Καθαριότητα σπιτιού
© Freepik
Lifestyle

7 οικιακά αντικείμενα που δεν πρέπει να καθαρίζεις με νερό

Και όμως η βελούδινη επιφάνεια απεχθάνεται το νερό

7 οικιακά αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζεις με νερό

Nερό και καθαριότητα πάνε μαζί. Το νερό αποτελεί άλλωστε το Νο1 καθαριστικό της φύσης και το βασικό συστατικό όταν πρόκειται για τον καθαρισμό του σπιτιού ή του επαγγελματικού χώρου. Τις περισσότερες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του, κάποιες με σαπούνι ή άλλες σε συνδυασμό με φυσικά καθαριστικά, όπως η μαγειρική σόδα και το ξύδι. Ωστόσο, το νερό καλό είναι να χρησιμοποιείται με προσοχή διότι η υπερβολική χρήση του πάνω σε μια επιφάνεια μπορεί να μικρύνει την διάρκεια ζωής ορισμένων επίπλων, να φθείρει συγκεκριμένους τύπους επιφανειών ή να προκαλέσει ακόμη και ανεπανόρθωτη καταστροφή του οικιακού αντικειμένου. Παρακάτω μοιραζόμαστε μερικά πράγματα που σύμφωνα με τους ειδικούς δεν πρέπει ποτέ να βρέχεις με νερό.

7 οικιακά αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζεις με νερό

Ξύλινα έπιπλα

Ξύλινα έπιπλα καθαριότητα
© Unsplash

Η αγαπημένη σου συνήθεια είναι να ακουμπάς το ποτηράκι του νερού -λίγο πριν κοιμηθείς- χωρίς σουβέρ στο ξύλινο τραπεζάκι-κομοδίνο. Παρότι είναι βολικό δεν είναι δυστυχώς, βοηθητικό μια και η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει διόγκωση, στρέβλωση και διάσπαση του ξύλινου επίπλου σου. Για παράδειγμα, εάν το ξύλο είναι βαμμένο ή φινιρισμένο, το νερό μπορεί επίσης, να βλάψει το φινίρισμα. Συνεπώς, η επιλογή προϊόντων καθαρισμού ειδικών για το ξύλo είναι ιδανική λύση.

Βελούδινα αντικείμενα

«Το βελούδο είναι απίστευτα ευαίσθητο στο νερό, καθώς μπορεί να αφήσει πίσω του ορατά σημάδια και λεκέδες στο ύφασμα», λέει η Kathy Cohoon, διευθύντρια επιχειρήσεων της Two Maids, ενός αμερικάνικου franchise καθαρισμού με έδρα το Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα. Ακόμη, το νερό μπορεί να βλάψει και την υφή του βελούδου π.χ τα βελούδινα διακοσμητικά μαξιλάρια, και να τα κάνει να φαίνονται ματ ή αποχρωματισμένα. Αν θέλεις λοιπόν να καθαρίσεις ένα τέτοιο αντικείμενο χρησιμοποίησε καλύτερα την ηλεκτρική σκούπα και μια μαλακή βούρτσα ή κάποιο ειδικό καθαριστικό.

Μάρμαρο

Καθαριότητα σπιτιού
© Unsplash

Η καθαριότητα του μαρμάρου με νερό μπορεί να οδηγήσει σε λεκέδες, χάραξη ή ζημιά. Σημαντικό ρόλο παίζει πάντοτε σε αυτό αν είναι φυσικό, ή τεχνητό μάρμαρο ανοιχτόχρωμο, ή σκουρόχρωμο. Μια λύση είναι πριν την χρήση να ελέγχεις πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή. Φυσικά για την καθαριότητα του υπάρχουν και λύσεις όπως το πράσινο σαπούνι, ή σαπούνι Μασσαλίας, που είναι ιδανικό για την περιποίηση μαρμάρων διότι έχει ουδέτερο pH, με αποτέλεσμα τα μάρμαρα να μην κινδυνεύουν να διαβρωθούν. 

Ηλεκτρονικές συσκευές

Η χρήση νερού κατά την διάρκεια καθαρισμού ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να είναι επικίνδυνη και επιβλαβής. Αν το νερό έρθει σε επαφή με ορισμένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και κυκλώματα, μπορεί να δημιουργήσει βραχυκυκλώματα, δυσλειτουργίες, μόνιμες ζημιές ή ακόμη και πυρκαγιά. Ένα πανί με μικροΐνες που θα απομακρύνει αποτελεσματικά τη σκόνη είναι συνήθως καλή επιλογή. Αν για παράδειγμα θέλεις να καθαρίσεις το πληκτρολόγιο του λάπτοπ σου-πέρα από το πανί- μπορείς να το περάσεις απαλά και με μια παλιά οδοντόβουρτσα.

Πρίζες

Τόσο για τις πρίζες όσο και για τα φωτιστικά σώματα, ο καθαρισμός με νερό μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και βλάβης της συσκευής ή ακόμη να οδηγήσει σε διάβρωση και σκουριά στην πρίζα ή το φωτιστικό. Χρησιμοποιήσε ένα πανάκι με μικροϊνες το οποίο θα έχεις ψεκάσει μ' ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις και μετά καθάρισε το. 

Δέρμα

Δερμάτινο καθαριότητα
© Unsplash

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς ένα ειδικό καθαριστικό για το δέρμα και όχι νερό. Το νερό μπορεί να προκαλέσει λεκέδες και ζημιά γι αυτό και δεν πρέπει να «ποτίζετε» το υλικό. Ωστόσο, σε μικρή ποσότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον επιτόπιο καθαρισμό του δέρματος.

Μετάξι

Το νερό σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αποδυναμώσει τις ίνες του μεταξιού, και να προκαλέσει αλλαγή της υφής του υλικού, συνεπώς και των αγαπημένων σου μαξιλαροθηκών. Επιπλέον, η υπερβολική υγρασία μπορεί να αφήσει λεκέδες και να προκαλέσει ξεθώριασμα των χρωμάτων του. Για να μην χάσουν τα αντικείμενα από μετάξι τη φόρμα τους ή για να μην ξεθωριάσει το χρώμα, είναι σημαντικό να τα πλύνεις με κρύο νερό αφού πρώτα καθαρίσεις π.χ τους λεκέδες.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice