10 Φυτά εσωτερικού χώρου για τον χειμώνα

Ο χειμώνας μπορεί να φαντάζει «δύσκολος» για τα φυτά εξωτερικού χώρου, ευτυχώς όμως υπάρχουν και εκείνα τα φυτά που δηλώνουν «σπιτόγατοι»

10 Φυτά εσωτερικού χώρου που ανθίζουν και θα φωτίσουν το σπίτι μας τον χειμώνα

Τώρα που οι ημέρες μικραίνουν και ο χειμώνας πλησιάζει επιλέγουμε για το σπίτι φυτά εσωτερικού χώρου που ανθίζουν. Μικρά λουλουδάκια, ενέσεις αισιοδοξίας, μοιάζουν με τοτέμ τα οποία θα «λατρεύουμε» μέχρι να έρθει και πάλι η άνοιξη.

Ο χειμώνας μπορεί να φαντάζει «δύσκολος» για τα φυτά εξωτερικού χώρου, ευτυχώς όμως υπάρχουν και εκείνα τα φυτά που δηλώνουν «σπιτόγατοι» και λατρεύουν τη ζωή μέσα στο σπίτι δίπλα σε ζεστά, φωτεινά παράθυρα. Mε την κατάλληλη φροντίδα, πότισμα και φως προσφέρουν πλούσιο φύλλωμα όλο τον χρόνο και «εκρήξεις» ανθοφορίας. Αυτές οι χαρούμενες πινελιές χρώματος κρατούν αρκετές εβδομάδες συνηγορώντας και σε αυτό που έχει πει ο Οδυσσέας Ελύτης ότι: «Την Άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις».

Οδηγίες προς επίδοξους κηπουρούς

  • Αγορά: Όταν αγοράζετε φυτά εσωτερικού χώρου επιλέξτε εκείνα που διαθέτουν περισσότερα κλειστά μπουμπούκια και όχι ανθισμένα λουλούδια, προκειμένου να τα δείτε ν’ ανθίζουν στο σπίτι σας. Επίσης, προσέξτε το ίδιο το φυτό να έχει πράσινο υγιές φύλλωμα, προκειμένου να εξασφαλίσετε στη συνέχεια και την επιθυμητή ανθοφορία.
  • Πότισμα: Συνήθως οι ανάγκες σε νερό των φυτών εσωτερικού χώρου είναι παρόμοιες. Παρακολουθήστε το χώμα του φυτού για να δείτε αν είναι νωπό. Αν δείτε ότι είναι στεγνό, ποτίστε το φυτό φροντίζοντας όμως στη συνέχεια να απομακρύνετε το νερό που περισσεύει για να μην σαπίσουν οι ρίζες.
  • Φως: Οι απαιτήσεις σε φως εξαρτώνται συνήθως από το ίδιο το φυτό. Γενικά πάντως ενώ όλα αγαπούν το φως, κανένα δεν συμπαθεί τις απευθείας ακτίνες του ήλιου.

10 φυτά εσωτερικού χώρου ιδανικά για τον χειμώνα

Αφρικάνικη βιολέτα

Αφρικάνικη βιολέτα © Unsplash

Κάθε χρόνο το φθινόπωρο, η συγκεκριμένη βιολέτα με την επίσημη ονομασία, Saintpaulia ionantha, πρωταγωνιστεί σε ανθοπωλεία και φυτώρια. Πρόκειται για ένα φυτό με ελαφρώς χνουδωτά και πυκνά φύλλα που στο κέντρο του φιγουράρει μια ροζέτα με λουλούδια. Τα χρώματά της ποικίλουν από μοβ και ροζ μέχρι λευκό, κόκκινο, κλπ.Η ανθοφορία της μπορεί να κρατήσει αρκετές εβδομάδες ακόμα και μέσα στον χειμώνα, ενώ με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί ν’ ανθίζει ασταμάτητα.
Κατάλληλες συνθήκες: Επιλέξτε ένα φωτεινό σημείο μέσα στο σπίτι, φροντίζοντας το χώμα να παραμένει νωπό, ταυτόχρονα όμως να γίνεται και σωστή αποστράγγιση.

Κυκλάμινο

Κυκλάμινα © Unsplash

Το κυκλάμινο των florist με την επίσημη ονομασία «Cyclamen persicum» έχει φύλλα σε σχήμα καρδιάς ενώ τα λουλούδια του που θυμίζουν πεταλούδες, προσφέρονται σε χρώματα όπως ροζ, κόκκινο, λευκό, μοβ και φούξια. Η περίοδος ανθοφορίας του κυκλάμινου είναι μεγάλη, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις μήνες όταν έχει την κατάλληλη φροντίδα.
Κατάλληλες συνθήκες: Αναπτύσσεται ιδανικά σε σημεία με φως ενώ προτιμάει το πλούσιο και με υγρασία χώμα. Ελέγχετε πάντοτε να μην μένει στάσιμο νερό στην γλάστρα.

Χρυσάνθεμο

Χρυσάνθεμο © Unsplash

Aν η ορτανσία μάς θυμίζει την αρχή του καλοκαιρού, τότε το χρυσάνθεμο σίγουρα θυμίζει το τέλος του.Θεωρείται λουλούδι του φθινοπώρου, και αυτό γιατί ανθίζει μια φορά τον χρόνο την εποχή που η φύση ρίχνει τα φύλλα της. Με καταγωγή από την Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα, πιστεύεται ότι προωθεί την ευημερία, ενώ θεωρείται τέλεια διακοσμητική πινελιά για εσωτερικούς χώρους, καθώς το βρίσκουμε σε μια πληθώρα χρωμάτων από ροζ και μοβ μέχρι κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και λευκό. Χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα, ενώ τα λουλούδια του μπορούν ν’ αντέξουν 3 με 4 εβδομάδες. Όταν τελειώσει η ανθοφορία του φυτού και αρχίσει να ξεραίνεται μην το πετάξετε. Με την κατάλληλη φροντίδα, μπορείτε να πετύχετε νέα βλάστηση την άνοιξη και καινούργια ανθοφορία το επόμενο φθινόπωρο.
Κατάλληλες συνθήκες: Επιλέξτε μια πολύ φωτεινή θέση στο σπίτι προκειμένου να το βοηθήσετε ν’ ανθίσει. Διατηρήστε την υγρασία στο χώμα και αφαιρέστε τα λουλούδια που έχουν ξεραθεί για να τονώσετε το φυτό και να βοηθήσετε την περαιτέρω ανθοφορία του.

Ανθούριο

Ανθούριο © Unsplash

Το κεφάτο αυτό τροπικό φυτό με την επιστημονική ονομασία Anthurium scherzerianum διαθέτει πλούσια γυαλιστερά φύλλα σε σχήμα καρδιάς και μεγάλα κόκκινα άνθη –αν και έχουν δημιουργηθεί και άλλες ποικιλίες σε ροζ και λευκό, δεν είναι όμως τόσο δημοφιλείς.
Κατάλληλες συνθήκες: Πρόκειται για φυτό που δεν συμπαθεί τις απευθείας ακτίνες του ήλιου ούτε όμως και τις σκιερές θέσεις. Επιλέξτε ένα φωτεινό σημείο στο σπίτι, και αποφύγετε να το τοποθετήσετε κοντά σε εστίες θερμότητας όπως καλοριφέρ ή τζάκι. Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και ανθίζει όλο τον χρόνο αν φιλοξενείται σε σπίτι που το φροντίζουν.

Βρομέλια

Βρομέλια © Unsplash

Η εξωτική Βρομέλια της οικογενείας «Bromeliaceae» με καταγωγή από τις τροπικές ζούγκλες της κεντρικής και νότιας Αμερικής προσφέρει εντυπωσιακά μακρόστενα λουλούδια σε κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, ροζ, μοβ ή λευκό χρώμα, ενώ όταν βρίσκεται στο φυσικό της περιβάλλον αναπτύσσεται όπως η ορχιδέα πάνω σε κορμούς δέντρων. Στο σαλόνι σας πάντως, αν την επιλέξετε, θα διαπιστώσετε ότι ανθίζει μόνο μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής της, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το ένα και μοναδικό λουλούδι που θα δείτε πάνω της έχει διάρκεια ζωής από 3-6 μήνες. Στη συνέχεια, όταν το κεντρικό άνθος αρχίσει να μαραίνεται, θα διακρίνετε ότι αναπτύσσονται παρακλάδια, καινούργια μικρά φυτά τριγύρω από τη ρίζα τα οποία με την κατάλληλη φροντίδα μπορούν να προσφέρουν νέα άνθη την επόμενη χρονιά. Μέχρι να ξαναδείτε πάντως την καινούργια ανθοφορία, το πλούσιο φύλλωμα θα προσθέτει ένα τροπικό στοιχείο στον χώρο.
Κατάλληλες συνθήκες: Θεωρείται εύκολο φυτό στην φροντίδα του καθώς χρειάζεται πότισμα μια φορά περίπου στις δυο εβδομάδες. Τοποθετήστε την γλάστρα σε ένα φωτεινό σημείο στο σπίτι φροντίζοντας να γίνεται σωστή αποστράγγιση.

Ορχιδέα

Ορχιδέα © Unsplash

Το πιο διαδομένο είδος ορχιδέας, η Phalaenopsis orchid με τα άνθη σε σχήμα πεταλούδας αποτελούν την ιδανική επιλογή καλλωπιστικού φυτού ακόμα και για μαθητευόμενους κηπουρούς. Τα άνθη της -τα οποία κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από ροζ και μοβ μέχρι πορτοκαλί, σομόν, κίτρινο, λευκό κλπ- μπορούν να διατηρηθούν αρκετούς μήνες, ενώ το φυτό με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί ν’ ανθίσει αρκετές φορές μέσα στον χρόνο.
Κατάλληλες συνθήκες: Αγαπά πολύ το φως ενώ χρειάζεται πότισμα περίπου μια φορά την εβδομάδα. Αφαιρώντας το φυτό από το διακοσμητικό κασπό, το βάζετε κάτω από τη βρύση για να απορροφήσει νερό ή το τοποθετείτε για μερικά λεπτά μέσα σε λεκάνη με λίγο νερό. Και στις δυο περιπτώσεις ποτίσματος, είναι σημαντικό να στραγγίζετε καλά το φυτό πριν το τοποθετήσετε στο κασπό για να μην σαπίσουν οι ρίζες του.

Κλίβια

Κλίβια © Unsplash

Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, η κλίβια με την επίσημη ονομασία «Clivia miniata», ανήκει και αυτή στην κατηγορία των φυτών που βλέπουμε συχνά τα τελευταία χρόνια και φυσικά δεν γνωρίζουμε ποτέ το όνομά τους. Τα μακρόστενα φύλλα της μοιάζουν με λωρίδες, ενώ από το πλούσιο φύλλωμα ξεπροβάλλουν πάνω σε βλαστάρια τα λουλούδια της, τα οποία όπως σχηματίζονται όλα μαζί μοιάζουν με μπουκέτο. Τα άνθη της, -τα οποία τα συναντάμε σε κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα- εμφανίζονται συνήθως τον Δεκέμβριο ενώ διαρκούν για αρκετούς μήνες.
Κατάλληλες συνθήκες: Επιλέξετε ένα φωτεινό σημείο στο σπίτι χωρίς όμως άμεσο ηλιακό φως ενώ προσέξτε να γίνεται σωστή αποστράγγιση. Τον χειμώνα χρειάζεται ελάχιστο πότισμα, σίγουρα όμως οι απαιτήσεις σε νερό αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Καλαγχόη

Καλαγχόη © Unsplash

H γνωστή μας καλαγχόη με την επιστημονική ονομασία «Kalachoe blossfeldiana» είναι από τα πιο γνωστά παχύφυτα τα οποία μπορούν να φυτευτούν και σε εξωτερικό χώρο, στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Τα μικροσκοπικά άνθη της σε σχήμα ροζέτας τα συναντάμε σε μια πληθώρα χρωμάτων όπως κόκκινο, λευκό, πορτοκαλί, κίτρινο και ροζ. Παρουσιάζει παρατεταμένη ανθοφορία η οποία μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές μέσα στον χρόνο, ενώ για να την βοηθήσετε, μπορείτε να προσθέσετε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά (1-2 φορές τον μήνα), το φθινόπωρο ή την άνοιξη.
Κατάλληλες συνθήκες: Στο σπίτι, τοποθετήστε την σε κάποιο φωτεινό μέρος και κρατήστε την μακριά από καλοριφέρ ή τζάκι. Θέλει πότισμα περίπου 1 φορά την εβδομάδα ενώ το αυξάνετε σε 2 φορές το καλοκαίρι.

Αισχύνανθος ή φυτό κραγιόν

Αισχύνανθος ή φυτό κραγιόν © Summer Rayne Oakes/Youtube

Το lipstick plant ή Aeschynanthus lipstick vine, δεν έχει πάρει τυχαία αυτή την ονομασία. Το εντυπωσιακό αυτό φυτό διαθέτει λαμπερά πράσινα φύλλα ενώ τα κόκκινα σωληνωτά άνθη του αναδύονται από έναν κάλυκα που μοιάζει με θήκη κραγιόν.
Κατάλληλες συνθήκες: Επιλέξετε ένα φωτεινό σημείο στο σπίτι για να βοηθήσετε την ανθοφορία του. Θεωρείται εύκολο φυτό στην φροντίδα του, απλά φροντίστε το χώμα του να είναι υγρό, προσέχοντας όμως παράλληλα να μην σαπίσουν οι ρίζες του.

Σπαθίφυλλο

Σπαθίφυλλο © Unsplash

Εκτός από «Spathiphyllum Wallisii» (που είναι η επίσημη ονομασία του), oνομάζεται και «κρίνος της ειρήνης» ενώ ανήκει στη λίστα των φυτών που συχνά προσφέρονται σαν δώρο σε κάποιον που μετακομίζει σε ένα καινούργιο σπίτι. Και αυτό, γιατί είναι από τα φυτά που θεωρείται ότι βελτιώνει τη ροή ενέργειας στο σπίτι, ενώ παράλληλα έχει την ικανότητα να καθαρίζει και τον αέρα του δωματίου στο οποίο βρίσκεται. Διαθέτει πράσινα γυαλιστερά φύλλα και λευκά «λουλούδια» τα οποία στην πραγματικότητα είναι τροποποιημένα φύλλα λευκού χρώματος. Σε αυτό το λευκό χρώμα οφείλει και την ονομασία του, «peace lily» καθώς θυμίζει την λευκή σημαία που συμβολίζει την ανακωχή.
Κατάλληλες συνθήκες: Δεν χρειάζεται πολύ φως, ωστόσο αν θέλετε να ενισχύσετε την ανθοφορία του επιλέξτε κάποιο φωτεινό σημείο στο σπίτι, ενώ αντίθετα επιλέξτε ένα πιο σκιερό μέρος εάν επιθυμείτε πιο πλούσιο φύλλωμα. Είναι εύκολο στην φροντίδα του, χρειάζεται πότισμα μια φορά την εβδομάδα, ενώ μπορεί και ανθίζει πολλές φορές μέσα στον χρόνο. Προσέξτε μόνο αν έχετε κάποιο κατοικίδιο, καθώς τα φύλλα του είναι τοξικά για γάτες και σκύλους.