Roman Empire: Πόσο συχνά και γιατί σκέφτονται οι άντρες τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία;
Ένα τρελό trend του TikTok «λέει» διάφορα ενδιαφέροντα για τον ανδρικό εγκέφαλο
Roman Empire: Ένα hashtag και ένα trend του TikTok αποδεικνύει πόσο δύναμη έχουν ακόμα και σήμερα τα έμφυλα στερεότυπα.
Δεν πρόκειται για κείμενο ιστορίας, αλλά για την ανακάλυψη μίας ακόμα τάσης του TikTok. Τα βίντεο με hashtag Roman Empire ίσως καταφέρουν επιτέλους να δώσουν μια απάντηση στο πώς σκέφτονται οι άντρες. Πόσο συχνά τους απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα, αλλά, κυρίως, γιατί;
Όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς, όταν η Σουηδή influencer Saskia Cort είχε πλέον απαυδήσει με τον αντρικό πληθυσμό και τη συμπεριφορά του. Θέλοντας να καταλάβει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανδρών, αποφάσισε να ρωτήσει τους ακόλουθούς της. Μία από τις απαντήσεις που έλαβε και προφανώς την εντυπωσίασε, ήταν η εξής: «Το αγόρι μου παραδέχτηκε πως είτε δεν σκέφτονται τίποτα, είτε τους απασχολεί η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία». Δεν ξέρω αν εσείς το θεωρούσατε αναμενόμενο, εγώ δεν το γνώριζα ότι έχουν τέτοιες ανησυχίες. Κάπως έτσι, η ερώτηση «πόσο συχνά σκέφτεσαι τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία» έγινε το απόλυτο viral στη Σουηδία, κατακτώντας σταδιακά και τις υπόλοιπες χώρες. Οι αντιδράσεις γυναικών απέναντι στην εκδήλωση θαυμασμού των συντρόφων τους για το Roman Empire ήταν μοναδικές, με αρκετή δόση σοκ και δέους, κάνοντας τα συγκεκριμένα βίντεο πρωταγωνιστές της δημοφιλούς πλατφόρμας.
Ρώτησα τον αδερφό μου, αλλά δεν μου φάνηκε να τον απασχολεί ιδιαίτερα η ζωή στην αρχαία Ρώμη. Διαβάζοντας τα σχόλια στο TikTok, πράγματι υπάρχουν αρκετοί που το ζήτημα τους αφήνει παγερά αδιάφορους. Υπάρχουν, ωστόσο, και εκείνοι που επιβεβαίωσαν περήφανα το trend, δηλώνοντας πως η σκέψη τους ταξιδεύει στο Roman Empire καθημερινά, μία φορά τον μήνα και γενικότερα συχνά, και από ό,τι φαίνεται πρόκειται για κάτι που τους συναρπάζει. Μπορεί στο γυναικείο μυαλό να φαντάζει παράλογη αυτή η αγάπη, υπάρχει όμως εξήγηση. Σύμφωνα με την πολιτικό επιστήμονα, Cynthia Boaz, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο πατριαρχικές και ιεραρχικές κοινωνίες, αποτελώντας ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πόσο εύκολα και ασυνείδητα εσωτερικεύονται αξίες και κανόνες φύλων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η πλειοψηφία των βίντεο με το συγκεκριμένο hashtag εστιάζουν στην προβολή των αντρών ως ηρώων, εξαιρετικά πετυχημένων, το ιδανικό αρσενικό. Σκεφτείτε στιγμιότυπα από ταινίες τύπου «Μονομάχος» ή «Σπάρτακος». Εκεί βρίσκεται όλη η γοητεία του Roman Empire για αρκετούς από τους θαυμαστές του. Πλάνα με ένταση, θαρραλέους και γυμνασμένους πολεμιστές, εκρηκτικότητα και τόλμη. Φυσικά οι άνδρες δεν είναι μόνο αυτό, έχουν πολλές διαφορετικές πλευρές και ευαισθησίες, αλλά από ό,τι φαίνεται είναι πιο εύκολο και εύπεπτο να δίνεται έμφαση στην «αυτοκρατορική» εκδοχή. Αν βλέπατε «Φιλαράκια» ίσως θυμάστε τον Ρίτσαρντ, τον σύντροφο της Μόνικα, και την εμμονή του με τον Αμερικανικό Εμφύλιο. Ίσως διαβάσατε πως μέχρι και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ μίλησε για τη γοητεία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου, δίνοντας μέχρι και το όνομά του σε ένα από τα παιδιά του.
Το Roman Empire, τουλάχιστον όπως έχει επιλέξει ο κόσμος να το θυμάται, είναι μια εποχή σπουδαίων προσωπικοτήτων και ηγετών, ξεχωριστής αρχιτεκτονικής και πλούσιας ιστορίας. Πολλά τα ελκυστικά στοιχεία. Ποια είναι άραγε η αντίστοιχη αυτοκρατορία των γυναικών; Το hashtag Roman Empire γνώρισε τόσο μεγάλη απήχηση και μετατράπηκε σε My Roman Empire. Ναι, προστέθηκε μια ακόμα λέξη και η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έγινε στον κόσμο του διαδικτύου συνώνυμο της εμμονής, των σκέψεων που κάνεις συχνά, ή όσων έχουν χαραχτεί στο μυαλό σου. Δεν έχει σημασία αν σχετίζεται με ιστορικά γεγονότα, μπορεί να είναι οτιδήποτε. Για πολλούς και πολλές, το δικό τους Roman Empire βρίσκεται στο τελευταίο άλμπουμ της Τέιλορ Σουίφτ, στην εμβληματική ερμηνεία του Τομ Χόλαντ χορεύοντας το «Umbrella», σε σκηνές από αγαπημένες σειρές, οτιδήποτε προκαλεί έντονα και θετικά συναισθήματα.
Το ενδιαφέρον στη νέα αυτή διαδικτυακή τρέλα είναι το πόσο προκατειλημμένοι είμαστε, είτε το θέλουμε είτε όχι. Διαβάζοντας για το Roman Empire, η πρώτη μου σκέψη ήταν πως πρόκειται για ένα καθαρά αντρικό ζήτημα. Αποκλείεται μια γυναίκα να στοχάζεται με τόσο πάθος τη συγκεκριμένη εποχή και ζωή. Αποκλείεται μια ρομαντική ταινία να έμεινε αξέχαστη σε έναν άντρα. Γιατί; Γιατί ακόμα προσπαθούμε να αποτινάξουμε το στίγμα πως το ροζ είναι για τα κορίτσια και το μπλε για τα αγόρια. Τα κορίτσια παίζουν με κούκλες και τα αγόρια με στρατιωτάκια. Ok, προφανώς και ισχύουν αυτά, αλλά δεν πρέπει να θεωρούνται ο κανόνας. Το Roman Empire μπορεί να έχει όποια μορφή και χρώμα θέλουμε.