Helmut & June Newton: Μια ιστορία 55 χρόνων φτιαγμένη από αγάπη
Catherine Deneuve 1984 & 1976 © Taschen
Lifestyle

Helmut & June Newton: Μια ιστορία 55 χρόνων φτιαγμένη από αγάπη

To φωτογραφικό άλμπουμ του διάσημου φωτογράφου & της γυναίκας του που έγινε γνωστή με το ψευδώνυμο Alice Springs επανακυκλοφορεί από την Taschen
atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Helmut & June Newton: To φωτογραφικό άλμπουμ του ζεύγους με τίτλο «Us and Them» επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Taschen

Μία ιστορία αγάπης μέσα από φωτογραφίες που διανύουν 55 χρόνια συνεργασίας, συμπαράστασης και αλληλοϋποστήριξης ανάμεσα στον διάσημο φωτογράφο Helmut Newton και τη σύζυγό του, επίσης φωτογράφο και ηθοποιό, June Newton η οποία χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Alice Springs. Το βιβλίο περιέχει φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τους δυο τους και εκδόθηκε πρώτη φορά το 1998, με τον τίτλο Us and Them (Εμείς και Αυτοί) για να παρουσιαστεί και να συνοδεύει τις παράλληλες εκθέσεις. Τώρα το επανεκδίδει η Taschen σε μία επιμελημένη έκδοση «σαλονιού».

Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε ενότητες, που αντιστοιχούν σε διαφορετικές πτυχές της σχέσης μεταξύ του Newton και της Springs. Η πρώτη ενότητα, “Us”, περιλαμβάνει επαγγελματικές αλλά και προσωπικές φωτογραφίες του ζευγαριού που έβγαζαν ο ένας για τον άλλο, αποκαλύπτοντας τρυφερότητα και οικειότητα πίσω από κάθε εικόνα και αναβιώνοντας την νοσταλγία της εποχής. Είναι ένα φωτογραφικό ημερολόγιο που καταγράφει τη ζωή που μοιράστηκαν ο Helmut και η June Newton μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Η δεύτερη ενότητα, “Them, περιλαμβάνει φωτογραφίες διάσημων προσωπικοτήτων που φωτογραφήθηκαν από το ζευγάρι. Είναι ένα πολυτελές ταξίδι στον χρόνο, όπου η κάμερα του μετρ της φωτογραφίας αποκαλύπτει εικόνες εκπληκτικών πορτρέτων ανθρώπων του jet set, διασημοτήτων, σημαντικών μορφών του πολιτισμού και ορισμένων από τις πιο διάσημες μορφές της εποχής. Από την Catherine Deneuve και την Angelica Huston έως τον David Hockney και τον Timothy Leary, τον Peter Beard, τον Yves Saint Laurent, τον Thierry Mugler, την Jane Birkin και την Charlotte Rampling, μεταξύ άλλων. Τα πορτρέτα που τράβηξαν ο Helmut και η June Newton σε διάφορες φωτογραφήσεις παρουσιάζονται δίπλα-δίπλα σε ζευγάρια, αποκαλύπτοντας έτσι δύο πτυχές της ίδιας προσωπικότητας. Αυτή η ενότητα τονίζει αναμφισβήτητα ότι η ζωή και το έργο του Helmut και της June Newton συνδέονταν με κάθε δυνατό τρόπο. Το ένα δεν θα ήταν ποτέ δυνατό χωρίς το άλλο.

Η τρίτη ενότητα, The City, περιλαμβάνει φωτογραφίες από διάφορες πόλεις που επισκέφτηκε το ζευγάρι.
Η τέταρτη ενότητα, The Home, περιλαμβάνει φωτογραφίες από το σπίτι του ζευγαριού στο Παρίσι.
Η πέμπτη και τελευταία ενότητα, The End, περιλαμβάνει φωτογραφίες του ζευγαριού στο τέλος της ζωής τους. Ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος από αυτόν για τον οποίο ήταν διάσημος ο φωτογράφος και στον οποίο η ασθένεια, η γηρατειά και η φθορά έχουν επίσης τη θέση τους.

Helmut και June Newton: Μια ιστορία 55 χρόνων φτιαγμένη από αγάπη
1990 Beverly Hills: Η June Newton φωτογράφισε την ηθοποιό Brigitte Nielsen με τον δευτερότοκο γιο της Kilian / 1987 Monte Carlo: Ο Helmut Newton τράβηξε την Nielsen στο ξενοδοχείο Hermitage © Taschen

1990 Beverly Hills: Η June Newton φωτογράφισε την ηθοποιό Brigitte Nielsen με τον δευτερότοκο γιο της Kilian / 1987 Monte Carlo: Ο Helmut Newton τράβηξε την Nielsen στο ξενοδοχείο Hermitage © Taschen

Οι φωτογραφίες του Newton και της Springs είναι γνωστές για την αισθησιασμό τους, τη θεατρικότητα και τη σκηνοθεσία τους. Οι εικόνες στο βιβλίο Us and Them είναι χαρακτηριστικές των δυο τους. Είναι σέξι, κομψές και γεμάτες πάθος. Το βιβλίο είναι μια σημαντική συμβολή στην ιστορία της φωτογραφίας αλλά και μια ειλικρινής και προσωπική ματιά στη σχέση μεταξύ δύο διάσημων καλλιτεχνών.

Ο μεγάλος Helmut Newton

Ο Helmut Newton (1920-2004) υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς φωτογράφους όλων των εποχών. Γνώρισε τη διεθνή αναγνώριση στη δεκαετία του '70 δουλεύοντας κυρίως για τη γαλλική Vogue, όπου έγινε γνωστός για τις αμφιλεγόμενες σκηνές του στα editorial μόδας και την ικανότητά του να κάνει μια τελείως προγραμματισμένη φωτογραφία να φαίνεται φρέσκια και δυναμική. Μεταξύ των πολλών τίτλων και βραβείων του συμπεριλαμβάνεται και ο τίτλος του Μέγα Διοικητή του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (είναι το υψηλότερο παράσημο πολιτιστικής αξίας στη Γαλλία, που απονέμεται από το Υπουργείο Πολιτισμού).

Το στιλ του χαρακτηριστικό, περίτεχνο, προκλητικό, αναδεικνύει την αισθητική της γυναικείας μορφής, το σεξουαλικό και το δυναμικό στοιχείο της ανθρώπινης παρουσίας. Οι φωτογραφίες του με γυμνές ή ημίγυμνες γυναίκες είναι σε περιβάλλοντα που συχνά είχαν διακριτικά ερωτικές ή προκλητικές αναφορές. Τονίζοντας τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση των μοντέλων του, δημιούργησε μια εντυπωσιακή αισθητική που συχνά προκαλούσε αντιδράσεις και συζητήσεις.

Η June Newton ή Alice Springs

Η June Newton (1923-2021) άρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος με το ψευδώνυμο Alice Springs από το 1970. Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμες εκθέσεις και δημοσιεύσεις, όπως στο Vanity Fair, στο Interview, στο Elle και στη Vogue. Ανάμεσα στις πολλές διάσημες προσωπικότητες που φωτογράφισε περιλαμβάνονται ο William S. Burroughs, η Catherine Deneuve, ο Graham Greene, η Vivienne Westwood, ο Ralph Gibson, ο Roy Lichtenstein, ο Robert Mapplethorpe, ο Yves Saint Laurent και η Nicole Kidman.

Η Alison Springs, είχε υιοθετήσει ένα διακριτικά διαφορετικό στιλ σε σχέση με τον σύζυγό της, τον Helmut Newton. Ως φωτογράφος, η June είχε τη δική της μοναδική αισθητική και προσέγγιση. Εστίαζε συχνά σε πορτρέτα, και πολλές φορές απεικονίζει ανθρώπινα πρόσωπα, ενώ είχε μια ευαισθησία προς την ανθρώπινη φύση και τα συναισθήματα. Η τέχνη της June έχει μια πιο συγκινησιακή, προσιτή προσέγγιση, «βλέποντας» προς στην ανθρώπινη εμπειρία και την απεικόνιση της ατομικότητας.

Η σχέση τους ήταν επαγγελματική και προσωπική. Ο Helmut και η June εργάστηκαν πολλές φορές μαζί σε φωτογραφικά projects. Αν και είχαν διαφορετικά στιλ στη φωτογραφία, η συνεργασία τους ήταν αρμονική και εποικοδομητική. Και οι δύο είχαν διακριθεί στον χώρο της φωτογραφίας και είχαν μια αμοιβαία εκτίμηση για το έργο του άλλου.

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη ζωή τους ήταν η ίδρυση του ιδρύματος "Helmut Newton Foundation" στο Βερολίνο το 2003, το οποίο έχει σκοπό να διατηρήσει και να προβάλει το έργο του ζεύγους, παρουσιάζοντας εκθέσεις, εκδόσεις και δραστηριότητες με τις φωτογραφίες τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα