«Εφόδια Ζωής, Βήματα Ζωής»

Ένα κοινωνικό πρόγραμμα για παιδιά από τη ROCHE Hellas σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS

looksiteblackandwhite.jpg
Look Team |

Σε μια εποχή που κάθε στήριξη προς ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και πολύτιμη, η Roche Hellas συνεργάζεται με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS και υλοποιεί το πρόγραμμα «Εφόδια Ζωής, Βήματα Ζωής». Ένα πρόγραμμα που ήρθε να καλύψει τις ανάγκες των οικογενειών που στηρίζει η PRAKSIS - όπως έχουν αναδειχθεί από το πρόγραμμα "ΣΥΝ στο ΠΛΗΝ" το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης - προσφέροντας στήριξη στη νέα γενιά που αναζητά ευκαιρίες για εκπαίδευση, πνευματική καλλιέργεια και πολιτιστική εγρήγορση.

Με την πρωτοβουλία αυτή η Roche Hellas δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες που θα θέσουν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον, επενδύοντας στους νέους και στηρίζοντας οικογένειες με ανήλικα παιδιά που έχουν υποστεί μείωση στο εισόδημά τους και αδυνατούν να ικανοποιήσουν βασικές καθημερινές τους ανάγκες. Γι’ αυτό τον λόγο η Roche έχει αναλάβει για δύο έτη την επιμόρφωση συνολικά 400 και πλέον παιδιών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μία επένδυση που αγγίζει τα 200.000 ευρώ.

Βασικός άξονας του προγράμματος «Εφόδια Ζωής, Βήματα Ζωής» είναι η πρώτη «Δανειστική Βιβλιοθήκη», που ήδη λειτουργεί με επιτυχία στο Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων της PRAKSIS, στην οδό Δεληγιώργη 26-28 στο Μεταξουργείο, χάρη στην αμέριστη προσφορά των εργαζομένων της Roche αλλά και πολιτών. Με την προτροπή της Roche συγκεντρώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα περισσότερα από 530 βιβλία που δημιούργησαν ένα «πνευματικό καταφύγιο» στον άστεγο πληθυσμό της Αθήνας, δίνοντας τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους που βιώνουν καθημερινά μια δύσκολη πραγματικότητα να ταξιδέψουν και να εξερευνήσουν ενδιαφέροντα μονοπάτια γνώσης και φαντασίας. Η «Δανειστική Βιβλιοθήκη» λειτουργεί όλο το χρόνο στις δομές της PRAKSIS, ενώ πραγματοποιείται συλλογή βιβλίων δύο φορές το χρόνο για την καλύτερη οργάνωσή της.

Κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος «Εφόδια Ζωής, Βήματα Ζωής» παίζουν οι εργαζόμενοι της Roche, που με την ενεργό συμμετοχή τους έχουν δημιουργήσει έναν πυλώνα εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δράσεων για παιδιά. «Οι εργαζόμενοι της Roche λειτουργούν ως πρεσβευτές του προγράμματος τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κίμων Μαλαταράς, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Roche Hellas. «Οι εργαζόμενοι της Roche, έχουν αγκαλιάσει την πρωτοβουλία αυτή, έχουν συμμετάσχει στο σχεδιασμό της και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της υλοποίησης και της επιτυχίας της.»

Στο πλαίσιο του προγράμματος εντάσσονται δύο ακόμα δράσεις, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν άμεσα. Οι «Βραδιές Ανάγνωσης», κατά τη διάρκεια των οποίων γνωστοί καλλιτέχνες αναλαμβάνουν το ρόλο του αφηγητή και μαζί με τους εργαζόμενους θα μεταφέρουν τα παιδιά στο μαγικό κόσμο του παραμυθιού, και τέλος, οι «Διαδρομές Πολιτισμού», μέσα από τις οποίες δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να επισκέπτονται, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, μαζί με το προσωπικό της εταιρείας, συνεργαζόμενα μουσεία και άλλους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς χώρους. Μάλιστα, οι πρώτες επισκέψεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ηρακλειδών και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, όπου κάθε ομάδα που αποτελούνταν από παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, συνοδούς της PRAKSIS και εργαζόμενους της Roche, πραγματοποίησε μία πρωτότυπη διαδραστική εμπειρία ξενάγησης που ξεφεύγει από μια απλή ενημερωτική επίσκεψη σε Μουσείο.

Από το Μάρτιο του 2014 έως το Δεκέμβριο 2014 το πρόγραμμα «Εφόδια Ζωής, Βήματα Ζωής» έχει βοηθήσει συνολικά 256 παιδιά από 197 οικογένειες, από τα οποία τα 231 είναι ηλικίας μεταξύ 7 και 18 ετών ενώ 306 συνολικές εκπαιδευτικές ωφέλειες έχουν προσφερθεί σε αυτά τα παιδιά.

Το πρόγραμμα «Εφόδια Ζωής, Βήματα Ζωής» της Roche Hellas σε συνεργασία με την PRAKSIS αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015 και θα έχει ωφελήσει περισσότερα από 400 παιδιά.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice