Έξι συνήθειες που μοιράζονται οι εξαιρετικά δημιουργικοί άνθρωποι - Από την ονειροπόληση και τον διαλογισμό στη δια βίου μάθηση.
Τις συμπεριφορές των πλέον δημιουργικών ανθρώπων παραθέτει σε άρθρο του Αμερικανός ακαδημαϊκός © Unsplash+/Getty Images
Lifestyle

Οι εξαιρετικά δημιουργικοί άνθρωποι μοιράζονται αυτές τις 6 συνήθειες

Μια σειρά από χαρακτηριστικά που αξίζει να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς σας

62224-137655.jpg
Newsroom |

Έξι συνήθειες που μοιράζονται οι εξαιρετικά δημιουργικοί άνθρωποι - Από την ονειροπόληση και τον διαλογισμό στη δια βίου μάθηση. 

Μελετητής εξαιρετικά δημιουργικών ανθρώπων εδώ και 40 χρόνια, ο Άντονι Ντ. Φρέντερικς είναι ομότιμος καθηγητής εκπαίδευσης στο Γιορκ Κόλετζ της Πενσιλβάνια, υπεύθυνος του blog Creative Insights του Psychology Today, καθώς και συγγραφέας πάνω από 100 μη μυθοπλαστικών βιβλίων.

«Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, ως συγγραφέα και ως καθηγητή εκπαίδευσης, προσπάθησα να κατανοήσω τις συμπεριφορές των πιο δημιουργικών ανθρώπων», αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του στο CNBC ο Φρέντερικς.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής του Γιορκ Κόλετζ, όλοι είναι ικανοί για καινοτόμο σκέψη. Χωρίς να το συνειδητοποιείτε, πολλές από τις κοινές συνήθειες των πιο δημιουργικών μυαλών ήταν πράγματα που πιθανώς κάνατε στην παιδική σας ηλικία.

Ορισμένες από αυτές τις παρορμήσεις γίνονται ισχυρότερες καθώς εισέρχεστε στο εργατικό δυναμικό. Πολύ συχνά, μένουν πίσω, επειδή μπορεί να θεωρηθούν επιπόλαιες, αλλά αυτό είναι λάθος.

Όταν καλλιεργείτε και φροντίζετε αυτά τα χαρακτηριστικά και τα κάνετε μέρος της καθημερινότητάς σας, είναι δυνατόν να αυξήσετε το πηλίκο της δημιουργικότητάς σας με την πάροδο του χρόνου. Ακολουθούν έξι συνήθειες που μοιράζονται οι ιδιαίτερα δημιουργικοί άνθρωποι.

Έξι συνήθειες που μοιράζονται οι εξαιρετικά δημιουργικοί άνθρωποι - Από την ονειροπόληση και τον διαλογισμό στη δια βίου μάθηση.
Το να έχετε το κεφάλι σας «στα σύννεφα» είναι ένας τρόπος να αφήσετε τις δημιουργικές σας δυνάμεις να ανθίσουν © Unsplash+/Getty Images

Ψάχνουν για δυνατότητες αντί για απολυτότητες

Οι δημιουργικοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα με την υπάρχουσα κατάσταση. Γι' αυτούς, μια ικανοποιητική ζωή είναι μια ζωή γεμάτη επιλογές, ευκαιρίες και εναλλακτικές λύσεις.

Σπάνια αποδέχονται αυτό που αναμένεται από αυτούς- αντίθετα, αναζητούν πολλαπλές απαντήσεις και απόψεις. Αναρωτιούνται «Τι θα γινόταν αν...;».

Είναι ευτυχείς να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους και να ασχοληθούν με νέες ιδέες. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν φοβούνται την αποτυχία, επειδή τη βλέπουν ως ευκαιρία μάθησης.

Όπως επισημαίνει το ρητό του Ραλφ Γουόλντο Έμερσον, «οι άνθρωποι πετυχαίνουν όταν συνειδητοποιούν ότι οι αποτυχίες τους είναι η προετοιμασία για τις νίκες τους».

Είναι απροκάλυπτα ονειροπόλοι

Η ονειροπόληση, από την άποψη της δημιουργικότητας, είναι κάτι καλό. Δεν είναι κάτι που πρέπει να προσπαθήσετε να αποτρέψετε καθώς ασχολείστε με διανοητικές εργασίες.

Το να έχετε το κεφάλι σας «στα σύννεφα» είναι μια ευκαιρία να αφήσετε τις δημιουργικές σας δυνάμεις να αναπτυχθούν και να ανθίσουν.

Η αύξηση της ποσότητας των ονειροπολήσεων που κάνετε μπορεί να είναι δημιουργικά ευεργετική, απλώς και μόνο επειδή επιτρέπει στο μυαλό σας να περιπλανηθεί σε ευφάνταστα τοπία που κανονικά δεν αποτελούν μέρος της συνήθους ρουτίνας σας.

Η ονειροπόληση διευρύνει τους ορίζοντές μας.

Περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους

Η φύση μπορεί να σας κάνει πιο περίεργους και ευέλικτους στοχαστές.

Η γνωσιακή ψυχολόγος Ρουθ Αν Άτλεϊ υπογραμμίζει την αξία της φύσης ως πόρου για την ανθρώπινη δημιουργικότητα.

«Η φύση είναι ένα μέρος όπου το μυαλό μας μπορεί να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει και να αφήσει να πέσουν κάτω... οι αντιδράσεις απειλής», γράφει. «Ως εκ τούτου, μας περισσεύουν πόροι για να είμαστε δημιουργικοί, να έχουμε φαντασία, να λύνουμε προβλήματα, που μας επιτρέπουν να ασχοληθούμε με τρέχοντα ζητήματα με πιο παραγωγικό τρόπο».

Η ύπαιθρος παρέχει πολυάριθμα δημιουργικά παραδείγματα τα οποία ο άνθρωπος μπορεί να παρατηρήσει και να επηρεαστεί από αυτά.

Η διαπλοκή των ριζών των δέντρων μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση του οργανογράμματος μιας εταιρείας. Η διάταξη των παπιών σε μια λίμνη μπορεί να παρακινήσει έναν συγγραφέα να αναδιοργανώσει τα κεφάλαια ενός χειρόγραφου. Το χρώμα των φθινοπωρινών φύλλων μπορεί να εμπνεύσει το έργο ενός διακοσμητή εσωτερικών χώρων.

Ενθουσιάζονται με το να μαθαίνουν νέα πράγματα

Οι ιδιαίτερα δημιουργικοί άνθρωποι αγκαλιάζουν τη δια βίου μάθηση σε μια μεγάλη ποικιλία τομέων, συχνά σε τομείς που έχουν ελάχιστη σχέση με την ειδικότητά τους. Ένας δάσκαλος που παρακολουθεί μαθήματα μαγειρικής. Ένας υδραυλικός που πηγαίνει σε μια αρχαιολογική περιήγηση στην Ελλάδα. Ένας οδοντίατρος που διαβάζει βιβλία για την ιστορία της Κίνας. Ένας συγγραφέας που μαθαίνει να χορεύει κλακέτες.

Οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι η τυπική εκπαίδευση είναι απλώς ένα σημείο εκκίνησης.

Εξετάζουν μια ποικιλία πιθανοτήτων αντί να αναζητούν απλώς μια μοναδική σωστή απάντηση. Ως αποτέλεσμα, είναι συχνά σε θέση να βλέπουν τη συνολική εικόνα με μια αίσθηση διαύγειας και προοπτικής. Γι' αυτούς, μια νέα κατάσταση είναι μια ευκαιρία μάθησης και όχι απαραίτητα ένα μέσο για να πετύχουν έναν σκοπό.

Αγκαλιάζουν τον διαλογισμό και την ενσυνειδητότητα

Οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι κάνουν τον διαλογισμό και την ενσυνειδητότητα τακτικό μέρος της καθημερινότητάς τους.

Μόλις 10 λεπτά διαλογισμού την ημέρα μπορούν να αυξήσουν τις δημιουργικές σας δυνάμεις, δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου Εράσμους στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Το κλειδί είναι να κάνετε τον διαλογισμό τακτικό μέρος των καθημερινών σας δραστηριοτήτων. Τα οφέλη του διαλογισμού προκύπτουν από τη συνέπειά σας.

Η πράξη του να αφιερώνετε τακτικά χρόνο για να βρείτε ένα ήσυχο, ήρεμο μέρος για να αφήσετε τις σκέψεις σας να κυλήσουν προσφέρει πολλές ευκαιρίες για καινοτομία.

Αν σας έχει τύχει ποτέ να έχετε μια ή δύο ιδέες ενώ κάνετε ντους, θα καταλάβετε τη δύναμη των σύντομων ειρηνικών στιγμών ως διεγερτικό για τη δημιουργική σκέψη.

Τελειοποιούν την τέχνη τους κάθε μέρα

Για τους ιδιαίτερα δημιουργικούς ανθρώπους, η τέχνη τους δεν είναι μια περιστασιακή δραστηριότητα αλλά μια δια βίου δέσμευση.

Όταν κάνετε τη δημιουργικότητα τακτική συνήθεια, εκπαιδεύετε το μυαλό σας να μετατρέπει μικρές προκλήσεις σε λύσεις, είτε βρίσκετε μια νέα διαδρομή για τη δουλειά που παρακάμπτει το μποτιλιάρισμα της ώρας αιχμής, είτε πειραματίζεστε με μια νέα συνταγή είτε προσθέτετε φυτά στην περίμετρο του κήπου σας για να τον κάνετε πιο πράσινο.

Αυτή η προσέγγιση είναι παρόμοια με το να τρέχετε έναν μαραθώνιο. Πρέπει να τρέχετε και να είστε σταθερά δραστήριοι για μήνες, και μερικές φορές για χρόνια, πριν από το μεγάλο γεγονός, προκειμένου να είστε ανταγωνιστικοί. Με καθημερινή προπόνηση, είναι πιο πιθανό να περάσετε τη γραμμή του τερματισμού. Το ίδιο ισχύει και για τη δημιουργικότητα.

(Με πληροφορίες του CNBC)

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice