Επιστρέψτε στο γραφείο: Έχουν δικαίωμα να επιμένουν οι εργοδότες;

Η εντολή της Amazon προκάλεσε αντιδράσεις και νέες συζητήσεις

Newsroom |

 Επιστρέψτε στο γραφείο: Έχουν δικαίωμα να επιμένουν οι εργοδότες;

«Σε όσους δεν αρέσει να δουλεύουν από το γραφείο ας πάνε σπίτια τους». Αυτό διαμηνύει σε ελεύθερη απόδοση η Amazon στους εργαζόμενους που αντιδρούν στην εντολή της εταιρείας να εργάζονται και τις 5 ημέρες της εβδομάδας από το γραφείο εγκαταλείποντας το μοντέλο της υβριδικής εργασίας.

«Το ηθικό μου για αυτή τη δουλειά έχει χαθεί, θα φύγω τελείως», έγραψε πρόσφατα ένας εργαζόμενος της Amazon στο Blind, ένα διαδικτυακό φόρουμ όπου οι εργαζόμενοι αναφέρονται στα όσα συμβαίνουν στο γραφείο τους.

Η Amazon δεν είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία που έχει περιορίσει την εξ αποστάσεως εργασία. Η Goldman Sachs, μια τράπεζα, η PwC, μια εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών, και η Stellantis, μια αυτοκινητοβιομηχανία, είναι μεταξύ εκείνων που έχουν αυξήσει τον αριθμό των ημερών που απαιτούν από τους υπαλλήλους τους να έρχονται στο γραφείο. Θα ακολουθήσουν και άλλοι. Μια πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της KPMG, μιας άλλης εταιρείας επαγγελματικών υπηρεσιών, διαπίστωσε ότι τα τέσσερα πέμπτα των εργοδοτών αναμένουν την επιστροφή στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα εντός τριών ετών.

Τέτοιες εντολές μπορεί ήδη να αρχίσουν να εμφανίζονται σε συγκεντρωτικά στοιχεία. Κάθε μήνα η WFH Research, μια ομάδα ακαδημαϊκών, ρωτά τους Αμερικανούς πόσες ημέρες μπόρεσαν να εργαστούν από το σπίτι την περασμένη εβδομάδα. Τον Σεπτέμβριο περίπου το 28% των εργάσιμων ημερών τους ήταν στο σπίτι, μειωμένο κατά δύο περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αλλαγή σε ορισμένους κλάδους είναι πιο δραματική: το ποσοστό των εργαζομένων σε επιχειρήσεις τεχνολογίας, χρηματοοικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών που εργάζονται τουλάχιστον κάποιες ημέρες από το σπίτι έχει μειωθεί κατά μέσο όρο κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Η υποχρεωτική επιστροφή στο γραφείο τείνει να εκνευρίζει το προσωπικό. Σε έρευνα της εταιρείας ερευνών Gartner διαπιστώθηκε ότι το ένα τρίτο των στελεχών και το ένα πέμπτο των λοιπών εργαζομένων θα εγκατέλειπαν τη δουλειά τους εάν τους υποχρέωναν να επιστρέψουν στο γραφείο. Για ορισμένες εταιρείες, αυτό μπορεί να είναι το ζητούμενο. Πολλές εταιρείες τεχνολογίας και συμβουλευτικές εταιρείες προσέλαβαν πάρα πολλούς εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της έκρηξης της πανδημίας. Το να πείσουν κάποιους από αυτούς να φύγουν οικειοθελώς θα μείωνε το κόστος των αποζημιώσεων - αν και υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να ωθήσουν ταλαντούχους υπαλλήλους να ενταχθούν σε ανταγωνιστές.

Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι πολλοί εργοδότες πιστεύουν ότι η παρουσία εργαζομένων στο γραφείο οδηγεί σε καλύτερη απόδοση. Πολλές μελέτες δείχνουν πλέον ότι οι εξ'αποστάσεως εργαζόμενοι είναι λιγότερο παραγωγικοί. Μια εργασία που εξέτασε εργαζόμενους που εργάζονταν στην Ινδία για την εισαγωγή δεδομένων διαπίστωσε ότι όσοι εργάζονταν συστηματικά από το σπίτι ήταν κατά 18% λιγότερο παραγωγικοί από εκείνους που βρίσκονταν συστηματικά στο γραφείο.

Υπάρχουν, ωστόσο, λιγότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το να αφήνεται το προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι μερικές ημέρες την εβδομάδα σε μια υβριδική ρύθμιση έχει αρνητική επίδραση στην απόδοση. Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου σε ένα κινεζικό διαδικτυακό ταξιδιωτικό πρακτορείο από τον Nick Bloom του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και δύο άλλους ερευνητές δεν διαπίστωσε καμία αξιοσημείωτη διαφορά στην απόδοση μεταξύ των τηλεργαζομένων και εκείνων που εργάζονταν εξ ολοκλήρου από το γραφείο.

Οι εργοδότες μπορεί να διαφωνήσουν ότι ένα τηλεφωνικό κέντρο δεν είναι αντιπροσωπευτικό της εργασίας που εκτελούν πολλοί από τους υπαλλήλους τους. Οι πιο σύνθετες εργασίες, όπως η παροχή συμβουλών σε έναν πελάτη σχετικά με τον τρόπο διάρθρωσης μιας συγχώνευσης ή ο σχεδιασμός μιας διεπαφής χρήστη, μπορεί να απαιτούν πολλή συνεργασία που μπορεί να είναι δύσκολο να αναπαραχθεί εικονικά. Οι νεότεροι υπάλληλοι μπορεί επίσης να λαμβάνουν λιγότερη καθοδήγηση εάν αλληλεπιδρούν με άλλους μόνο μέσω προγραμματισμένων κλήσεων Zoom.

Ορισμένοι εργοδότες ανησυχούν ότι η υβριδική εργασία θα διαβρώσει την κουλτούρα της εταιρείας τους, καθώς οι νέοι υπάλληλοι δεν την απορροφούν και οι παλιοί την ξεχνούν. Στην επιστολή του, ο Άντι Τζάσι έγραψε ότι η κουλτούρα της Amazon «υπήρξε ένα από τα πιο κρίσιμα μέρη της επιτυχίας μας» και ότι «είναι ευκολότερο για τους συναδέλφους μας να τη μάθουν, να τη διαμορφώσουν, να την εξασκήσουν και να την ενισχύσουν» όταν εργάζονται μαζί στο γραφείο.

Προς το παρόν, οι επενδυτές φαίνεται να συγκρατούν την κρίση τους. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο από τον Sean Flynn του Πανεπιστημίου Cornell και δύο συν-συγγραφείς εξέτασε 600 περίπου εισηγμένες αμερικανικές επιχειρήσεις που είχαν δημοσιεύσει πολιτικές για την εξ αποστάσεως εργασία. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η διαφοροποίηση της αυστηρότητάς τους δεν είχε σημαντική επίδραση στην απόδοση των μετοχών των εταιρειών σε σχέση με τις αντίστοιχες των ανταγωνιστών τους. Εάν ο κ. Jassy έχει δίκιο, αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει. 

Πηγή: Economist