Οι 11 νέες τάσεις στις γνωριμίες και στις σχέσεις
Νέοι (και παλιοί που επανέρχονται) τρόποι γνωριμιών
Το μέλλον των γνωριμιών: 11 τάσεις που διαμορφώνουν τις σχέσεις
Μία φορά τον χρόνο, κατά προτίμηση στην αρχή του έτους ή λίγο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, εμφανίζονται στα media άρθρα για τις νέες τάσεις στις γνωριμίες, στους τρόπους που φλερτάρουμε και στη σημειολογία όλης αυτής της διαδικασίας. Κανείς δεν καταλαβαίνει το γιατί αυτού του timing, εκτός ίσως αν η εξήγηση βρίσκεται στο ότι «αναθεωρούμε» τις σχέσεις μας μπροστά στην προοπτική νέων περιπετειών. Αλλά και πάλι, γιατί τότε; Μια άλλη εξήγηση είναι ότι τότε κάνουν update οι εφαρμογές γνωριμιών κι αυτό μάλλον είναι μια καλή εξήγηση, κυρίως στο να κατανοήσουμε πόσο πρωταρχικό ρόλο παίζουν πια στο dating τα apps και η κουλτούρα γύρω απ' αυτά – ή μήπως όχι;
Οι New York Times δεν μένουν έξω από το παιχνίδι. Ένα πρόσφατο άρθρο τους εξηγεί ποιες είναι οι νέες τάσεις στις γνωριμίες, παρουσιάζοντας αλλαγές στις προτιμήσεις, τις αξίες και τις προσεγγίσεις των ανθρώπων όσον αφορά τη ρομαντική τους ζωή.
Αλλαγή στις προτιμήσεις για τους συντρόφους
Οι ελκυστικές ιδιότητες μετατοπίζονται από παραδοσιακά χαρακτηριστικά όπως «επιτυχία», «φιλοδοξία» και «αυτοπεποίθηση» σε πιο ήπιες και ανθρώπινες ποιότητες όπως «σταθερότητα», «ισορροπία» και «φυσικότητα». Η αποσύνδεση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η αποφυγή αγχωτικών ειδήσεων θεωρούνται πλέον γοητευτικά χαρακτηριστικά. Δεν θέλεις έναν άνθρωπο συνέχεια κολλημένο στο κινητό του/της, που σκρολάρει ανελέητα και σε βομβαρδίζει με δυσοίωνες ειδήσεις και σχόλια κοινωνικού άγχους. Αυτό το κάνεις και μόνος σου.
Η εποχή της μη-μονογαμίας
Ένα θέμα για το οποίο ποτέ κανείς δεν καταλήγει σε απόλυτο συμπέρασμα που να ικανοποιεί συναισθηματικά, ηθικά και πρακτικά. Από το πλήρες ταμπού μέχρι την απόλυτη απελευθέρωση, όλοι και όλες βρίσκουν ένα σημείο να βολέψουν τη σχέση τους αλλά και τα ανομολόγητα μυστικά τους. Προκειμένου να αποφεύγονται οι ενοχές, οι ζήλιες και τα ψέματα, το νέο trend λέει ότι πρέπει να διώξουμε αυτό το άγχος από τη ζωή μας και «να μιλήσουμε γι’ αυτό», όπως λέει και ο Ψυ μας. Η μη-μονογαμία λοιπόν, γίνεται τώρα πια πιο συχνό θέμα συζήτησης, ιδιαίτερα μεταξύ παντρεμένων ζευγαριών και εργένηδων. Ακόμα κι αν δεν προχωρούν όλοι σε μη-μονογαμικές σχέσεις, η ιδέα συζητείται με λιγότερο άγχος και ένταση. Μέχρι ο ένας από τους δύο να ξεσπάσει, λέω εγώ.
Έχω μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και είμαι ΟΚ με αυτό
Στο θέμα του σεξ, δεν είναι τα πάντα γύρω από το σεξ. Υπάρχει η τρυφερότητα που λειτουργεί ερωτικά, υπάρχει η θαυμάσια ερωτική «φλυαρία» του foreplay, που ήδη έχει πάρει ονομασία στα dating apps: side. Σημαίνει ότι κάποιος θέλει να παίξει με τα «περιφερειακά», παρά να προχωρήσει στην ολοκληρωμένη πράξη. Παλιά το έλεγαν και vanilla. Στο παιχνίδι της μη-ολοκλήρωσης εντάσσεται και το edging, που είναι η απόλαυση του να φτάνεις στην κορύφωση... κι εκεί να σταματάς, γιατί αυτό είναι που αξίζει. Το non-sex λοιπόν είναι μια ωραία ιδέα, ακόμα και για γυναίκες, ειδικά μητέρες στην περιεμμηνόπαυση, που μπορούν πια να εκφράζουν χωρίς ντροπή ή ενοχές την απώλεια της λίμπιντο. Αυτή η αλλαγή συνοδεύεται από ειλικρίνεια, χιούμορ και, ιδανικά, αυτο-αποδοχή.
Λιγότερα «επίσημα ραντεβού γνωριμίας» και περισσότερες περιστασιακές σχέσεις
Πόσο κουραστικό είναι πλέον το παιχνίδι της γοητείας; Πόσο βαρετό να προσπαθεί ο ένας να κερδίσει τον άλλο κάνοντας μεταξύ τους τις απίθανα κλισέ συζητήσεις (ζώδιο; σ’αρέσει ο Ταραντίνο; τι νούμερο παπούτσι φοράς;) για κάτι που, τις περισσότερες φορές, καταλήγει σε ένα ακριβοπληρωμένο one night stand. Διότι σίγουρα έχετε βγει ραντεβού «κάπου καλά», όπου ποτέ δεν θα πήγαινες μεσοβδόμαδα, για να πληρώσεις ένα κοκτέιλ 10 ευρώ και χωρίς καν κερασάκι. Οι οικονομικές αλλαγές, όπως η αύξηση του πληθωρισμού και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, προβλέπεται να επηρεάσουν την κουλτούρα του ραντεβού. Η έλλειψη χρημάτων θα μειώσει τα παραδοσιακά ραντεβού και θα οδηγήσει σε αύξηση της κουλτούρας των περιστασιακών σχέσεων.
Μεγαλύτερες προσδοκίες από τις εφαρμογές γνωριμιών
Οι άνθρωποι βασίζονται όλο και περισσότερο στη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους μέσω των smartphones. Κάπου ανάμεσα στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στο Candy Crush βρίσκονται και οι εφαρμογές dating, από τις οποίες οι άνθρωποι αναμένουν περισσότερα, όπως αυθεντικές και ουσιαστικές γνωριμίες στην πραγματική ζωή. Οι χρήστες δεν θέλουν πια ακέφαλα σώματα και αόριστα προφίλ τα οποία οδηγούν σε φλου, ατέρμονες συζητήσεις, αλλά αναζητούν εφαρμογές που προσφέρουν ευχάριστες, αυθόρμητες και δημιουργικές εμπειρίες, μετατρέποντας τα dates σε μέρος της καθημερινής τους ζωής και του κοινωνικού τους κύκλου.
Όχι άλλα ραντεβού μεταξύ πολιτικών αντιπάλων
Η πολιτική πόλωση επηρεάζει τις ρομαντικές σχέσεις, καθώς οι διαφορές στις πολιτικές απόψεις, ιδιαίτερα ανάμεσα στα φύλα, γίνονται σημαντικό εμπόδιο. Αν κρίνεις από την αναλογία τοξικότητας και ερωτικής διάθεσης στα media, τότε σίγουρα δεν θέλεις έναν φανατικό ανάμεσα στα πόδια σου (κυριολεκτικά), ούτε και καμία νεοναζί φράου να σου αναλύει το μεταναστευτικό με έξαλλο μάτι. Οι άνθρωποι πια, με διακριτικούς ή και όχι τρόπους, προσπαθούν να δουν με τι έχουν να κάνουν πολιτικά, πριν προχωρήσουν στις επόμενες σημαντικές ερωτήσεις (τι νούμερο παπούτσι φοράς; βλ. παραπάνω).
Η μανούλα ξέρει καλύτερα
Ή αλλιώς, οι γονείς παίρνουν ρόλο στις γνωριμίες των παιδιών. Προκειμένου να κάθεται ο αχαΐρευτος 30χρονος γιος όλη μέρα στο Playstation, οι γονείς αρχίζουν να παίρνουν πρωτοβουλίες, βασικά για να τον διώξουν, έστω και για λίγο, από το σπίτι. Κι αυτό μπορεί να γίνει με μια νέα γνωριμία, μακάρι το ίδιο κολλημένη με τις παιχνιδοκονσόλες. Έτσι λοιπόν, έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνεται η τάση των γονέων να χρηματοδοτούν συνδρομές σε εφαρμογές γνωριμιών ή γενικότερα να βοηθούν τα παιδιά τους να βρουν συντρόφους, βλέποντας το dating ως δύσκολη διαδικασία στη σύγχρονη εποχή.
Προτεραιότητα στις πλατωνικές σχέσεις
Πολλοί άνθρωποι, γυναίκες κυρίως, στρέφονται στις φιλίες για συναισθηματική υποστήριξη και σύνδεση, αποφεύγοντας το άγχος και την απογοήτευση του ραντεβού που καταλήγει με ένα ανακατωμένο στομάχι και ένα block & delete. Οι τρυφερές φιλίες μπορούν να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος της ανάγκης για αγάπη, αλλά αυτό μπορεί και να κρύβει κινδύνους, όπως ο ένας από τους δύο να πάψει να το βλέπει πλατωνικά –και να διαλυθεί μια ωραία φιλία– ή, αν τελικά βρεθεί κάποιο ενδιαφέρον φλερτ, το έτερο μέλος της πλατωνικής φιλίας να νιώσει βαθιά προδομένο. Και μία διαπίστωση: το «σ' αγαπώ πλατωνικά» μπορεί να κρύβει κάτι.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) ως βοηθός στις γνωριμίες
Η AI αποκτά σημαντικό ρόλο, βοηθώντας τους χρήστες να δημιουργήσουν ελκυστικά προφίλ, να συνομιλούν χρησιμοποιώντας έξυπνες ατάκες, ακόμα και να σχεδιάζουν το ιδανικό ραντεβού. Αλλά αυτά είναι ήδη ξεπερασμένα. Αν πραγματικά θέλουμε να ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον, θα δούμε ότι, όπως γράφουν εδώ και 70 χρόνια οι προφητικοί συγγραφείς στα βιβλία επιστημονικής φαντασίας, το πιο πιθανό είναι, προκειμένου να έχουμε έναν ιδανικό σύντροφο, να τα φτιάξουμε με ένα ρομπότ, που, στο κάτω κάτω, δεν θα ενοχλείται αν η σχέση είναι open.
Αύξηση των εξ αποστάσεως σχέσεων
Οι εξ αποστάσεως σχέσεις γίνονται πιο δημοφιλείς χάρη στο διαδίκτυο, ενώ οι τηλεφωνικές συνομιλίες και η τηλεφωνική επικοινωνία επιστρέφουν δυναμικά. Έτσι, όχι μόνο έχεις βρει τον «ιδανικό σύντροφο», αλλά δεν υπάρχει και τίποτα να σου χαλάσει την εντύπωσή σου γι’ αυτόν, εκτός αν αποφασίσει ξαφνικά να έρθει να σε επισκεφτεί για να γνωριστείτε από κοντά. Εκεί όλα, με μαθηματική ακρίβεια, καταρρέουν.
Κοινωνικά δίκτυα, παρέες, κοινοί φίλοι
Αυτό που λέγαμε παλιά «Φέρε και μια φίλη σου μαζί» επανέρχεται δυναμικά. Βαριεστημένοι από τη φλυαρία που δεν καταλήγει πουθενά στα apps, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να στρέφονται στις παρέες τους για να γνωρίσουν και να φλερτάρουν, ήσυχοι ότι, τουλάχιστον, για να κάνει παρέα με τους κολλητούς του, δεν θα είναι και κανένα φυτό. Επιστροφή σε πιο παραδοσιακές μεθόδους γνωριμιών, όπως ραντεβού μέσω φίλων ή κοινών γνωριμιών, για να ενισχύσουν τη σταθερότητα και τη βαθύτερη σύνδεση στις σχέσεις. Άλλα καλά σημεία για κυνήγι: γάμοι, βαφτίσια, κηδείες (αλλά διακριτικά), συνέδρια εταιρειών, πάρτι αποφοίτησης, θρησκευτικός τουρισμός, πρωτάθλημα μπριτζ κ.λπ.