Lifestyle

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να γιορτάσετε την ημέρα της γυναίκας

Οι γυναίκες γιορτάστε για τον υπέροχο εαυτό σας και οι άντρες για τις γυναίκες της ζωής σας

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυτή την εβδομάδα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου και θα μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις που κάνω κάθε χρόνο τέτοια μέρα, μαζί με τις ευχές μου να γιορτάσετε αυτή την ημέρα εσείς οι γυναίκες για τον υπέροχο εαυτό σας, και εσείς οι άντρες για τις γυναίκες της ζωής σας.

  • Ας θυμηθούμε σπουδαίες γυναίκες της ιστορίας. Πηγαίνοντας λίγο πίσω στο χρόνο, η Μπουμπουλίνα ήταν η στρατηγίνα της Επανάστασης, ενώ η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο ήταν στα τέλη του 19ου αιώνα, όπως και η πρώτη εκδότρια της εφημερίδας των γυναικών. Στην Ελλάδα, οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου το 1957, και η πρώτη γυναίκα υπουργός ήταν η Λίνα Τσαλδάρη, την δεκαετία του 1970. Αν θυμηθούμε και άλλους χώρους όπως η επιστήμη και η τέχνη, θα θυμηθούμε επίσης την Μαρί Κιουρί, την Μαρία Κάλλας και πολλές άλλες. Σπουδαίες γυναίκες που, αν σκεφτούμε την συνολική θέση της γυναίκας στην κοινωνία τότε, ήταν πραγματικά επαναστατική η παρουσία και η ιστορία τους!
  • Ας αναλογιστούμε την πρόοδο και εξέλιξη των γυναικών τα τελευταία 30 χρόνια. Αν λάβουμε υπ’ όψη το πόσο πρόσφατη είναι η ένταξη της γυναίκας στον πολιτικό και εργασιακό στίβο και σκεφτούμε ότι σήμερα πάνω από τις μισές Ελληνίδες έχουν Πανεπιστημιακή μόρφωση και το 80% μιλάει τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα, η πρόοδος είναι τεράστια! 
  • Σήμερα η μία στις δύο Ελληνίδες είναι εργαζόμενες. Ειδικά στις ηλικίες 25-54 χρονών, οι περισσότερες Ελληνίδες εργάζονται με πλήρη απασχόληση, είτε σαν στελέχη, είτε σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε με δική τους επιχείρηση, και έχουν οικονομική ανεξαρτησία. Βέβαια, είναι ακόμα μικρή η συμμετοχή των γυναικών στις πολύ ψηλές βαθμίδες ηγεσίας, αλλά αυτό είναι λογικό, γιατί…
  • Ενώ οι γυναίκες κατακτούν τον επαγγελματικό στίβο, εξακολουθούν να επωμίζονται όλους τους παραδοσιακούς τους ρόλους. Σε πρόσφατη πανελλαδική έρευνα, εξετάσαμε το ποιος είναι υπεύθυνος για τα οικονομικά του νοικοκυριού και ποιος είναι υπεύθυνος για την ανατροφή των παιδιών: τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ενώ στα οικονομικά υπάρχει ισορροπία και το ζευγάρι αποφασίζει από κοινού, στην ανατροφή των παιδιών το 48% θεωρούν ότι είναι υπεύθυνη μόνο η μητέρα, 51% και οι δύο γονείς και μόνο 1% ότι είναι υπεύθυνος κυρίως ο πατέρας. 
  • Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις, οι ευτυχισμένες οικογένειες και οι κοινωνίες που ευημερούν είναι εκείνες όπου άντρες και γυναίκες επικοινωνούν και συνεργάζονται αρμονικά. Είναι αποδεδειγμένο και από την βιολογία πως τα δύο φύλα έχουν διαφορετικές και συμπληρωματικές ικανότητες, και όταν άντρες και γυναίκες συνεργάζονται ισότιμα, με αλληλοσεβασμό και ισορροπία, η επιτυχία είναι σίγουρη.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ