8 tips για εύκολη και ευχάριστη μετακόμιση

Η επιχείρηση «new home» μόλις ξεκίνησε

Look Team |

Μετακόμιση: Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να γίνει εύκολα και γρήγορα

Ο Σεπτέμβριος κάνει την εμφάνισή του και αυτομάτως στο κεφάλι μας τριγυρνάει η φράση «new me». Πλάι σε αυτή πιθανόν βρίσκει χώρο και το κεφάλαιο «new home», άλλωστε αυτός ο μήνας φημίζεται για τις μετακομίσεις. Η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι μπορεί να μας ενθουσιάζει και να φέρει μαζί της και ένα κύμα ανανέωσης, αλλά δεν παύει να είναι κουραστική μόνο και μόνο στην ιδέα. Πότε θα προλάβω να μαζέψω τα ρούχα, πώς θα πακετάρω τα βιβλία και τις σημειώσεις για τη δουλειά, και άλλες σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό μας Αν έχεις αρχίσει ήδη να πελαγώνεις, πάρε μια ιδέα από τα tips που έχουμε συγκεντρώσει.

Tips για εύκολη μετακόμιση

Ξεκίνα με ένα ξεκαθάρισμα
Η νέα αυτή αρχή είναι μια ευκαιρία να ξεφορτωθείς πράγματα που παρέμειναν να σε κοιτούν στη ντουλάπα τον τελευταίο χρόνο χωρίς καν να τα αγγίξεις - δεν συζητάμε να τα φορέσεις. Αποφάσισε τι σου χρειάζεται και τι σου αρέσει και τα υπόλοιπα χάρισέ τα σε φίλους ή ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Αντικείμενα που πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ανακύκλωσέ τα.

Κάνε εργασίες που ήθελες πριν μπεις στο νέο σου σπίτι
Αν έχεις στο πρόγραμμα να κάνεις κάποιες εργασίες στο νέο σου σπίτι -ακόμη και αν σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η ανακαίνιση- προγραμμάτισέ τες πριν μπεις στο σπίτι. Ακόμη και ένα απλό βάψιμο ή μερικά μερεμέτια θέλουν τον χρόνο και τον χώρο τους, οπότε κάν' τα όταν το σπίτι είναι ακόμη άδειο. Κατά αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσεις τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν στα έπιπλά σου. Είναι πολύ σημαντικό, όταν πια μπεις στο νέο σπίτι να είναι φτιαγμένο όπως εσύ θες. Θα το δεις με άλλο μάτι εξ αρχής!

© freepik

Καθάρισε καλά το νέο σου σπίτι
Ένας καθαρός χώρος είναι και ένας φιλόξενος χώρος. Γι’ αυτό φρόντισε πριν μεταφέρεις τα πράγματά σου ο χώρος να λάμπει από φρεσκάδα και καθαριότητα. Έχε υπόψιν σου ότι σε ένα άδειο σπίτι, χωρίς έπιπλα και αντικείμενα σε κάθε γωνιά, το καθάρισμα γίνεται πολύ πιο εύκολα, γρήγορα και ανεμπόδιστα. Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει fun αν επιστρατεύσεις το δικό σου «συνεργείο καθαρισμού», δηλαδή τους φίλους και τον/την σύντροφό σου. Αν, πάλι, θεωρείς ότι θα τα κάνετε μαντάρα, τότε να απευθυνθείς στους πραγματικά ειδικούς της καθαριότητας. Να ξέρεις ότι με τη μεταφορά κουτιών, ο χώρος θα ξανά «φιλοξενήσει» σκόνη, όμως μην πτοηθείς. Τα πολλά-πολλά θα τα έχεις ήδη μαζέψει.

© freepik

Μετάφερε τα ρούχα σου με έξυπνο τρόπο
Μετάφερε τα κρεμαστά ρούχα, όπως πουκάμισα και φορέματα, όπως είναι με τις κρεμάστρες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, βάζοντας στο εσωτερικό τους τα ρούχα με τις κρεμάστρες: Βάλε τα κρεμασμένα ρούχα μέσα στη σακούλα σκουπιδιών κρατώντας τις κρεμάστρες, σφίξε τα κορδόνια περίσφιξης γύρω από τα άγκιστρα των κρεμαστών, δέσε τα και στερέωσέ τα με τα άγκιστρα έξω από τη σακούλα. Από την άλλη, προτίμησε να διπλώσεις ρούχα όπως μπλούζες, φούστες και παντελόνια. Το σωστό δίπλωμά τους θα αποτρέψει τις ζάρες και παράλληλα, θα μεγιστοποιήσει τον χώρο μέσα στο κουτί. Πολύ σημαντικό είναι να μην παραγεμίζεις την κούτα με ρούχα. Αυτό θα κάνει τη μετακόμιση πιο δύσκολη και θα δυσκολευτείς να τα βρεις αργότερα.

Σημείωσε πάνω στις κούτες τι περιέχουν
Άλλο ένα τιπ για να μη δυσκολευτείς να βρεις τα πράγματά σου και να τα ξεπακετάρεις αμέσως είναι να σημειώσεις τι υπάρχει στην εκάστοτε κούτα με χοντρό μαρκαδόρο π.χ. Παντελόνια, Μπλούζες, Φούστες, Φορέματα. Μπορείς να τα ομαδοποιήσεις ακόμη πιο συγκεκριμένα π.χ. Καλοκαιρινά Φορέματα, Χειμωνιάτικα Παντελόνια ή και ακόμη περισσότερο Καλοκαιρινά Φλοράλ Φορέματα. Αυτό έχει να κάνει με σένα και ποιο σύστημα ομαδοποίησης σε βολεύει. Όταν έρθει η ώρα να ξεπακετάρεις, δεν θα ψάχνεις πού έχεις βάλει τι και θα είσαι πιο έτοιμος/η να τα τακτοποιήσεις αμέσως στην ντουλάπα. Αν ανήκεις στους ακόμη πιο οργανωτικούς, μια πρακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσεις κουτιά σε διαφορετικά χρώματα και να χωρίσεις έτσι τα πράγματά σου ανά κατηγορίες - η Monica Geller χαμογελάει συνωμοτικά.

© freepik

Χρησιμοποίησε βαλίτσες
Αν η μετακόμιση θεωρείται ταξίδι σε μία νέα ζωή, τότε σίγουρα πρέπει να περιλαμβάνει βαλίτσες. Κάποια πράγματα είναι πολύ πιο εύκολο να μεταφερθούν με βαλίτσες παρά μέσα σε χάρτινες κούτες. Τα βαριά αντικείμενα προτίμησε να τα τοποθετήσεις σε βαλίτσα. Τα χερούλια και οι ρόδες της θα κάνουν παιχνιδάκι τη μεταφορά αυτών των αντικειμένων.

Μη λυπηθείς τα χρήματα της μεταφορικής
Ξέρουμε ότι ίσως σου φαίνονται «τσάμπα λεφτά» τα χρήματα της μεταφορικής, αλλά δες το σαν επένδυση. Μπορεί να ανεβάζει λίγο το συνολικό κόστος της μετακόμισης, αλλά είναι βέβαιο ότι θα σε ανακουφίσει και θα σε γλιτώσει από πολύ χρόνο και κούραση. Συντομότερα απ’ ό,τι νόμιζες θα είσαι ξάπλα στον καναπέ του νέου σου σπιτιού. Φυσικά, αν η μετακόμιση αφορά τρεις - τέσσερις κούτες, μπορείς να τα καταφέρεις και μόνος/η σου. Πιστεύουμε σε εσένα! Και στους φίλους σου!

© freepik

Τακτοποίησε την αλλαγή διεύθυνσης και άλλα διαδικαστικά
Πριν τη μετακόμισή σου, μάθε σε ποιες υπηρεσίες χρειάζεται να αλλάξεις διεύθυνση και πώς θα το κάνεις. Ασχολήσου με τη διακοπή/μεταφορά των συμβολαίων τηλεφωνίας και Internet, ενέργειας κ.ά. έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα. Μην ξεχάσεις να τακτοποιήσεις όποια υποχρέωση υπάρχει στο παλιό σου σπίτι, όπως κοινόχρηστα.

Πάντα ένα καινούργιο σπίτι σημαίνει μια καινούργια αρχή. Καλή αρχή, λοιπόν, στο νέο κεφάλαιο της ζωής σου!