Lifestyle

Όλα όσα ξέρουμε για το φετινό Met Gala

Το πάρτι-υπερπαραγωγή φέτος γίνεται τη Δευτέρα 6 Μαΐου
Γιάννης Νένες
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Met Gala 2024: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φιλανθρωπική-εκδήλωση που θα γίνει στο ΜΟΜΑ στη Νέα Υόρκη, στις 6 Μαΐου

Επίσημα, πρόκειται για τη φιλανθρωπική εκδήλωση του Costume Institute του Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης. Στην πραγματικότητα το Met Gala είναι το πάρτι της χρονιάς, τα Όσκαρ της Ανατολικής Ακτής. Η ευκαιρία, όλο το fashion pack και κάθε διασημότητα και πολυεκατομμυριούχοι να δείξουν τι σημαίνει για αυτούς extravaganza. Η υπερβολή με επίσημο ένδυμα – κάθε χρόνο με διαφορετικό θέμα. Υπερπαραγωγή που πραγματοποιείται την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου για να συγκεντρωθούν χρήματα για την πτέρυγα μόδας του μουσείου. Αυτό το τμήμα του μουσείου του Met είναι το μόνο αυτοχρηματοδοτούμενο που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν οι πόροι λειτουργίας του. Ο δημοσιογράφος Paul Wilmot το χαρακτήρισε «ένα ΑΤΜ για το Met». Πολύ σωστά, αν σκεφτεί κανείς ότι η περσινή εκδήλωση συγκέντρωσε σχεδόν 22 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το Art & Artists Gala του Met συγκέντρωσε 4,4 εκατομμύρια δολάρια. (Το Art & Artists Gala εστιάζει στην υποστήριξη του Costume Institute, ενώ το Met Gala εστιάζει στην υποστήριξη του Costume Institute αλλά και ολόκληρου του μουσείου).

Η κινητήρια δύναμη και υπέρτατη αρχηγός του θηριώδους αυτού πάρτι είναι η Anna Wintour. Για όσους έρχονται από άλλο πλανήτη, η Anna Wintour είναι η Βρετανίδα και Αμερικανίδα δημοσιογράφος και εκδότρια, γνωστή ως η πανίσχυρη διευθύντρια παγκόσμιου περιεχομένου του Condé Nast και αρχισυντάκτρια της αμερικανικής Vogue από το 1988. Έχει ηγηθεί του περιοδικού, μεταμορφώνοντάς το σε μια παγκόσμια δύναμη μόδας και πολιτισμού. Επίσης είναι και ο εγκέφαλος του Met Gala από το 1999, αφού το ανέλαβε για πρώτη φορά το 1995. H Wintour έχει μετατρέψει την εκδήλωση από ένα συνηθισμένο φιλανθρωπικό gala σε μια υπερπαραγωγή που προβάλλει την οπτική της Vogue για τον κόσμο - το απόλυτο κοκτέιλ διασημότητας με ονόματα από τη μόδα, τον κινηματογράφο, την τεχνολογία, την πολιτική, τον αθλητισμό και, όλο και περισσότερο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι New York Times χαρακτήρισαν το γεγονός σαν τα Fashion X Games ή το All-Star Game των εισόδων.

Met Gala 2024: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Για το 2024, η μεγάλη μέρα είναι η Δευτέρα, 6 Μαΐου. Η κάθε άφιξη καλεσμένου προκαλεί μία υστερία των φωτογράφων καθώς ανάβουν τα φλας και τα celebrities ποζάρουν με τις μεγαλειώδεις εμφανίσεις τους. Πράγμα που προκαλούσε συνωστισμό, ανεπιθύμητες συναντήσεις και συγκρίσεις και φυσικά χάος. Για αυτό τον λόγο, τώρα πια, ο κάθε καλεσμένος έχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για να κάνει την είσοδό του και να φωτογραφηθεί. Θεωρητικά, οι αφίξεις με χρονικό περιορισμό ξεκινούν στις 5:30 μ.μ., συνήθως με τους οικοδεσπότες της βραδιάς, και τελειώνουν περίπου στις 8 μ.μ. Η διασημότητα, όπως είναι γνωστό, βασίζεται στο πόσο αργά θα εμφανιστεί κάποιος, ως το «μεγάλο όνομα». Έτσι, όλοι προσπαθούν να καταφθάσουν τελευταίοι, ίσως και παραβαίνοντας το προσωπικό τους χρονικό περιθώριο. Πέρυσι η Rihanna ήρθε τόσο αργά, που άλλοι καλεσμένοι είχαν ήδη αρχίσει να φεύγουν.

Το πάρτι σηματοδοτεί το άνοιγμα της ετήσιας επιτυχημένης έκθεσης του Costume Institute, με το φιλανθρωπικό γκαλά να έχει συνήθως θεματολογία που συνδέεται με την έκθεση. Πέρυσι, ο ενδυματολογικός κώδικας ήταν εύκολος: το θέμα ήταν ο Karl Lagerfeld, ο σχεδιαστής της Chanel, της Fendi και της δικής του μάρκας. Για τις πολύ βασικές, αρκούσε μία πουδραρισμένη περούκα με κοτσίδα, ένα μαύρο κοστούμι, μαύρα γάντια και μαύρα γυαλιά – άντε και μία λευκή γάτα Βιρμανίας.

Φέτος, όμως, η έκθεση ονομάζεται «Sleeping Beauties: Reawakening Fashion» («Ωραίες Κοιμωμένες: Ξυπνώντας Ξανά τη Μόδα». Αν δεν θέλεις να πας με τη νυχτικιά σου, το θέμα είναι πιο περίπλοκο.

Κι αυτό γιατί η έκθεση δεν θα βασίζεται σε παραμύθια ή στην πριγκίπισσα της Disney, αλλά σε σπάνια, ανεκτίμητα κομμάτια της συλλογής μόδας του μουσείου, τόσο παλιά και ευαίσθητα που δεν μπορούν να εκτεθούν επάνω σε κούκλες. Επιπλέον, η έκθεση θα περιλαμβάνει τρισδιάστατες αναπαραστάσεις αυτών των κομματιών με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης που θα συνοδεύονται από ήχο και οσμές.

Συνολικά, η έκθεση θα περιλαμβάνει περίπου 250 κομμάτια που διασχίζουν τέσσερις αιώνες. Αυτή η ιδέα των φθαρμένων φορεμάτων οδήγησε τον Andrew Bolton, τον επιμελητή του Costume Institute, να σκεφτεί την εφήμερη φύση της φύσης, ιδέα η οποία οδήγησε σε κήπους... και τελικά στον φετινό ενδυματολογικό κώδικα του πάρτι: κάτι τόσο περίπλοκο να το «φορέσεις» όσο και η ίδια η έκθεση. Οι καλεσμένοι έχουν λάβει οδηγίες να ντυθούν με θέμα «Ο Κήπος του Χρόνου», εμπνευσμένο από ένα σύντομο διήγημα του J.G. Ballard του 1962. Το διήγημα πραγματεύεται ένα αριστοκρατικό ζευγάρι που ζει σε ένα κλειστό κτήμα με έναν μαγικό κήπο, ενώ ένας όχλος που πλησιάζει απειλεί να διαλύσει την ειρηνική τους ζωή. Για να κρατήσει μακριά τον όχλο, ο σύζυγος προσπαθεί να γυρίσει πίσω τον χρόνο σπάζοντας στον κήπο το ένα λουλούδι μετά το άλλο, μέχρι να μην απομείνει ούτε ένα άνθος. Τελικά, ο όχλος φτάνει και λεηλατεί το κτήμα, ενώ οι δύο αριστοκράτες απολιθώνονται.

Δραματικό είναι η λέξη - κλειδί. Αυτό σκέφτεσαι με αυτή την ιστορία και το drama σαφώς χαρακτηρίζει τις μεγαλειώδεις εμφανίσεις της μόδας.

Οι περισσότεροι αναρωτιούνται με ποιον τρόπο αυτή η παραβολή θα ερμηνευτεί και θα μετατραπεί σε εντυπωσιακές εμφανίσεις. Είναι εύκολο να σκεφτείς ότι τα τριαντάφυλλα είναι μάλλον η πιο πιθανή επιλογή. Επίσης, κορσέδες, drapé και, ας ελπίσουμε, μερικές υπέροχες vintage τουαλέτες. Αν κρίνουμε από την πρόσφατη δημοτικότητά του, ίσως δούμε και κάποια vintage δημιουργία του Galliano να κάνει δυναμική επανεμφάνιση.

(Ο Galliano έχει ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τα σφάλματά του και έχει εκφράσει τη δέσμευσή του να αλλάξει. Η κοινωνία έχει γίνει πιο ανεκτική απέναντι σε προσωπικότητες που έχουν κάνει λάθη στο παρελθόν, ενώ μια νέα γενιά σχεδιαστών και λάτρεις της μόδας έχουν ανακαλύψει και αγκαλιάσει το έργο του Galliano. Το 2020, μετά από 7 χρόνια απουσίας από τον κόσμο της μόδας, ο Galliano παρουσίασε μια συλλογή ρούχων με το όνομα “Artisanal Renaissance” στο πλαίσιο του Maison Martin Margiela, όπου εργάζεται ως Creative Director. Η συλλογή, εμπνευσμένη από την πανδημία COVID-19, έλαβε θετικές κριτικές για την καλλιτεχνική της αξία και την πρωτοτυπία της. Το 2021, ο Galliano δημιούργησε μια συλλογή haute couture για τον οίκο Maison Margiela, η οποία επίσης έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Η επιστροφή του Galliano έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο το ταλέντο και την επιρροή του στον κόσμο της μόδας και αυτή τη στιγμή είναι ίσως το πιο hot trend).

Ωστόσο, ένα άλλο trend των τελευταίων χρόνων είναι το τρολάρισμα «ως μέθοδος αυτοπροβολής». Άρα, ας περιμένουμε και εκπλήξεις σαν την περσινή όπου ο Jared Leto εμφανίστηκε ντυμένος σαν τη γάτα του Karl Lagerfeld, την Choupette, νιώθοντας θεά μέσα στη γατίσια του μεγαλοπρέπεια. Μάλιστα, όλοι περίμεναν ότι και η ίδια η Choupette, η οποία τώρα είναι 14 ετών, θα εμφανιστεί αλλά τελικά τους σνόμπαρε όλους ως αληθινή γάτα και έμεινε σπίτι.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ισπανικός οίκος πολυτελείας Loewe είναι ένας από τους χορηγούς της βραδιάς και της έκθεσης, μπορούμε να περιμένουμε να εμφανιστούν πολλές δημιουργίες του creative director του οίκου, του Βορειο-Ιρλανδού Jonathan Anderson – ο οποίος κάποτε έφτιαξε ένα παλτό από το οποίο φύτρωνε πραγματικό γρασίδι, υπέροχο να το δει κανείς σε μία επίσημη τουαλέτα. Τέτοια περιμένουμε.

Οι οικοδεσπότες της βραδιάς, εκτός από την ίδια την Anna Wintour, θα είναι οι ηθοποιοί Jennifer Lopez, Zendaya, Chris Hemsworth και ο ράπερ Bad Bunny, ενώ οι τιμητικοί πρόεδροι είναι ο Jonathan Anderson της Loewe και ο Shou Chew, διευθύνων σύμβουλος της TikTok. (Η TikTok ανήκει στους χορηγούς μαζί με τη Loewe και την Condé Nast, αν και δεδομένου του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουάσινγκτον με αυτήν την Κινεζική εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, το ερώτημα είναι αν θα εμφανιστεί καν.) Όπως και το ίδιο το πάρτι, ο συνδυασμός των ονομάτων που «συμπαραστέκονται» στην Wintour είναι ένα μιξ από μουσική, κινηματογράφο, μόδα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το event, για τέταρτη συνεχή χρονιά θα μεταδίδεται ζωντανά από την ιστοσελίδα της Vogue. Οι οικοδεσπότες του livestream δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, αλλά πέρυσι ήταν η τηλεπαρουσιάστρια και ηθοποιός La La Anthony, ο συγγραφέας και τηλεπαρουσιαστής Derek Blasberg, η influencer και YouTuber Emma Chamberlain και η Αμερικανίδα ηθοποιός και κωμικός Chloe Fineman.

Όσο για τη λίστα των καλεσμένων είναι όπως πάντα καλά φυλαγμένο μυστικό. Σε αντίθεση με άλλες πολιτιστικές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, όπως το γκαλά της Metropolitan Opera ή ο Χορός των Νέων Μελών της Συλλογής Frick, στο Met Gala η πρόσβαση γίνεται μόνο με πρόσκληση. Η είσοδος δεν αφορά μόνο την τιμή - η οποία φέτος είναι 75.000 δολάρια για ένα εισιτήριο (25.000 δολάρια περισσότερα από πέρυσι), με τα τραπέζια να ξεκινούν από 350.000 δολάρια. Τα προσόντα για συμμετοχή έχουν περισσότερο να κάνουν με τη δημοτικότητα, τα επιτεύγματα και την ομορφιά -το ευαγγέλιο σύμφωνα με την Anna- παρά με τα χρήματα. Η κυρία Wintour έχει τον τελευταίο λόγο για κάθε πρόσκληση και συμμετέχοντα.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν έχετε δωρίσει πολλά χρήματα στο μουσείο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πληροίτε τις προϋποθέσεις για να προσκληθείτε στο gala. Επίσης, ακόμα κι αν μια εταιρεία αγοράσει τραπέζι, δεν μπορεί να διαλέξει όλους όσους θα καθίσουν σε αυτό το τραπέζι. Πρέπει να πάρει έγκριση για κάθε καλεσμένο από την Anna Wintour και τη Vogue και να προσευχηθεί για την αποδοχή. Φέτος, όπως και το 2023, υπάρχουν περίπου 400 Εκλεκτοί, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Κοστουμιών.

Η Rihanna έχει επιβεβαιώσει την παρουσία της. Λαμβάνοντας υπόψη τους οικοδεσπότες, είναι επίσης αρκετά σίγουρο ότι ο Ben Affleck, ο σύζυγος της κυρίας Lopez, θα είναι εκεί. Το ίδιο ισχύει και για την Elsa Pataky, τη σύζυγο του Chris Hemsworth. Οι πιθανότητες είναι επίσης υψηλές να εμφανιστούν και πρόσωπα της Loewe όπως οι ηθοποιοί και μοντέλα Greta Lee, Josh O'Connor, η Καναδή Taylor Russell και ο Jamie Dornan. Πιθανότατα θα υπάρχουν επίσης μία ή δύο Kardashian/Jenner, κρίνοντας από τα προηγούμενα χρόνια, και οι πιθανότητες είναι καλές να εμφανιστούν οι Jeff Bezos και Lauren Sanchez - αν και τα πιο καυτά νέα λένε για ονόματα όπως η παίκτρια του μπάσκετ μπολ Caitlin Clarke, ο επιχειρηματίας και CEO της εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης OpenAI, Sam Altman και το απόλυτο σούπερ-σταρ ζευγάρι των Taylor Swift και Travis Kelce. Πέρυσι, και μια εντελώς Νεοϋορκέζικη κατσαρίδα έκανε απρόσμενη εμφάνιση στο κόκκινο χαλί κερδίζοντας φλας και εντυπώσεις.

* Με στοιχεία από τους New York Times

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου