Λεκέδες ρούχων
© Freepik
Lifestyle

Το αλφάβητο των λεκέδων και πώς να τους ξεφορτωθείς

24 λεκέδες και πώς θα κάνεις τα ρούχα σου να μοιάζουν ολοκαίνουργια

24 λεκέδες στα ρούχα και πώς θα τους ξεφορτωθείς

Είναι ψημένο στην εντέλεια, αφράτο, ζουμερό και γευστικό, με ισορροπημένη λιπαρότητα. Όσο απολαμβάνουμε το πεντανόστιμο smash burger –πάντα με δύο λεπτά μπιφτέκια, American cheese και πατάτες με μπόλικη τριμμένη φέτα, γούστα είναι αυτά– το σίγουρο είναι ότι όλο κι κάποιος λεκές θα δημιουργηθεί στο πουκάμισο ή το παντελόνι δεδομένου ότι… επικεντρωνόμαστε στην απόλαυση της στιγμής. Οι δύσκολοι λεκέδες, είτε από κάποιο γεύμα (βούτυρο, λάδι, ψάρι) είτε από κάποια δραστηριότητα (χώμα ή γρασίδι), είναι αρκετά συχνοί, ενοχλητικοί και μας χαλάνε τη διάθεση. Το πρώτο βήμα σε κάθε περίπτωση είναι ο προσδιορισμός του τύπου του λεκέ που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό και παρακάτω σου έχουμε 24 ανεπιθύμητους λεκέδες και τρόπους να τους απομακρύνεις.

Λεκέδες ρούχων
© Pexels

24 λεκέδες στα ρούχα και πώς θα τους ξεφορτωθείς

Αίμα

Εδώ το μυστικό είναι το ρούχο να πλυθεί όσο πιο άμεσα γίνετε με κρύο νερό. Τοποθετούμε το απορρυπαντικό και το αφήνουμε να μουλιάσει για 10 με 15 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζουμε λίγη αμμωνία οικιακής χρήσης στον λεκέ και την αφήνουμε να τραβήξει το αίμα. Στo τέλος πλένουμε το ρούχο στο πλυντήριο, σύμφωνα και με τις οδηγίες της ετικέτας του. To γάλα μπορεί, επίσης, να βοηθήσει με τον λεκέ.

Βούτυρο

Πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσουμε την ποσότητα του βουτύρου από τα ρούχα. Έπειτα, πριν τοποθετήσουμε το ύφασμα στο πλυντήριο, απλώνουμε απορρυπαντικό στη λεκιασμένη περιοχή και το αφήνουμε για 15 περίπου λεπτά. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι τρόποι για να αφαιρέσουμε τους λεκέδες βουτύρου από τα ρούχα, όπως με χρήση αμμωνίας τοπικά πριν το βάλουμε στο πλυντήριο. Βοηθητικά λειτουργεί και το σαπούνι πιάτων αν τρίψουμε καλά τον λεκέ του ρούχου πριν το πλυντήριο. Ένας άλλος τρόπος είναι να δοκιμάσουμε να ψεκάσουμε με λακ τον λεκέ λίγο πριν την πλύση.

Γρασίδι

Λεκέδες ρούχων
© Unsplash

Η φάση εδώ είναι «μαγειρέματα». Φοράμε γάντια οικιακής χρήσης, αναμειγνύουμε σε ένα μπολ λευκαντικό σε σκόνη και χλωρίνη, και τρίβουμε τον λεκέ με το μείγμα για όσο χρειαστεί. Αφού το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό τοποθετούμε το ρούχο στο πλυντήριο. Ακόμη, το οινόπνευμα μπορεί να αποτελέσει καλό διαλύτη αφού αποσπά την πράσινη χρωστική ουσία. Τρίβουμε καλά τον λεκέ με ένα σφουγγάρι το οποίο έχουμε εμποτίσει με οινόπνευμα και το αφήνουμε να στεγνώσει. Στην πορεία βάζουμε απορρυπαντικό στον λεκέ και τον τρίβουμε για λίγο ακόμα. Tέλος, ξεπλένουμε με κρύο νερό και αφήνουμε το ρούχο να στεγνώσει και πάλι φυσικά. Σειρά τώρα έχει το πλυντήριο!

Εxtra info: Το ξίδι επίσης αφαιρεί με σχετική ευκολία τους λεκέδες από γρασίδι. Βρέχουμε αρχικά το ρούχο με ζεστό νερό, το αφήνουμε σε μια λεκάνη με ξίδι και νερό, και στη συνέχεια τοποθετούμε στο πλυντήριο.

Δαμάσκηνα

Για να απομακρύνουμε τον λεκέ από δαμάσκηνα χρειάζεται να φτιάξουμε μια πάστα, από 3 κουταλιές της σούπας σόδα και 1 νερό, και να την απλώσουμε στον λεκέ. Το αφήνουμε να δράσει για περίπου 15 λεπτά, γυρνάμε το ρούχο από την ανάποδη και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό. Έπειτα, τοποθετούμε στον λεκέ μερικές σταγόνες υγρού απορυπαντικού ρούχων, τρίβουμε ελαφρώς και ξεπλένουμε με ζεστό νερό. Τοποθετούμε το ρούχο στο πλυντήριο.

Extra info: Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα και λεμόνι, αμμωνία, ξίδι ή υγρό πιάτων ταμποναριστά στον λεκέ και στη συνέχεια να το τοποθετήσουμε το ρούχο στο πλυντήριο.

Εμετός

Ταμπονάρουμε τον λεκέ με χαρτοπετσέτα για να απορροφηθεί όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα εμετού και έπειτα αφήνουμε το ρούχο σε μια λεκάνη με ζεστό νερό να μουλιάσει για περίπου 15 λεπτά. Αν η μυρωδιά επιμένει μετά τον καθαρισμό, ψεκάζουμε με λευκό με ξίδι και απλώνουμε αρκετή ποσότητα μαγειρικής σόδας. Αφού επαναλάβουμε τη διαδικασία δυο τρεις φορές, η μυρωδιά και τα ίχνη λεκέ θα απομακρυνθούν οριστικά.

Ζύθος

Αφού πίνεις τα μπιράκια σου με τους κολλητούς στο αγαπημένο σας spot, συμβαίνει μια «στραβή» και πέφτει αρκετή ποσότητα μπίρας στο αγαπημένο σου μπλουζάκι. Για να αφαιρέσεις, λοιπόν, τον λεκέ μουλιάζεις το ρούχο για τουλάχιστον 30 λεπτά σε κρύο νερό, αφού ρίξεις πρώτα μερικές σταγόνες υγρό καθαριστικό. Τοποθετείς στο πλυντήριο και όλα καλά!

Ηλιέλαιο

Εάν ο λεκές είναι φρέσκος, απλώνουμε κομμάτια χαρτοπετσέτας πάνω του για να απορροφηθεί το υγρό. Προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα από ηλιέλαιο στον λεκέ, διότι το νέο λάδι θα βοηθήσει να απομακρυνθεί το παλιό, κι έπειτα βάζουμε απορρυπαντικό πιάτων στον λεκέ ή μια πάστα που έχουμε δημιουργήσει ανακατεύοντας αλάτι με νερό. Στο τέλος τοποθετούμε το ρούχο για πλύσιμο στο πλυντήριο σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα.

Θύννος ή τόν(ν)ος

Αποφεύγουμε το τρίψιμο του λεκέ, κάτι που μπορεί να τον εξαπλώσει περαιτέρω. Εφαρμόζουμε μια μικρή ποσότητα υγρού πλυντηρίου πιάτων απευθείας στον λεκέ και τρίβουμε ελαφρά το ύφασμα με τα δάχτυλά μας. Αφού το αφήνουμε να δράσει για λίγα λεπτά, τοποθετούμε το ρούχο στο πλυντήριο.

Ιδρώτας

Για τον ιδρώτα χρειάζεται ασπιρίνη… Η ασπιρίνη εκτός από ότι ανακουφίζει στον πονοκέφαλο, μπορεί να επαναφέρει τη χαμένη λευκότητά ενός υφάσματος. Γι’ αυτό διαλύουμε την ασπιρίνη μέσα σε ένα ποτήρι νερό, απλώνουμε το μείγμα στον λεκέ, τρίβουμε με οδοντόβουρτσα και αφήνουμε μερικά λεπτά το ρούχο να στεγνώσει. Στο τέλος πλένουμε το ρούχο στο πλυντήριο.

Κόκκινο κρασί

Το κόλπο με το αλάτι το ξέρεις; Το αλάτι απορροφά το κρασί και εξουδετερώνει το κόκκινο χρώμα. Η λύση είναι απλή. Βρέχουμε τον λεκέ με λίγο κρύο νερό, προσθέτουμε αλάτι και το αφήνουμε να δράσει όλη νύχτα. Διαφορετικά βυθίζουμε το ύφασμα με τον λεκέ σε γάλα για μερικές ώρες και στη συνέχεια το τοποθετούμε στο πλυντήριο.

Λάσπη

Αφήνουμε τη λάσπη να ξεραθεί στο ρούχα και μετά τρίβουμε τον λεκέ με μια βούρτσα. Αφού ολοκληρώσουμε το βάζουμε στο πλυντήριο. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε ένα εύκολο διάλυμα με 40 ml σόδα καθαρισμού και 250 ml ζεστό νερό και να βουτήξουμε σε αυτό τη βούρτσα πριν τρίψουμε το ύφασμα. Ακολουθεί πλύσιμο στο πλυντήριο...

Extra info: Αν το ρούχο που λερώθηκε είναι μάλλινο, καλό είναι να το τρίψουμε με κρόκο αυγού και μετά από 1-2 λεπτά να το ξεπλύνουμε με νερό. Στη συνέχεια πλένουμε με απορρυπαντικό το ρούχο.

Λεκέδες ρούχων
© Pexels

Μελάνι

Χρησιμοποιούμε ασετόν νυχιών και τρίβουμε την περιοχή που έχει λερωθεί με μελάνι. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι στα ευαίσθητα υφάσματα, όπως είναι το μετάξι, δεν ενδείκνυται το ασετόν. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να δοκιμάσουμε το γάλα. Έπειτα το βάζουμε στο πλυντήριο.

Ντρέσινγκ

Περνάμε τον λεκέ με ένα καθαρό πανάκι για να αφαιρέσουμε τυχόν υπολείμματά του ντρέσινγκ. Απλώνουμε στο σημείο ένα καθαριστικό αφαίρεσης λεκέδων και μουλιάζουμε το ρούχο σε ζεστό νερό για 2 ώρες. Στο τέλος το βάζουμε στο πλυντήριο και είναι σαν καινούργιο.

Ξινόγαλο

Μπορεί ο λεκές από ξινόγαλο να φαίνεται «εύκολος» γιατί το γάλα είναι λευκό, ωστόσο έχει και αυτός τις «ιδιοτροπίες» του. Ο λεκές θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο είναι ακόμα νωπός. Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα βρεγμένο πανί ή ένα σφουγγάρι με κρύο νερό, χωρίς όμως να τον τρίψουμε τον λεκέ (sos). Τοποθετούμε το ρούχο σε μiα λεκάνη με κρύο νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει για 5 λεπτά. Έπειτα ρίχνουμε μερικές σταγόνες υγρού απορρυπαντικού στη λεκιασμένη περιοχή και τρίβουμε ελαφρώς. Αφήνουμε το απορρυπαντικό να δράσει για μερικά λεπτά και βάζουμε το ρούχο στο πλυντήριο.

Ούρα

Τοποθετούμε μια καθαρή πετσέτα και πιέζουμε στο σημείο του φρέσκου λεκέ για να απορροφήσει όσα ούρα δεν έχουν στεγνώσει ακόμη. Στη συνέχεια ψεκάζουμε την περιοχή με ένα διάλυμα από λευκό ξίδι και νερό, και πιέζουμε ξανά μια πετσέτα στην περιοχή για να απορροφήσει την υγρασία. Σειρά τώρα έχει η κάλυψη της περιοχής με μαγειρική σόδα. Αφού αφήσουμε το ύφασμα να στεγνώσει, καθαρίζουμε τη σόδα και πλένουμε με ζεστό νερό ώστε να απομακρυνθεί ο λεκές.

Πίσσα

Ένας από τους πιο δύσκολους λεκέδες! Για να την αντιμετωπίσουμε χρειαζόμαστε σκόνη πλυντηρίου και λίγο νερό που θα αναμείξουμε φτιάχνονταςμια πάστα, με την οποία θα καλύψουμε το σημείο του λεκέ. Έπειτα τρίβουμε με μια βούρτσα ή οδοντόβουρτσα και ξεβγάζουμε με άφθονο νερό. Τέλος, τοποθετούμε στον λεκέ λίγο υγρό πιάτων και πλένουμε το ρούχο στο πλυντήριο στη θερμοκρασία που προτείνεται στην ετικέτα.

Ρετσίνι

Τοποθετούμε παγάκια πάνω στον λεκέ. Μόλις σκληρύνει το ρετσίνι, τρίβουμε τον λεκέ με ένα καθαρό πανί μικροϊνών που έχουμε διαποτίσει με οινόπνευμα. Πριν βάλουμε το ρούχο στο πλυντήριο για να φύγουν τα υπολείμματα, ξεπλένουμε με λίγο ξίδι και νερό.

Σοκολάτα

Αυτά που θα χρειαστoύμε για να απομακρύνουμε τον λεκέ σοκολάτας είναι: ένα πλαστικό κουτάλι, υγρό σαπούνι πιάτων και ένα μικρό μπολ. Αφαιρούμε με το κουτάλι ό,τι έχει μείνει από τη σοκολάτα και ρίχνουμε στο μπολ 2-3 φλιτζάνια κρύο νερό. Ανακατεύουμε 1 κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι πιάτων στο νερό και βρέχουμε ένα καθαρό πανί με το διάλυμα. Στη συνέχεια, σκουπίζουμε με το πανί από έξω προς τα μέσα στον λεκέ, σκουπίζουμε εκ νέου με καθαρό πανί και μια στεγνή πετσέτα και το αφήνουμε να στεγνώσει.

Extra info: Εναλλακτικά μπορούμε να δοκιμάσου αμμωνία ή ξίδι. Μπορούμε επίσης, να τοποθετήσουμε το λεκιασμένο ρούχο στην κατάψυξη ώστε να σκληρύνει ο λεκές και να τον αφαιρέσουμε πιο εύκολα.

Τσίχλα

Εδώ η λύση είναι να τοποθετήσουμε το ρούχο σε μια τσάντα και να το αφήσουμε για δύο ώρες στην κατάψυξη. Μόλις βγάλουμε το ρούχο από την κατάψυξη πιέζουμε αμέσως την τσίχλα για να απομακρυνθεί. Εάν παραμένουν «ίχνη» πλένουμε το ρούχο στο πλυντήριο.

Υδρόμελι (ποτό)

Ανακατεύουμε μια κουταλιά της σούπας λευκό ξίδι με 2/3 φλιτζανιού οινόπνευμα σε ένα μπολ. Βουτάμε την άκρη από ένα στεγνό πανί μέσα στο μπολ και μετά τρίβουμε τον λεκέ. Ξεβγάζουμε τοπικά το σημείο με νερό, το αφήνουμε να στεγνώσει κι το βάζουμε στο πλυντήριο.

Φρούτα

Αρχικά ξεπλένουμε τον λεκέ άμεσα με κρύο νερό. Έπειτα ανακατεύουμε μια κουταλιά της σούπας λευκό ξίδι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων με κρύο νερό. Αφού μουλιάσουμε σε αυτό το διάλυμα τον λεκέ για μερικά λεπτά, ξεπλένουμε. Σε περίπτωση που ο λεκές παραμένει, ρίχνουμε λίγο οινόπνευμα και ξαναπλένουμε.

Χυμός

Λεκέδες στα ρούχα
© Freepik

Ρίχνουμε άφθονο κρύο νερό στον λεκέ και τοποθετούμε το ρούχο σε ζεστό νερό – προσοχή στις οδηγίες της ετικέτας. Εάν ο λεκές επιμένει μουλιάζουμε το ρούχο όλη τη νύχτα σε διάλυμα απορρυπαντικού και νερού και πλένουμε ξανά.

Extra info: Μουλιάζουμε το ρούχο σε λευκό ξίδι αναμεμειγμένο με υγρό πιάτων πριν το πλύνουμε.

Ψάρι

Το μυστικό της επιτυχίας εδώ είναι να γυρίσουμε το ρούχο από την ανάποδη και να τοποθετήσουμε το σημείο του λεκέ κάτω από τη βρύση για να φύγουν τα υπολείμματα του ψαριού. Εναλλακτικά, μπορούμε να απομακρύνουμε τα υπολείμματα με ένα μαχαίρι. Πασπαλίζουμε στην πορεία τον λεκέ με ταλκ ή τον πιέζουμε για μερικά λεπτά με ένα κομμάτι από την ψίχα του ψωμιού ώστε να απορροφηθεί όσο περισσότερο λάδι. Ρίχνουμε στο επίμαχο σημείο λίγες σταγόνες υγρού απορρυπαντικού ρούχων, το τρίβουμε ελαφριά με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε μέχρι να στεγνώσει. Αφού στεγνώσει, το βάζουμε να πλυθεί στο πλυντήριο.

Ωτία

Αν ο λεκές από το αγαπημένο ποντιακό γλύκισμα είναι σε λευκό ύφασμα ψεκάζουμε με οξυζενέ και αφού μουσκέψει, απλώνουμε λίγες σταγόνες υγρού πιάτων. Έπειτα, τοποθετούμε μια στρώση με σόδα για να δημιουργήσουμε πάστα, τρίβουμε με μια βούρτσα και αφήνουμε να δράσει τουλάχιστον για μισή ώρα  πριν το βάλουμε στο πλυντήριο.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice