Ισπανία: Το αστέρι του TikTok που κατακτά την εγχώρια γαστρονομία
© screenshot/youtube
Lifestyle

Ισπανία: Το αστέρι του TikTok που κατακτά την εγχώρια γαστρονομία

Aπό Ισπανό-Νιγηριανό πατέρα και Ουκρανή μητέρα

62224-137655.jpg
Newsroom |

Ισπανία: Το αστέρι του TikTok που κατακτά την εγχώρια γαστρονομία

Στο νέο εστιατόριο Pecados στην Ισπανία, η κύρια ατραξιόν δεν είναι τόσο το fusion φαγητό του όσο ο νεαρός ουκρανικής καταγωγής σεφ που το διευθύνει - ένα αστέρι της «Gen Z» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έγινε διάσημος διδάσκοντας συνταγές κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID.

Ο 27χρονος Elias Dosunmu διαθέτει 9,6 εκατομμύρια followers στο TikTok, σχεδόν 5 εκατομμύρια στο YouTube και 2 εκατομμύρια στο Instagram, γεγονός που τον καθιστά - κατά τα λεγόμενά του - «το πιο διάσημο προφίλ σεφ της Ισπανίας».

Η άνοδος του Dosunmu αποτελεί παράδειγμα ενός νέου δρόμου προς τη γαστρονομική καταξίωση στην ψηφιακή εποχή. Εκεί που κάποτε οι σεφ αποκτούσαν φήμη μέσω των αστέρων Michelin, οι δημιουργοί περιεχομένου και οι food influencers μπορούν να παρακάμψουν τις ελίτ σχολές μαγειρικής για να αποκτήσουν προβολή μέσω του εκπληκτικού αριθμού συνδρομητών.

«Άρχισα να ανεβάζω βίντεο και μια από τις ιδέες που είχα πάντα στο μυαλό μου ... ήταν να ανοίξω ένα εστιατόριο. Τελικά, τα κοινωνικά δίκτυα με βοήθησαν να φτάσω ως εδώ», δήλωσε.

Γεννημένος κοντά στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας και μετακομίζοντας στην Ισπανία με την οικογένειά του σε ηλικία 14 ετών, η κληρονομιά και η ανατροφή του Dosunmu είναι τόσο εκλεκτική όσο και το μενού του εστιατορίου του.

Μιλάει ρωσικά με τον Ισπανό-Νιγηριανό πατέρα του και την Ουκρανή μητέρα του, η οποία έχει επίσης εβραϊκή και πολωνική καταγωγή, ενώ ο ίδιος και ο αδελφός του συνομιλούν στα ισπανικά.

Καθώς έπιανε δουλειά σε μια αλυσίδα ταχυφαγείων με ένα πτυχίο αεροδιαστημικής μηχανικής, σταμάτησε λόγω της πανδημίας.

Με έρευνα και τη βοήθεια του συντρόφου του, ο Dosunmu άρχισε να φτιάχνει σύντομα βίντεο με συνταγές χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως γρήγορες ατάκες, δυναμικές λεζάντες και βρόχους ή απρόσκοπτες μεταβάσεις από το τέλος στην αρχή.

Ο 12χρονος Marcos Castellanos βρισκόταν στο εστιατόριο και έτρωγε με τους γονείς του, αφού είχε ζητήσει να επισκεφθεί το Pecados (Sins) ως δώρο Χριστουγέννων.

«Γνωρίζω τον Elias Dosunmu από το YouTube και το TikTok. Τον παρακολουθώ γιατί μου αρέσει να μαγειρεύω και μερικές φορές χρησιμοποιώ τις συνταγές του», είπε.

Οι δημιουργίες του Dosunmu περιλαμβάνουν ουκρανικά varenyky - ζυμαρικά εμπνευσμένα από τη συνταγή της γιαγιάς του.

Ο ίδιος αποδίδει την επιτυχία του σε μια πεισματική εργασιακή ηθική. «Θυμάμαι ότι η μητέρα μου συνήθιζε να μου λέει ότι ο λαός μας έχει συνηθίσει να επιβιώνει - κυριολεκτικά».

Πηγή: Reuters

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice