Το Adam Sheet είναι ύφασμα από μήλο
© sozai center
Lifestyle

Το Adam Sheet είναι ύφασμα από μήλο

Αντέχει στα δύσκολα και πλένεται άφοβα

Adam Sheet: Ένα ανθεκτικό υλικό φέρει την υπογραφή του Sozai Center και είναι φτιαγμένο από υπολείμματα μήλου.

Ύφασμα από μήλο δημιούργησε το ιαπωνικό γραφείο σχεδιασμού Sozai Center. Το Adam Sheet, όπως ονομάστηκε το βιοϋλικό, είναι φτιαγμένο από τα κουκουτσάκια, τη σάρκα, τους μίσχους και τη φλούδα του μήλου. Στην πραγματικότητα τα πεταμένα μήλα της πεδιάδας Tsugaru συλλέγονται, τα υπολείμματα του καρπού αλέθονται, μετατρέπονται σε λεπτή σκόνη και αναμειγνύονται με βιοπλαστικό (PVC). Πάντως το 87 τοις εκατό του τελικού προϊόντος είναι μήλο.

Το Adam Sheet είναι ύφασμα από μήλο
© sozai center

Η κεφαλή του γραφείου Shotaro Oshima και η ομάδα του έφτιαξαν το βιοΰφασμα από μήλα της επαρχίας Aomori, που είναι μια από τις κορυφαίες περιοχές μηλοπαραγωγής της Ιαπωνίας αλλά και μία από τις περιοχές με τεράστιο όγκο απορριμμάτων μήλου. Κατ’ αναλογία με το Μήλο του Αδάμ, έδωσαν ένα παιχνιδιάρικο όνομα στο προϊόν τους.

Το Σεντόνι του Αδάμ είναι ανθεκτικό στην «κακομεταχείριση» και τις γρατσουνιές και πλένεται άφοβα. Είναι ημιδιαφανές κι έχει στίγματα μαύρα. Έχει το χρώμα του μήλου (φυσικά), αλλά αυτό παίζει. Δεν χρησιμοποιείται τεχνητός χρωματισμός και τα συστατικά της οινολάσπης παράγουν ένα κοκκινοκαφέ χρώμα που ποικίλλει από χρόνο σε χρόνο. Ο σχεδιαστής του παρομοίασε τη διαδικασία παραγωγής του με αυτή του κρασιού και εξήγησε πως το χρώμα θα διαφέρει «ανάλογα με την υγρασία και την περιεκτικότητα σε ζάχαρη της παρτίδας των μήλων». 

Το Adam Sheet είναι ύφασμα από μήλο
© sozai center

Στα μείον του Adam Sheet είναι το γεγονός ότι είναι αδύνατον να ανακυκλωθεί. Μέχρι στιγμής, το υλικό έχει χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν θήκες καρτών και μικρά τσαντάκια. Μπορεί να τα αγοράσει κανείς από το e-shop της εταιρείας και κοστίζουν 41,50 και 53,50 ευρώ αντίστοιχα. 

Για την ώρα το στούντιο Sozai Center δοκιμάζει τα όρια του υλικού και έχει σκοπό να το περάσει στη μόδα, στη βιομηχανία του επίπλου και της εσωτερικής διακόσμησης. «Το Adam Sheet μπορεί να ραφτεί, να κοπεί εύκολα και να αφήσει το φως να περνάει – χαρακτηριστικά που ζητάει η μόδα», εξηγεί ο Oshima.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice