Γάμος: Ήθη και έθιμα ανά τον κόσμο
© Unsplash / Jonathan Borba
Lifestyle

Παραδόσεις γάμου ανά τον κόσμο

Χορεύοντας money dance, κάνοντας χαμάμ και ψάχνοντας δαχτυλίδια

Γάμος: Πώς γιορτάζεται στον υπόλοιπο κόσμο μέσα από διαφορετικά ήθη και έθιμα

Για κάποιους ο γάμος είναι ένα μεγάλο πάρτι, ένας τρόπος να γιορτάσουν την κοινή ζωή τους παρέα με αγαπημένα πρόσωπα. Για άλλους αποτελεί μια ιερή τελετή, κατά την οποία επισήμως ενώνονται και γίνονται ζευγάρι. Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί, για τους οποίους είναι απλώς μια τυπική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μυστήριο, το οποίο κάθε ζευγάρι επιλέγει να γιορτάσει με τον δικό του τρόπο, βασιζόμενο συνήθως στα ήθη και έθιμα του τόπου του. Ένας γάμος μπορεί να είναι θρησκευτικός ή πολιτικός, τα ζευγάρια να είναι ομόφυλα ή ετερόφυλα και βασική προϋπόθεση, να υπάρχει αγάπη. Οι παιδικές μας αναμνήσεις από γάμους στους οποίους χορέψαμε, φάγαμε και ενδεχομένως ενώσαμε καρέκλες για να κοιμηθούμε μετά από ένα μεγάλο γλέντι, πιθανότατα είναι αρκετές. Εικόνες με τους καλεσμένους να πετάνε ρύζι, να μοιράζουν φακελάκια και να εύχονται στους νεόνυμφους, μας είναι οικείες. Θα ήταν όμως ίδιες αν βρισκόμασταν σε κάποια άλλη χώρα;

Πώς γιορτάζεται ο γάμος στον υπόλοιπο κόσμο;

Γάμος: Ήθη και έθιμα ανά τον κόσμο
© Unsplash / Katelyn MacMillan

Γερμανία - Polterabend

Ξεκινάμε εντός Ευρώπης, ταξιδεύοντας μέχρι τη Γερμανία και το έθιμο του polterabend, το οποίο σημαίνει βράδυ με πολύ θόρυβο. Το ζευγάρι συγκεντρώνεται μαζί με φίλους έξω από το σπίτι της νύφης και ξεκινάνε να σπάνε πορσελάνες. Θυμίζει λίγο δικές μας συνήθειες όταν πηγαίνουμε σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Μετά το σπάσιμο της πορσελάνης που συμβολίζει την καλή τύχη, το ζευγάρι καθαρίζει μαζί τα σπασμένα, διώχνοντας έτσι τα κακά πνεύματα και δηλώνοντας πως πλέον αντιμετωπίζουν μαζί κάθε δυσκολία. Ένα γαμήλιο έθιμο για τη σημασία της ενότητας και της ισοτιμίας εντός της σχέσης. 

Ιταλία - Bomboniere

Δεν θα μπορούσε ένας ιταλικός γάμος να μην συμπεριλαμβάνει κάποιο ιδιαίτερο κέρασμα, όπως οι μικρές μπομπονιέρες. Τα κουφέτα που τυλίγουμε σε όμορφα τούλια στις βαφτίσεις, είναι ο τρόπος των Ιταλών να δείξουν ευγνωμοσύνη στους καλεσμένους, συμβολίζοντας ταυτόχρονα την καλή τύχη και αγάπη για την οικογένεια. Σύμφωνα με την παράδοση μοιράζονται στο τέλος του μυστηρίου, περιέχοντας πέντε κουφέτα που αντιπροσωπεύουν τις επιθυμίες των νεόνυμφων: υγεία, πλούτος, ευτυχία, γονιμότητα και μακροζωία.

Ουγγαρία -  Menyecske Ruha

Το 2023 το μοντέλο της Victoria’s Secret, Barbara Palvin, αποφάσισε να παντρευτεί με τον ηθοποιό Dylan Sprouse και οι φωτογραφίες τους πρωταγωνίστησαν στο Instagram και στις σελίδες της Vogue. Το μοντέλο ουγγρικής καταγωγής θέλοντας να τιμήσει τις παραδόσεις του τόπου της, αποφάσισε εκτός από το εντυπωσιακό νυφικό, να φορέσει ένα κόκκινο φόρεμα. Το Menyecske Ruha ή αλλιώς το «φόρεμα της νέας γυναίκας» φοριέται από τη νύφη μετά τα μεσάνυχτα, συμβολίζοντας πως πλέον είναι επίσημα παντρεμένη. Κάντε swipe στην τελευταία φωτογραφία του post για να δείτε το φόρεμα.

Κούβα - Money Dance

Αν οι παραδοσιακοί χώροι δεν σας ενθουσιάζουν, ώρα να κινηθείτε σε ρυθμούς money dance, μεταφερόμενοι στα κουβανέζικα γαμήλια πάρτι. Ο χορός του χρήματος είναι απλός, δεν απαιτεί δύσκολες φιγούρες, αλλά σίγουρα χρειάζεται αρκετά χαρτονομίσματα. Το πάρτι έχει ξεκινήσει και όποιος άνδρας χορέψει με τη νύφη οφείλει να καρφώσει στο φόρεμά της χρήματα, βοηθώντας έτσι το ζευγάρι στο νέο του ξεκίνημα. Στην Ελλάδα επειδή είμαστε πιο «διακριτοί» έχουμε από ότι φαίνεται τα φακελάκια.  

Μαρόκο - Χαμάμ και Τατουάζ

Γάμος: Ήθη και έθιμα ανά τον κόσμο
© Freepik / halayalex

Νομίζω πως βρέθηκε μια από τις πιο ωραίες και σίγουρα χαλαρωτικές παραδόσεις. Στο Μαρόκο πριν από το γάμο, η νύφη μαζί με τις φίλες της είθισται να απολαμβάνει μια ολοκληρωμένη εμπειρία χαμάμ, δηλαδή μια ημέρα με σπα, μασάζ, μάσκες ομορφιάς, γενικώς οτιδήποτε θα φέρει στη νύφη την ευφορία που της αξίζει. Ωστόσο, ήδη δύο ήμερες πριν την τελετή ετοιμάζεται το πάρτι χένας, ένα έθιμο με ρίζες από τη Βόρεια Αμερική. Καλεσμένοι συγκεντρώνονται στο σπίτι της νύφης και ξεκινάνε να προσθέτουν τατουάζ χένας σε χέρια και πόδια, σχεδιασμένα από ειδικό καλλιτέχνη που βρίσκεται εκεί. Η κίνηση αυτή συμβολίζει την καλή τύχη, ενώ παράλληλα είναι μια αφορμή για να γιορτάσουν μαζί αγαπημένα άτομα και να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες. 

Περού - Cake Pull

Μεταφερόμαστε στα περουβιανά έθιμα, γνωρίζοντας αυτή τη φορά μια παραλλαγή της ανθοδέσμης που πετάει η νύφη. Ώρα για «cake pull», μια γαμήλια τούρτα πολλών στρωμάτων, από τα οποία ξεπροβάλλουν κορδέλες. Οι ανύπαντρες γυναίκες καλούνται να τραβήξουν μία κορδέλα και οποία βρει εκείνη που είναι δεμένη με ένα γούρι, είναι η επόμενη που θα παντρευτεί. «Πουν’ το, πουν’το το δαχτυλίδι»…

Ιαπωνία - San-san-kudo

Στην κουλτούρα του Σιντοϊσμού εντάσσεται το τελετουργικό San-san-kudo, το οποίο σημαίνει «τρεις-τρεις-εννέα φορές». Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, οι νεόνυμφοι πρέπει να πιουν τρεις γουλιές από τρία διαφορετικά μεγέθη κούπας σάκε. Η κίνηση αυτή είναι μια αναφορά στην ένωση και μείξη των δύο οικογενειών, στον δεσμό του ζευγαριού και στην ατομική ζωή του καθενός. Όσον αφορά στον αριθμό εννέα, θεωρείται γενικότερα τυχερό νούμερο στην Ιαπωνία.

Γάμος: Ήθη και έθιμα ανά τον κόσμο
© Unsplash / Elisabeth Arnold

Η αλήθεια είναι πως το κέφι και το φαγητό των ελληνικών γάμων δύσκολα θα το βρούμε αλλού, όμως είναι ωραίο να παίρνουμε μερικές ιδέες. Όπως και αν επιλέγει ένα ζευγάρι να γιορτάσει αυτή την ημέρα, το σημαντικό είναι να τη ζήσει όπως εκείνο επιθυμεί, παραδοσιακά ή πιο εναλλακτικά. Ο καθένας γιορτάζει την αγάπη με τον δικό του τρόπο.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice