Stelios Parliaros X Deux Hommes: Πασχαλινά αυγά «haute couture» SS24 κάνουν πασαρέλα

Μία συνεργασία με κοινό παρονομαστή την καλαισθησία

Stelios Parliaros X Deux Hommes: Διακοσμητικά πασχαλινά αυγά στο Sweet Alchemy στο Κολωνάκι

Ζαχαροπλαστική και μόδα. Δύο έννοιες με κοινό στοιχείο την τέχνη, οι οποίες έχουν συναντηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Αυτή τη φορά, δίνουν το ραντεβού τους στα limited edition σοκολατένια αυγά του Στέλιου Παρλιάρου και των Deux Hommes, που μετατρέπονται σε fashion statement κομμάτια. Κοινός παρονομαστής; Η καλαισθησία των εμπλεκόμενων και το πάθος τους για δημιουργία.  

Η limited edition συλλογή πασχαλινών αυγών Stelios Parliaros X Deux Hommes

Χρησιμοποιώντας το know how του chef pâtissier, την αγάπη υψηλής ραπτικής των σχεδιαστών, και ακολουθώντας την παραδοσιακή τεχνική που ακόμη συναντάμε σε παλιά εργαστήρια της Αθήνας, δημιούργησαν πολύχρωμα υφασμάτινα αυγά με ιδιαίτερα φινιρίσματα, ραμμένα στο χέρι. Mπροκάρ, με τρέσες, απλικαρισμένα λουλούδια από οργάντζα, μπουτονιέρες, κεντημένους σταυρούς, evil eyes, άνιμαλ πριντ, πριντ παραλλαγής, δαντέλα, παγιέτα, πέτρες, κρύσταλλα, καθρέπτες- είναι ό,τι έχουν πάνω τους τα “outfits” αυτού του ξεχωριστού sweet fashion event. «Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία της τρέχουσας μόδας και απροσδόκητους συνδυασμούς που ίσως δεν λειτουργούν σε ρούχα, αλλά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον σε είδη διακόσμησης», μας λένε οι Deux Hommes.  

«Βγάλαμε το άχτι μας», συνεχίζει ο Γρηγόρης Τριανταφύλλου, ένας εκ των δύο σχεδιαστών. Και αυτό γιατί στην μόδα, κάποια στοιχεία συνδυάζονται πολύ δύσκολα και αν συνδυαστούν διαταράσσεται η πολυπόθητη αρμονία. Κάτι τέτοιο, δε συμβαίνει όμως σε αυτά τα γλυκά έργα τέχνης. Είναι υπερβολικά φαντασμαγορικά και fancy υιοθετώντας μια εξτρεμιστική “more is more” φιλοσοφία που όμως φέρνει μια απροσδόκητη ισορροπία. Και έτσι, η μικρή επιφάνεια του αυγού γίνεται χώρος έκφρασης του μαξιμαλισμού, για να «χορτάσει» το μάτι. Εδώ που τα λέμε, λίγη χρυσόσκονη παραπάνω δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Ο κυριότερος όμως λόγος δημιουργίας των αυγών είναι να μας κάνουν να περάσουμε καλά, να μας φτιάξουν τη διάθεση και να μας θυμίσουν κάτι από τη μαγεία των παιδικών μας χρόνων.

Η έμπνευση της συλλογής των παχαλινών αυγών Stelios Parliaros X Deux Hommes

Stelios Parliaros X Deux Hommes, τα limited edition πασχαλινά αυγά

Η συλλογή, “From East to West: A pilgrim's way”(Από την Ανατολή στη Δύση: Η πορεία ενός προσκυνητή), βασίζεται στα πολιτισμικά σύμβολα που ξεπερνούν χώρες και λαούς, αναδύοντας τον ρομαντισμό και τον μυστικισμό. «Eν όψει των Αγίων ημερών, πρόκειται για ένα νοερό ταξίδι μέσα από τα ατμοσφαιρικά σχήματα, τα κατανυκτικά σύμβολα, τα ανοιξιάτικα χρώματα και τις γεύσεις του ευρωπαϊκού αλλά και του ελληνικού ορθόδοξου Πάσχα», μου λέει ο Γρηγόρης Τριανταφύλλου. Αρχικά, το αυγό είναι ένα πανάρχαιο σύμβολο της νέας ζωής και της ανανέωσης. Όπως συνήθιζαν να λένε οι Λατίνοι: «Omne vivum ex ovo» που σημαίνει «Η ζωή προέρχεται από το αυγό». Οι Deux Hommes θυμούνται να βλέπουν αυγά την εποχή του καθολικού Πάσχα στη Ρώμη, συνήθως ντυμένα με κόκκινο βελούδο και διακοσμημένα με λαγουδάκια, προβατάκια και άλλα ζωάκια που παραπέμπουν στον ανοιξιάτικο αγρό. Έπειτα ο σταυρός, το μάτι (evil eye) και τα λουλούδια, συνδέονται και αυτά στενά με το Πάσχα. Τα δύο πρώτα τα συναντάμε στη θρησκεία, ενώ τα άνθη «φέρνουν» την Άνοιξη. Όλα μαζί συνθέτουν την (τέλεια) ιεροτελεστία που οδηγεί στην Ανάσταση, δηλαδή στην αναγέννηση.

Το καλαίσθητο project των υφασμάτινων αυγών, γίνεται πάνω από 10 χρόνια. «Είναι μια μεγάλη έκφραση δημιουργίας για μένα. Ψάχνω συνεχώς νέα ερεθίσματα για να εξελίσσονται συνεχώς. Προτεραιότητα δίνω στα ακριβά ποιοτικά υφάσματα», μου λέει ο Στέλιος Παρλιάρος. 

Τα πασχαλινά αυγά, τα οποία λειτουργούν και ως αποθηκευτικό κουτί, τα βρίσκεις αποκλειστικά στο Sweet Alchemy by Stelios Parliaros.

Στο κατάστημα θα βρεις επίσης μία πολύ όμορφη συλλογή σοκολατένιων αυγών τυλιγμένα με μαντήλια με ιδιαίτερα print από την Ισπανία, επιμελημένα από τον ζαχαροπλάστη της καρδιάς μας.

Info
Sweet Alchemy by Parliaros, S. (Sweet Alchemy by Stelios Parliaros), Ηροδότου 24, Κολωνάκι, 2107240205