«Wiser Than Me»: Οι χαρές και οι λύπες του να μεγαλώνεις
Julia Louis-Dreyfus © Bryan Bedder/Getty Images
Lifestyle

«Wiser Than Me»: Οι χαρές και οι λύπες του να μεγαλώνεις

Τα «σπάει» το podcast της πολυβραβευμένης κωμικού Τζούλιας Λούις Ντρέιφους με συνομιλήτριες τις Ιζαμπέλ Αλιέντε, Τζούλι Άντριους, Κάρολ Μπέρνετ, Πάτι Σμιθ, Σάλι Φιλντ, Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ

«Wiser Than Me»: Το podcast της Julia Louis-Dreyfus ανακηρύχθηκε εκπομπή της χρονιάς για το 2023 στο Apple Podcasts

Μπορείς να ρωτήσεις μια γυναίκα ογδόντα ετών αν νιώθει σέξι; Μπορείς να τη ρωτήσεις αν κάνει σεξ; Κι αν αυτή η γυναίκα είναι η Ιζαμπέλ Αλιέντε; Τότε θα απαντήσει ευθέως. Νιώθει σέξι, δεν είναι μονοπώλιο των πιο νέων σε ηλικία. Τώρα για το σεξ, στα ογδόντα δυσκολεύουν τα πράγματα. Αλλά από την άλλη, τα νιάτα είναι κάπως υπερεκτιμημένα. Αν είναι δύσκολο να γερνάς, άλλο τόσο δύσκολο είναι να είσαι είκοσι ετών. Ποιος θυμάται νοσταλγικά τα είκοσι του; Σαν πίτσα με γλυκόριζα.

Αυτό το «Έχεις όλο το μέλλον μπροστά σου» μπορεί να αποδειχθεί βαρίδι και πηγή άγχους. Το πιστεύει η διάσημη ηθοποιός Τζούλια Λούις Ντρέιφους, πολύ μακρινή συγγένεια με τον λοχαγό Αλφρέντ Ντρέιφους (Υπόθεση Ντρέιφους), που απευθύνεται με ένα «j’ accuse» σε όλους όσοι παραγκωνίζουν τις ηλικιωμένες γυναίκες και ακούν μόνο τα λόγια σοφών ανδρών. Κι όμως οι σοφές γυναίκες είναι εκεί έτοιμες να πουν την ιστορία τους χωρίς κόμπλεξ, έτοιμες να δώσουν ακόμα και tips για τις ζωές των άλλων, καθώς είναι πλούσιες εμπειριών, απωλειών, ευτυχίας, δυστυχίας και κάτοχοι μιας σοβαρής επένδυσης στις αναμνήσεις.

Στα 63 της, η ηθοποιός άνοιξε μια νέα πόρτα. Αυτή του podcast. Αν η ζωή είναι θεατρικό έργο η Ντρέιφους βρίσκεται στη δεύτερη πράξη και στόχος της ήταν να μάθει, να ακούσει και να κουβεντιάσει με σπουδαίες, ηλικιωμένες γυναίκες. Το podcast βγήκε στον αέρα τον περασμένο Απρίλιο και συμπληρώνει ένα χρόνο με συναντήσεις-πρόκληση, απόσταγμα σοφίας από προσωπικότητες διεθνών οριζόντων.

H χαρακτηριστική Ελέιν στις εννέα σεζόν του «Seinfeld» και μετέπειτα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στη σειρά «Veep» είχε ήδη στο σαλόνι της περίπου 12 βραβεία Emmy όταν έγινε εξήντα ετών. Τότε συνειδητοποίησε πως ήθελε να μάθει από μεγαλύτερες γυναίκες. Η δημοφιλής κωμικός λέει πως δεν συνηθίζουμε να ακούμε τις μεγαλύτερες γυναίκες, οι οποίες έχουν εμπειρία ζωής. «Θα έλεγα πως η κουλτούρα μας τείνει πολύ περισσότερο να ακούει τη σοφία των ηλικιωμένων ανδρών, ειδικά των ηλικιωμένων λευκών ανδρών». Για εκείνη το podcast ήταν άλλος πλανήτης, αχαρτογράφητος. Ακολούθησε τα λόγια της σεφ και food writer Ρουθ Ράιχλ, σύμφωνα με την οποία πρέπει να κάνεις πράγματα που σε φοβίζουν, που δεν ξέρεις πως γίνονται. Κι όμως τα καταφέρνεις. Σε τροφοδοτεί με ζωτικότητα και διάθεση να προχωρήσεις.

Το podcast της Ντρέιφους με τίτλο «Wiser Than Me» (Πιο σοφή από μένα), έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Απρίλιο και ανακηρύχθηκε εκπομπή της χρονιάς για το 2023 στο Apple Podcasts. Σε αυτό, η Λούις Ντρέιφους και γνωστές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων συγγραφέων, ηθοποιών, μουσικών και ακτιβιστριών, συζητούν τις χαρές και τις λύπες του να μεγαλώνεις.

Στην πρώτη σεζόν συμμετείχαν καλεσμένες όπως η Κάρολ Μπέρνετ (90 ετών), η Ιζαμπέλ Αλιέντε (81 ετών) και η Νταρλίν Λαβ (82 ετών). Στη δεύτερη σεζόν, που ξεκίνησε τέλος Μαρτίου, μιλούν η Τζούλι Άντριους (88 ετών), η Πάτι Σμιθ (77) ετών και η Ίνα Γκάρτεν (76 ετών).

Οι ερωτήσεις της ηθοποιού άμεσες. «Αισθάνεστε σέξι;» ρώτησε τη μεγάλη συγγραφέα με τη μυθιστορηματική ζωή.
«Τώρα;» αποκρίθηκε η Ιζαμπέλ Αλιέντε. «Δεν έχω κάνει ποτέ στον εαυτό μου αυτή την ερώτηση εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά ναι. Ναι, αισθάνομαι. Σέξι».
Η Λούις Ντρέιφους συνέχισε, ρωτώντας αν η σεξουαλική ζωή της Αλιέντε έχει αλλάξει. «Φυσικά και έχει αλλάξει», απάντησε η συγγραφέας. «Και επίσης έχω έναν σύζυγο 80 ετών. Δεν είμαστε νεοσσοί».

«Wiser Than Me»: Οι χαρές και οι λύπες του να μεγαλώνεις
Julia Louis-Dreyfus © Bryan Bedder/Getty Images

Η ηλικία γεννάει την ειλικρίνεια; Η Λούις Ντρέιφους το πιστεύει ακράδαντα και δίνει βήμα σε γυναίκες που είναι ευλογημένες με την ωριμότητα και τη σοφία μιας πλούσιας ζωής.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice