Pet friendly
Cole Keister/ Unsplash
Lifestyle

Πώς να έχεις pet friendly και κομψό σπίτι ταυτόχρονα

Tips και συμβουλές για να γίνει ο χώρος σας πιο φιλικός προς τα χνουδωτά κατοικίδιά σας και να παραμένει κομψός ταυτόχρονα

Tips και συμβουλές για pet friendly και κομψό σπίτι

Ένας μαλλιαρός σκύλος, μια χαδιάρα γάτα κι ένα χνουδωτό κουνέλι σε ένα σπίτι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και αξίζουν κι αυτά έναν ασφαλή χώρο που ικανοποιεί τις ανάγκες τους. Πώς μπορεί ένα σπίτι να είναι άνετο προς τα κατοικίδια αλλά και κομψό για τους ανθρώπους ταυτόχρονα; Ακολουθούν μερικά πρακτικά tips και συμβουλές:

Pet friendly
© Chewy Kiqjfzbii9w / Unsplash

Πώς να έχεις pet friendly και κομψό σπίτι ταυτόχρονα

Έξυπνη διακόσμηση
Τα διακοσμητικά χώρου σε μικρό μέγεθος που βρίσκονται σε χαμηλά έπιπλα είναι πολύ πιθανό να μασηθούν και να καταστραφούν από τα κατοικίδια που τα περνούν πολλές φορές για παιχνίδια. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με τα γυάλινα αντικείμενα που μπορούν εύκολα να τα ρίξουν και να τα σπάσουν. Eπενδύστε σε διακοσμητικά που ταιριάζουν σε ψηλά ράφια ή σε πίνακες και κάδρα.

Ανθεκτικά υφάσματα
Επενδύστε σε ποιοτικά υφάσματα ανθεκτικά στις νυχιές και τα σάλια. Για παράδειγμα, τα υφάσματα από μικροΐνες, όπως το microsuede ή το micro-velvet, αντέχουν στους λεκέδες και καθαρίζονται εύκολα με ένα υγρό πανί ή ηλεκτρική σκούπα, σε αντίθεση με υφάσματα όπως το μετάξι, το σενίλ και το βελούδο που μάλιστα λειτουργεί σαν μαγνήτης για τη γούνα κατοικίδιων ζώων. Θα βοηθήσει τον προϋπολογισμό σας και δεν θα χρειάζεται συνεχώς να αντικαθιστάτε τα έπιπλά σας αν χρησιμοποιείτε καλύμματα για τον καναπέ και τις πολυθρόνες από συνθετικά υφάσματα που αφαιρούνται εύκολα και πλένονται τακτικά και κουρτίνες με σκληρά υφάσματα που μπορούν να δένονται.

Pet friendly
© Tucker Good / Unsplash

Όχι στο χαλί
Τα χαλιά δεν είναι ιδανικά για ένα σπίτι με κατοικίδια καθώς στο εσωτερικό τους παγιδεύονται οι τρίχες και οι μυρωδιές των κατοικίδιων ενώ αποτελούν και εξαιρετικά «κρυσφύγετα» για ψύλλους ή τσιμπούρια. Αν το κατοικίδιο προκαλέσει κάποια ζημιά στο σπίτι ή κάνει εμετό οι λεκέδες φεύγουν δύσκολα, ενώ πολλές φορές οι γάτες ξύνουν τα νύχια τους πάνω τους και τα ξεφτίζουν ενώ τα σκυλάκια δαγκώνουν τα πατάκια. Εναλλακτικά, τα ψάθινα χαλιά από γιούτα ή μπαμπού ίσως συμφέρει περισσότερο από τα κανονικά χαλιά.

Το σωστό δάπεδο
Τα πολύ γυαλιστερά πλακάκι ή το μάρμαρο δυσκολεύουν την κίνηση κάποιων κατοικίδιων, όπως για παράδειγμα του μεγαλόσωμου σκύλου ή ενός ηλικιωμένου ζώου. Όταν μάλιστα το πάτωμα δεν είναι κάπως τραχύ, ώστε να αποφεύγονται οι ολισθήσεις (γλιστρήματα) ενώ τρέχει ή κατευθύνεται κάπου με φόρα, τότε το βάρος μεταφέρεται στις αρθρώσεις και τις καταπονεί. Το σκληρό ξύλο, laminate, βινύλιο ή πλακάκι σε δάπεδο καθαρίζονται ευκολότερα και είναι πιο ανθεκτικά στις γρατσουνιές.

Pet friendly
© R Architecture / Unsplash

Κρυφή καλωδίωση και επικίνδυνα υγρά
Το κατοικίδιο μπορεί να θελήσει να μασήσει τα καλώδια που θα δει και να πάθει ηλεκτροπληξία, γι’ αυτό καλό θα είναι να είναι κρυμμένα. Στην ίδια λογική μπορούν να βρουν και να ανοίξουν μπουκάλια με απορρυπαντικά ή άλλες οικιακές χημικές ουσίες ή φάρμακα που μπορούν να τα δηλητηριάσουν, γι΄αυτό και πρέπει να είναι όλα ασφαλισμένα σε δυσπρόσιτα σημεία. Ούτως ή άλλως δεν δίνουν ωραία εικόνα για το σπίτι όταν είναι εκτεθιμένα.

Pet friendly
© Brina Blum / Unsplash

Το καπάκι της τουαλέτας
Το ανοιχτό καπάκι σε μια τουαλέτα είναι αντιαισθητικό κι έπειτα δεν παγιδεύονται έτσι οι άσχημες οσμές και διαχέονται σε όλο το μπάνιο. Τα κατοικίδια αν το δουν ανοιχτό θα το προσεγγίσουν και μπορεί να τους συμβεί οτιδήποτε, από το να τα πειράξει στο στομάχι το αυτόματο καθαριστικό λεκάνης που χρησιμοποιούμε συχνά μέχρι να παγιδευτούν στο εσωτερικό της και να πνιγούν.

Τα εκτεθειμένα σκουπίδια
Τα περισσότερα ζώα δεν μπορούν να αντισταθούν στους κάδους απορριμμάτων, τους αρέσει να αναμοχλεύουν το εσωτερικό τους με αποτέλεσμα να βρωμίζουν το χώρο και να δοκιμάσουν ό,τι αποφάγια βρουν, υπολείμματα σοκολάτας, συσκευασίες από κρέας, κουκούτσια φρούτων που όμως μπορούν να τα βλάψουν. Υπάρχουν, για τον λόγο αυτό, στο εμπόριο κάδοι απορριμμάτων με καπάκια ασφαλείας ενώ οι ανοξείδωτοι παγιδεύουν τις οσμές.

Κατάλληλα φυτά εσωτερικού χώρου
Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων αγνοούν πως υπάρχουν συγκεκριμένα φυτά εσωτερικού χώρου, ακατάλληλα για κατοικίδια εξαιτίας της τοξίνης που παράγουν αν καταποθούν. Για παράδειγμα τα κρίνα, ο πόθος, η αλοκάσια, η μονστέρα, η ορτανσία, το αλεξανδρινό, η τουλίπα, το κυκλάμινο, το σπαθίφυλλο, το χρυσανθεμο, ο νάρκισσσος, ο υάκινθος, τα γαρίφαλλα ακόμα και η αλόη βέρα μπορούν να τα βλάψουν. Αντίθετα, στα ασφαλή για γάτες και σκύλους σκυλιά συγκαταλέγονται οι ορχιδέες, οι ζέρμπερες, οι μπανανιές, το φυτό αράχνη, ο ιβίσκος, η φτέρη, η φρέζια, τα τριαντάφυλλα, τα ηλιοτρόπια και τα παχύφυτα.

Pet friendly
© Michael Oxendine / Unsplash

Η δική τους γωνιά
Αυτό που ίσως βοηθούσε την ισορροπία στο σπίτι είναι η δημιουργία ενός ειδικού χώρου σε μια γωνιά του σπιτιού με ένα άνετο κρεββατάκι ή ένα πουφ για κατοικίδια όπου μπορούν να χαλαρώνουν αλλά και να απασχολούνται, καθώς ένα βαριεστημένο κατοικίδιο έχει την τάση να προκαλεί ζημιές στο σπίτι. Τα σκυλάκια μπορούν να ξεχνιούνται εκεί μασώντας διάφορα παιχνίδια και οι γάτες με κάποιο ονυχοδρόμιο για να ξύνουν τα νύχια τους ώστε να μην ξεσπούν στα έπιπλα. Όπως τα παιδικά παιχνίδια, έτσι κι αυτά για τα κατοικίδια συχνά καταλήγουν διάσπαρτα σε όλο το σπίτι. Τα καλάθια είναι μια λύση καθώς μπορείτε να πετάτε οτιδήποτε μέσα, είναι ανοιχτά κι έτσι εύκολα βρίσκει πρόσβαση το κατοικίδιο για να πάρει κάτι, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να αποτελέσουν ωραιότατα διακοσμητικά στοιχεία στον χώρο.

Pet friendly
© Ihnatsi Yfull /Unsplash

Pet friendly παράθυρα και μπαλκόνια
Είναι αμέτρητα τα καταγεγραμμένα περιστατικά με γατούλες που έπεσαν από τα παράθυρα ή τον φωταγωγό. Με ένα γρήγορο search στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς εξειδικευμένα συνεργεία στην Αττική που κάνουν τις κατάλληλες παρεμβάσεις στους φωταγωγούς, τα παράθυρα αλλά και σε ολόκληρα τα μπαλκόνια προκειμένου να γίνουν ασφαλέστερα για τα κατοικίδια. Μια έξτρα προσοχή χρειάζεται και στις τζαμαρίες καθώς για πολλά κατοικίδια δεν είναι ανιχνεύσιμες εύκολα με αποτέλεσμα να κουτουλάνε.

Pet friendly
© Matthew Hamilton / Unsplash

Η θερμοκρασία του χώρου
Η θερμοκρασία στο χώρο είναι πολύ σημαντική. Τα σκυλάκια, για παράδειγμα, εμφανίζουν δυσφορία και διάφορα οργανικά προβλήματα στην έντονη ζέστη, τα πτηνά από την άλλη δεν αντέχουν εύκολα στο κρύο ενώ για την ανακούφιση των γατών κατά τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα γουστόζικα θερμαινόμενα σπιτάκια. Ο θερμοστάτης του σπιτιού πρέπει να ρυθμίζεται κατάλληλα κι όταν το κατοικίδιο είναι τροπικό, για παράδειγμα χελώνα ή κάποιο άλλο ερπετό.

Καθαρό κατοικίδιο = καθαρό σπίτι
Η ηλεκτρική σκούπα στο δάπεδο αλλά και στα έπιπλα χρειάζεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και συχνότερα όταν το κατοικίδιο έχει έντονη τριχόπτωση.  Έπειτα, όσο πιο καθαρό είναι ένα κατοικίδιο τόσο περισσότερο διατηρείται καθαρό το σπίτι. Τα ποδαράκια με κομμένα νύχια δεν μπορούν να γρατζουνίσουν το δάπεδο ενώ το τακτικό βούρτσισμα και μπάνιο απομακρύνει τις χαλαρές τρίχες προτού καταλήξουν σε όλα τα σημεία του σπιτιού. Ειδικές κολόνιες για κατοικίδια, οικολογικά αρωματικά χώρου και αρωματικά βότανα όπως χαμομήλι, θυμάρι ή δεντρολίβανο απορροφούν τις μυρωδιές ζώων και δίνουν φρεσκάδα στον χώρο.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice