσωπεύουν το αγκαθωτό στεφάνι που φορούσε ο Ιησούς ενώ οι κόκκινοι καρποί τις σταγόνες από το αίμα του. Η παρουσία του συνεπώς στις γιορτές, μοιάζει με τον κύκλο ζωής του Ιησού. Η ομορφιά και η ζωτικότητα που έχει ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες το έχουν φέρει στις μέρες μας να συμβολίζει τη χαρά, την καλοτυχία και την ειρήνη.

Γκι ή Ιξός

Γκι ή Ιξός

Όσο θα υπάρχουν Χριστούγεννα, ρομαντικές ταινίες και αγαπησιάρικα τραγούδια, θα συζητάμε για τα φιλιά κάτω από το γκι. Το εντυπωσιακό αυτό φυτό με τους σφαιρικούς λευκούς καρπούς σαν μαργαριτάρια και τα λεία φυλλαράκια έχει φτάσει στις μέρες μας γεμάτο συμβολισμούς από το παρελθόν. Διάφοροι πολιτισμοί απέδιδαν -και σε αυτό- μαγικές ιδιότητες, ενώ οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν σύμβολο φιλίας και ειρήνης. Ο θρύλος, μάλιστα, λέει ότι αν δυο εχθροί τύχαινε να συναντηθούν κάτω από το γκι, όφειλαν να αφήσουν κάτω τα όπλα και να αγκαλιαστούν, -κάτι που κανείς δεν ζει φυσικά σήμερα για να το επιβεβαιώσει. Επίσης, οι Κέλτες, θεωρούσαν ότι το φυτό φέρνει καλοτυχία γι’αυτό και το κρεμούσαν στις εισόδους των σπιτιών τους. Στα προ-Χριστιανικά χρόνια θεωρήθηκε σύμβολο γονιμότητας ενώ παράλληλα χρησιμοποιούνταν για να θεραπεύει διάφορες ασθένειες. Τα φιλιά πάντως κάτω από το γκι, γιατί γι’ αυτό γίνεται πάντα η συζήτηση, αποδίδονται στην Σκανδιναβική μυθολογία. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον μύθο όταν η θεά Frigg, (θεότητα της αγάπης, της γονιμότητας και προστάτιδα του γάμου) αντιλαμβάνεται ότι ο γιος της Baldr βλέπει στο ύπνο του τον επικείμενο θάνατό του, εκείνη απομακρύνει από δίπλα του οτιδήποτε θα του έκανε κακό. Ξεχνάει όμως το γκι, από το οποίο και τελικά ο γιος της πεθαίνει, από εχθρικό βέλος φτιαγμένο από αυτό. Μια εκδοχή της ιστορίας λέει, ότι μετά το τραγικό γεγονός η Frigg ανακήρυξε το φυτό σε σύμβολο αγάπης προκειμένου να μην ξανακάνει κακό, ενώ σε άλλη εκδοχή τα δάκρυά της πέφτοντας πάνω στο βέλος από γκι, δημιούργησαν εκείνους τους μικρούς λευκούς καρπούς. Ο γιος της, ως εκ θαύματος ζωντάνεψε και η Frigg ορκίστηκε ότι όποιος θα στέκεται κάτω από το γκι δεν θα μπορεί να κάνει κακό, αντίθετα θα δέχεται μια απόδειξη αγάπης. Δηλαδή ένα φιλί. Επειδή, λοιπόν, Χριστούγεννα χωρίς γκι δεν γίνεται, σημειώστε ότι το αγαπημένο φυτό θα συμβολίζει πάντα την ελπίδα.

Λευκός νάρκισσος

Λευκός νάρκισσος

Με λευκά αρωματικά λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας, γνωστός και σαν ζαμπάκι, ή μανουσάκι, είναι αγαπητός στα Χριστουγεννιάτικα ντεκόρ, είτε σε ανθοδέσμη στο βάζο είτε σε γλάστρα. Αν επιλέξετε τη γλάστρα, μετά τις γιορτές όταν θα περάσει η ανθοφορία του, μπορείτε να φυτέψετε τους βολβούς του έξω και να περιμένετε ν’ ανθίσουν ξανά τον επόμενο χειμώνα. Απλά φροντίστε να βάλετε λίπασμα μετά το τέλος της ανθοφορίας για να βοηθήσετε το φυτό. Ο νάρκισσος, είναι λουλούδι που συμβολίζει την ελπίδα και την αφοσίωση ενώ είναι και σύμβολο πίστης. Κατά τη διάρκεια μάλιστα της Βικτωριανής εποχής, αν ένας άντρας πρόσφερε νάρκισσους σε μια γυναίκα, ήταν μια έκφραση αγάπης, σαν να της έλεγε, ότι «εσύ είσαι η μια και μοναδική».

Αμαρυλλίς

Αμαρυλλίς

Μακρινή συγγενής του κρίνου, η εξωτική Αμαρυλλίς με το χοντρό βλαστό και τα εντυπωσιακά λουλούδια προσφέρεται σε ανθοδέσμη αλλά και σε μορφή βολβών σαν DIY δώρο σε επίδοξους κηπουρούς. Οι κόκκινες και οι λευκές ποικιλίες είναι οι πιο δημοφιλείς τα Χριστούγεννα. Το λουλούδι που φέρει το όνομα της ερωτευμένης νύμφης Αμαρυλλίδας, συμβολίζει τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και την υπομονή. Την Βικτωριανή περίοδο, συμβόλιζε την υπερηφάνεια.

Ανθούριο

Ανθούριο

Νεοεισερχόμενο στο Χριστουγεννιάτικο ντεκόρ, το τροπικό Ανθούριο, με τα άνθη σε σχήμα καρδιάς, έχει αγαπηθεί για την εορταστική του εμφάνιση. Συμβολίζει τη φιλοξενία, την μακρόχρονη φιλία, την τύχη, την ευγένεια, την προστασία και την καλοσύνη.

Δεντρολίβανο

Δεντρολίβανο

Με το κατάλληλο τριμάρισμα και στόλισμα δείχνει σαν μινιατούρα χριστουγεννιάτικου δέντρου και βρίσκει εύκολα θέση στο εορταστικό ντεκόρ. Σύμφωνα με τον μύθο, όταν γεννήθηκε ο Ιησούς κοντά στην φάτνη υπήρχαν κλαδιά με δεντρολίβανο που χάριζαν την μυρωδιά τους και ταυτόχρονα απωθούσαν τα έντομα. Σε διάφορες κουλτούρες χρησιμοποιούν κλαδιά δεντρολίβανου για να τιμήσουν τους νεκρούς, γι’ αυτό και έχει συνδεθεί με την ανάμνηση. Συμβολίζει τη φιλία και την πίστη.

Αζαλέα

Αζαλέα

Τις γιορτές συναντάμε κυρίως αυτές με τα κόκκινα ή τα φούξια άνθη. Λόγω και της πληθώρας των λουλουδιών που καλύπτουν το φυτό, η αζαλέα, συμβολίζει την αφθονία.

Ορχιδέα

 

Ορχιδέα

Το είδος «Phalaenopsis» με τα λευκά λουλούδια επιλέγεται συχνά για Χριστουγεννιάτικο ντεκόρ. Ιδανικό δώρο για κάθε περίσταση, αντιπροσωπεύει τη φιλία, την καλή υγεία, την ευημερία και την καλοτυχία.

Καμέλια

Καμέλια

Ανθίζει στην Κίνα, εδώ και χιλιάδες χρόνια, ενώ θεωρείται από τα πιο ρομαντικά λουλούδια. Το αγαπημένο λουλούδι της Coco Chanel, συμβολίζει την αγάπη, το θαυμασμό, την αφοσίωση και τη φροντίδα.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice