Φυτά
© Unsplash
Lifestyle

5 φυτά που δεν πρέπει ποτέ να καλλιεργείς μαζί

Πριν σχεδιάσεις τον ανοιξιάτικο κήπο σου τσέκαρε τους συνδυασμούς φυτών που είναι καλό να αποφύγεις

5 φυτά που δεν πρέπει ποτέ να καλλιεργείς μαζί σύμφωνα με τους ειδικούς 

Πόσες φορές σου έχει συμβεί να φυτεύεις στον κήπο μια μοσχομυριστή τριανταφυλλιά και εκείνη να μαραζώνει ή να μην αναπτύσσεται; Πόσες φορές σου έχει τύχει να φυτεύεις λαχανικά και να μεγαλώνουν γρήγορα; Ορισμένα φυτά είναι αμοιβαία ωφέλιμα μεταξύ τους, όπως ο βασιλικός και οι ντομάτες ή οι κατιφέδες και τα αγγούρια. Υπάρχουν μερικοί συνδυασμοί όμως, που μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη του κάθε φυτού λόγω των διαφορετικών αναγκών τους ή διότι το ριζικό σύστημα του ενός είναι πιο επιθετικό. Με λίγα λόγια κάθε βότανο, γρασίδι, λουλούδι και δέντρο έχει συγκεκριμένες ανάγκες –ήλιο, νερό και εδαφικές προτιμήσεις– για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Παρακάτω σου έχουμε 5 συνδυασμούς που καλό είναι να αποφεύγεις σύμφωνα με τους ειδικούς ώστε να σχεδιάσεις τον ανοιξιάτικο λαχανόκηπο ή κήπο σου με ευκολία.  Βάλε γάντια, πιάσε το φτυάρι και ξεκινάμε!

5 φυτά που δεν πρέπει ποτέ να καλλιεργείς μαζί σύμφωνα με τους ειδικούς

Βασιλικός και φασκόμηλο

5 φυτά που δεν πρέπει ποτέ να καλλιεργείς μαζί
Φασκόμηλο © Unsplash / Sugar Bee

Ο βασιλικός και το φασκόμηλο είναι αγαπημένα φυτά σε κάθε κήπο. Τόσο ο μυρωδάτος βασιλικός, τον οποίο φαντάζεσαι ήδη στο σπιτικό πέστο ή τη σαλάτα caprese που θα φτιάξεις, όσο και το φασκόμηλο που είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό με υπέροχα φύλλα και άρωμα, αγαπούν τον ήλιο. Ωστόσο, αυτά τα δύο δεν πρέπει να καλλιεργούνται μαζί, επειδή έχουν διαφορετικές προτιμήσεις στο έδαφος και το πότισμα. Συγκεκριμένα, ο βασιλικός προτιμά υγρό έδαφος, ενώ το φασκόμηλο ευδοκιμεί σε ξηρότερες συνθήκες.

Ιαπωνική σπειραία και τριαντάφυλλα

5 φυτά που δεν πρέπει ποτέ να καλλιεργείς μαζί
Τριαντάφυλλα © Unsplash / Brigitte Tohm

Η άνοιξη είναι η κατάλληλη περίοδος για να φυτέψεις όσα φυτά θέλεις σχεδόν στον κήπο σου. Ο συνδυασμός όμως, θάμνων και τριαντάφυλλων αν και αποτελεί ένα καλό τρόπο για να δημιουργήσεις ύψος και βάθος στο τοπίο, δεν είναι ευδόκιμος αν φυτέψεις το ένα φυτό πολύ κοντά στο άλλο. Για παράδειγμα, ένας θάμνος όπως η ιαπωνική σπειραία παράγει αρκετά μικρά λουλούδια, αλλά έχει επίσης ένα αρκετά επιθετικό ριζικό σύστημα που μπορεί να βλάψει τα τριαντάφυλλα και να τους «κλέψει» νερό. Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως χωρίς τακτικό κλάδεμα ο θάμνος θα δημιουργεί υπερβολική σκιά για τα τριαντάφυλλα που έχουν ανάγκη από ήλιο.

Ηλιοτρόπια και πατάτες

5 φυτά που δεν πρέπει ποτέ να καλλιεργείς μαζί
Ηλιοτρόπια © Unsplash / Mike Marrah

Η ονομασία του ηλιοτροπίου προέρχεται από το γεγονός ότι το άνθος του παίρνει τη φορά που έχουν οι ακτίνες του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο ηλίανθος, όπως τον ονομάζουν διαφορετικά, βρίσκεται ανάμεσα στα αγαπημένα καλοκαιρινά φυτά που εντυπωσιάζουν με την ομορφιά τους, αλλά δεν είναι καλό να φυτεύονται δίπλα από πατάτες. Οι ηλίανθοι όχι μόνο έχουν μεγάλο ριζικό σύστημα, αλλά όταν είναι ψηλοί (εξαρτάται από την ποικιλία) μπορεί να δημιουργήσουν υπερβολική σκιά για το φυτό της πατάτας. Σύμφωνα με τους ειδικούς περιέχουν συγκεκριμένες τοξίνες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για κοντινών φυτά και να αναστείλουν την ανάπτυξη τους.

Καρυδιά και τα περισσότερα άλλα φυτά

5 φυτά που δεν πρέπει ποτέ να καλλιεργείς μαζί
Καρύδια © Unsplash / Larisa Birta

Ο κορυφαίος ξηρός καρπός που μας κάνει πιο έξυπνους απαιτεί ειδική προσοχή κατά τη φύτευσή του. Συγκεκριμένα, η τοποθέτηση του δέντρου της καρυδιάς χρειάζεται προσεκτική εξέταση, καθώς μια τοξική ουσία που ονομάζεται jugalone εμφανίζεται σε όλα τα μέρη του φυτού της, αλλά κυρίως στα περιβλήματα των καρυδιών και τις ρίζες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τα λαχανικά, τα καλλωπιστικά φυτά και ορισμένους θάμνους που φυτεύονται δίπλα τους, προκαλώντας τους μαρασμό. Με λίγα λόγια, μια καρυδιά μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής για τα άλλα φυτά που βρίσκονται κοντά, ανεξάρτητα από το είδος τους.

Γεράνια και Ανυπόμονα

5 φυτά που δεν πρέπει ποτέ να καλλιεργείς μαζί
Γεράνια © Unsplash / Steven Shou

Μερικές φορές, επιλέγουμε συνδυασμούς λουλουδιών με βάση τα χρώματα, τα σχήματα ή ακόμη το ύψος τους ή τη μυρωδιά τους, χωρίς όμως να λαμβάνουμε υπόψιν τις ανάγκες ανάπτυξης του κάθε φυτού.  Αν έχετε μια ιδιαίτερη αγάπη στα λευκά Ανυπόμονα, ή αλλιώς  impatiens, που χρειάζονται σκιά και ταυτόχρονα στα κόκκινα γεράνια που αγαπούν τον ήλιο, δεν είναι σοφή επιλογή να τα φυτέψετε δίπλα δίπλα. Τα ανυπόμονα θα καούν στον ήλιο και τα γεράνια δεν θα ανθίσουν στη σκιά, λένε οι ειδικοί, με αποτέλεσμα μόνο το ένα από τα δύο να ευδοκιμήσει στον κήπο σας.

Είτε είστε αρχάρια/ος/@ στην κηπουρική είτε όχι, μπορείτε να αποφύγετε τους παραπάνω συνδυασμούς, να να ευδοκιμήσουν τα φυτά σας και να δημιουργήσετε εύκολα και απλά τον κήπο σας! Τα κατάλληλα φυτά είναι άλλωστε η πιο όμορφη συντροφιά στο σπίτι προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice