Very demure, very mindful
Anya Taylor-Joy © EPA/ANDRE PAIN
Lifestyle

Νιώθοντας very demure, very mindful στην τοποθεσία TikTok

To brat summer φτάνει στο τέλος του και το καθώς πρέπει φθινόπωρο πλησιάζει

Εξηγώντας τι σημαίνει η λέξη demure και γιατί ξαφνικά πρωταγωνιστεί σε όλο το Ίντερνετ

Χάρη στην Charli XCX ζήσαμε φέτος το δικό μας brat summer, ένα πιο χαλαρό και δίχως κανόνες καλοκαίρι. Βασικό χρώμα, το neon πράσινο. Αγαπημένη συνήθεια, τα πάρτι σε κλαμπ μέχρι πρωίας. Dress code, τα κολλητά μπλουζάκια. Απαραίτητο σνακ, μια σακούλα πατατάκια. Οτιδήποτε θυμίζει προσεγμένη εμφάνιση και «σωστό» lifestyle, είναι πια παρελθόν. Ή μήπως όχι; Αν ο Αύγουστος του 2024 είχε όνομα θα ήταν demure και μάλιστα «very demure, very mindful». Η συγκεκριμένη φράση κάνει τον γύρο του διαδίκτυο εδώ και δύο εβδομάδες, χάρη στην tiktoker Joolie Lebron, η οποία αποφάσισε να δημοσιεύσει ένα βίντεο για το πώς να φαινόμαστε σεμνές και προσεγμένες στη δουλειά. Πρόκειται για βίντεο σατυρικού χαρακτήρα, στο οποίο η νεαρή tiktoker δηλώνει τα εξής: «Βλέπετε πως έρχομαι στη δουλειά; Very demure. Έχω κάνει το μακιγιάζ μου, έχω φτιάξει τα μαλλιά μου, δεν δείχνω πολύ δέρμα, μοσχοβολάω βανίλια. Very demure, very mindful». 

@joolieannie

#fyp #demure @OAKCHA @Paul | Fragrance Influencer

♬ original sound - Jools Lebron

Demure: Η σημασία της λέξης

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, η λατινική ρίζα για το demure βρίσκεται στη λέξη maturus, η οποία σημαίνει ώριμο. Ταυτόχρονα, παραπέμπει και στη ρίζα της λέξης precocious, την coquere, η οποία χαρακτηρίζει τα παιδιά που έχουν καλή συμπεριφορά, είναι πειθαρχημένα και εμφανίζουν υψηλές επιδόσεις στο σχολείο. Όσον αφορά στις γυναίκες, το demure αναφέρεται σε εκείνες που είναι πιο συγκρατημένες, σοβαρές και -φυσικά- πιστές στο savior vivre. Αναλυτικότερα, μια demure γυναίκα είναι πάντοτε περιποιημένη, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό. Φοράει ρούχα σε μίνιμαλ αισθητική επιτρέποντας ελάχιστο δέρμα να φανεί, διατηρώντας όμως τη θηλυκότητά της. Είναι αφοσιωμένη στη δουλειά της, πρόκειται για καλλιεργημένο άτομο, το οποίο δεν θέλει να προκαλεί με την παρουσία του. Είναι σεμνή, είναι ταπεινή, όπως η Rory από τη σειρά Gilmore Girls, η Daphne από τη σειρά Bridgerton, η Βeth από τη σειρά The Queen's Gambit και η Hermione από τις ταινίες Harry Potter. 

Demure: Η νέα τάση του TikTok

Σήμερα το hashtag #demure χρησιμοποιείται σε πάνω από 224 εκατομμύρια δημοσιεύσεις, ενώ το βίντεο της Joolie Lebron που αναρτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2024, ξεπερνάει τις 6 εκατομμύρια προβολές και 69 χιλιάδες reposts. Γιατί θέλουμε ξαφνικά να γίνουμε όλοι very demure, very mindful; Τόσο εύκολα εγκαταλείπουμε το ξέφρενο καλοκαίρι που μας δίδαξε η Charli XCX; Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει πάντοτε ένα βαθύτερο νόημα σε κάθε τι καινούριο που εμφανίζεται στον κόσμο του διαδικτύου, κάποιες τάσεις είναι απλά ευχάριστες και στην προκειμένη περίπτωση μας κάνουν να φαινόμαστε πιο εκλεπτυσμένες. Αποτελεί επίσης έναν αστείο και έξυπνο τρόπο για να θίξουμε τους κανόνες και την εικόνα που έχει δημιουργηθεί ανά τα χρόνια για τις «καθώς πρέπει» γυναίκες. Το TikTok έχει επισήμως τη δύναμη να ορίζει τι είναι κουλ και τι όχι, ποια είναι τα do’s και don’ts των καιρών, συστήνοντας μας σχεδόν κάθε μήνα ένα νέο τρεντ. Διανύοντας την demure περίοδο, βρίσκουμε τρόπους να είμαστε κομψές και κυρίως «σεμνές» σε ό,τι και αν κάνουμε. Demure στη δουλειά, demure στο αεροδρόμιο, demure σε drag show, demure στην πισίνα, demure πάντα και παντού.

@netflixph

joe goldberg's last hurrah has wrapped production, and penn badgley is nothing if not mindful and dem-YOU-re 🫡 #YOU #YouNetflix #PennBadgley #Netflix

♬ original sound - Netflix Philippines - Netflix Philippines

Την τάση ακολούθησαν πιστά διάφοροι celebrities, αναρτώντας τα δικά τους χιουμοριστικά βίντεο στην πλατφόρμα, ενώ ταυτόχρονα βιομηχανίες εκατομμυρίων όπως το Netflix, άφησαν το σχόλιό τους στο βίντεο της Joolie Lebron. Ωστόσο, αν κάποιο ξεχώρισε, ήταν της αεροπορικής εταιρίας United Airlines, γράφοντας «η τέχνη του demure ταξιδιού».

Demure: Εισβάλλοντας στον κόσμο της μόδας 

Η πλέον αγαπημένη λέξη υιοθετήθηκε από τους λάτρεις της μόδας, λειτουργώντας ως ένας δείκτης του τι είναι πραγματικά chic και τι όχι. Για αυτό και ένας από τους πιο δημοφιλής λογαριασμούς -@ideservecouture- έκανε τους έξεις διαχωρισμούς:  «Chanel και Karl Lagerfled είναι demure. Chanel και Virginie Viards, λυπάμαι, δεν είναι demure. H μόνη Emily που αξίζει τον τίτλο demure, είναι εκείνη της ταινίας Devil wears Prada, όχι της τηλεοπτικής σειράς Emily in Paris. Η Linda Evangelista στο εξώφυλλο της Vogue είναι demure. H Kylie Jenner, δεν είναι». Η viral λέξη αποτελεί το συστατικό που τις τελευταίες μέρες χάρισε στον κόσμο του Ίντερνετ νέα, φρέσκα και έξυπνα memes, σε οτιδήποτε σχετίζεται με την αισθητική και την συμπεριφορά. 

Demure: Αλλάζοντας τη ζωή της Joolie Lebron

Το πιο ενδιαφέρον με την κουλτούρα demure είναι το πόσο ισχυρή μπορεί να γίνει. Σε βίντεο που δημοσίευσε στις 15 Αυγούστου 2024, η Joolie Lebron αποκάλυψε ότι χάρη στην έκταση που έχει αποκτήσει το τρεντ, τώρα μπορεί να αλλάξει σημαντικά τη ζωή της. «Δούλευα ως ταμείας και απλώς ανέβαζα tiktok. Πλέον, πετάω από χώρα σε χώρα δουλεύοντας ως make-up artist σε εκδηλώσεις, έχοντας τη δυνατότητα να βγάλω αρκετά χρήματα για να ολοκληρώσω τη μετάβασή μου». Η νεαρή δημιουργός περιεχομένου είναι transgender γυναίκα και χάρη στο virality που απέκτησε μια μόνο λέξη, θα καταφέρει να κάνει την αλλαγή που τόσο προσπαθεί. Αυτή, ήταν πράγματι μία very demure, very mindful στιγμή της ψηφιακής εποχής! 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice