Η πρωθυπουργική «ποσέτ»

Ρωτήσαμε τον Κίμωνα Φραγκάκη και μας είπε τα πάντα γι’ αυτή

A.V. Team |

Μετά τους ανοιχτούς γιακάδες και τα σινιέ κασκόλ, ένα ακόμα αξεσουάρ έκανε την εμφάνισή του στη γκαρνταρόμπα της νέας κυβέρνησης. Ρωτήσαμε τον style expert Κίμωνα Φραγκάκη τι ειναι το μαντηλάκι στο πέτο και αν ο Αλέξης το φόρεσε «σωστά», χωρίς γραβάτα.


Τι είναι η περίφημη pochette

Το μαντήλι στο πέτο είναι ένα μαντήλι. Μπορεί να είναι βαμβακερό, μάλλινο (κασμιρένιο) και συνηθέστερα λινό ή μεταξωτό, παραμένει πάντως ένα τετράγωνο κομμάτι ύφασμα στο οποίο από την αρχαιότητα σκουπίζαμε τη μύτη μας, το μαχαίρι μας ή τα δάκρυα στο μάγουλο μιας κυρίας (όχι με το ίδιο μαντήλι).

Γιατί κάποτε φορούσαν όλοι μαντηλάκι στο πέτο

Στις αρχές του περασμένου αιώνα με τη διάδοση του αστικού ντυσίματος, το μαντήλι υγειονομικού ενδιαφέροντος παρέμεινε στην τσέπη του παντελονιού και ένα δεύτερο, διακοσμητικό μαντήλι ανηφόρισε στο πέτο του σακακιού. Από το μεσοπόλεμο ως τη δεκαετία του ’50 όλοι όσοι φορούσαν κοστούμι είχαν μαντήλια στην τσέπη του παντελονιού και στο τσεπάκι του σακακιού, μαζί με τη γραβάτα, το γιλέκο, το καπέλο τους. Σταδιακά απλοποιήθηκε το ντύσιμο με την επικράτηση του πρετ-α-πορτέ. Το μαντήλι στην τσέπη έδωσε τη θέση του στα χαρτομάντηλα, και το μαντήλι στο πέτο κατέληξε να θεωρείται ένα φλύαρο αξεσουάρ για τζιτζιφιόγκους.

Πώς έγινε αξεσουάρ για λίγους

Και ενώ διαδίδονταν η σπορτίφ εμφάνιση, η μόδα στο αμπιγιέ ντύσιμο στράφηκε σε μεγαλύτερα πέτα, στα ριγέ πουκάμισα, στις φαρδιές εμπριμέ γραβάτες. Που ζητούσαν κάτι πιο πλουμιστό από την παραδοσιακή βαμβακερή ή λινή ποσέτ που προεξείχε ίσα – ίσα από το τσεπάκι (όπως το φόρεσε ο Τσίπρας). Οι ποσέτ κατέληξαν και αυτές πιο έντονες σχεδιαστικά (λαχούρια, πουά) πιο λαμπερές στην υφή τους (μετάξι) και πιο πληθωρικές στο πέτο: Έμπαιναν «φουσκωτές» στο τσεπάκι σαν αλεξίπτωτα, ή με τις μύτες να προεξέχουν σα λουλούδια. Τρομάζοντας όσους δεν είχαν την αυτοπεποίθηση να τα συνδυάσουν όλα αυτά με χάρη.

Πότε επανήλθε στη μόδα

Στη δεκαετία του 2000, με τον υποτιθέμενο εκδημοκρατισμό της πολυτέλειας και τη μικρή επάνοδο του δανδισμού έγινε ξανά της μόδας το σοφιστικέ ανδρικό ντύσιμο, τα χειροποίητα κοστούμια, τα παραδοσιακά μπαρμπέρικα, τα κοκκάλινα γυαλιά, και μαζί τα αξεσουάρ που προσθέτουν το κάτιτις στη ματαιοδοξία του άνδρα. Επειτα ήρθε η τηλεοπτική σειρά Mad Men και σχεδιαστές όπως ο Thom Browne που έκαναν ξανά τάση τα στενά πέτα, τη λεπτή γραβάτα κι εκείνη την κολλαριστή φετούλα υφάσματος στο πέτο: Ένα άσπρο μαντηλάκι διπλωμένο στα τέσσερα.

Οι πολιτικοί μας φορούσαν μαντηλάκι

Στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης οι πολιτικοί φορούσαν πάντοτε γραβάτα αλλά σπανιότατα μαντηλάκι. Ας σημειωθεί ότι γραβάτα φορούσαν τόσο οι δεξιοί όσο και οι αριστεροί (Κύρκος, Φλωράκης) ενώ ακόμα και ο Ανδρέας Παπανδρέου φορούσε πάντοτε γραβάτα και όχι ζιβάγκο, ως πρωθυπουργός. Από τα πρωτοκλασάτα ονόματα θυμόμαστε να φορούν μαντηλάκι –και αυτοί όχι πάντοτε– ο Γεώργιος Ράλλης και ο Ευάγγελος Αβέρωφ.

Πρώτη φορά αριστερά με μαντηλάκι 

Ο πρώτος που έσπασε το κοινοβουλευτικό εμπάργκο στο πέτο μετά από αρκετά χρόνια ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης που επιλέγει μόνιμα ένα καλοσιδερωμένο λευκό λινό μαντήλι. Κι όμως, ο πρώτος Συριζαίος που φόρεσε pochette δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας στην προχθεσινή σύνοδο αλλά ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που στόλισε το πέτο του με μια bouffante μεταξωτή ποσέτ τη μέρα της ορκωμοσίας της κυβέρνησης.

Το στιλ του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής

Ερχόμαστε λοιπόν στο πέτο του πρωθυπουργού ο οποίος μόστραρε για πρώτη φορά προχθές μαντηλάκι διπλωμένο άψογα σε στιλ 50s. Γενικά παρατηρήσαμε ότι ο Τσίπρας φορούσε ολοκαίνουρια ρούχα στη σύνοδο, όπως μαρτυρά και η τσάκιση (από το δίπλωμα της συσκευασίας ) στη μανσέτα του πουκαμίσου του που ήταν καμωμένο από φίνα βαμβακερή ποπλίνα. Αλλά και το μπλέ κοστούμι του ήταν καινούριο με λίγο στενότερο -πιο μοντέρνο- πέτο απ’ότι συνήθως και ένα αδιόρατο λεπτό windowpane καρό στην ύφανση. Τέλος, κάτι που πέρασε απαρατήρητο, ήταν και η καινούρια μπλε μεταξωτή εσάρπα με ιριδίζουσα πλέξη και ton sur ton ρόμβους που φορούσε προσερχόμενος στο κτίριο. Ο Αλέξης ήταν «του κουτιού». Συνολικά παρουσίασε μια καλή, «τραγανή» εμφάνιση για πρωθυπουργός που δεν έμοιαζε σαν φτωχός συγγενής δίπλα στους ομολόγους του αλλά αντίθετα εξέπεμπε φρεσκάδα.

Τελικά φοριέται το μαντηλάκι χωρίς γραβάτα;

Η απάντηση είναι ότι το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Όπως μπορείς να φορέσεις γραβάτα χωρίς μαντήλι, έτσι μπορείς κάλλιστα να επιλέξεις το αντίστροφο. Ωστόσο, συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ενώ η προσθήκη ποσέτ σε κοστούμι με γραβάτα κάνει το ντύσιμο πιο επίσημο, ελλείψει γραβάτας η ποσέτ δεν αναπληρώνει κάτι από την επισημότητα αλλά κάνει το ντύσιμο πιο ανάλαφρο, πιο «κοκτέιλ». Στην περίπτωση αυτή η ποσέτ υπογραμμίζει την έλειψη λαιμοδέτη, αποσπώντας την προσοχή από το πρόσωπο, σα να λέει «κοιτάξτε με, φοράω κάτι άλλο αντί για τη συμβατική γραβάτα, πρόσθεσα μια στιλιστική πινελιά στο στήθος διότι έχω άποψη και γούστο». Με άλλα λόγια η γραβάτα είναι πλέον κάτι μπανάλ που μπορεί κάποιος να ξεχάσει, να φορέσει από συνήθεια, να τη βγάλει διότι τον σφίγγει, και πάντως να μην έχει κάποια σαφή πρόθεση γύρω από το λαιμό του. Όμως το μαντηλάκι δεν φοριέται τυχαία ούτε δηλώνει κομφορμισμό. Μαρτυρά ότι αυτός που το φορά έχει ή θα ήθελε να διαθέτει στιλ.


Ο Κίμων Φραγκάκης είναι εκδότης του www.andro.gr. Το προφίλ του εδώ 

.