Ένα sneaker, μια ιδέα και ένα event που ξεχώρισε
Δεν είμαστε όλες η Κάρι Μπράντσο — και ίσως είναι καλύτερα έτσι
Πώς οι σειρές μάς έμαθαν να θέλουμε μια ζωή που δεν υπάρχει
Κάρι Μπράντσο: Μια ματιά στο πώς οι σειρές μάς έκαναν να κυνηγάμε ζωές λίγο πιο στιλάτες και δραματικές απ’ όσο αντέχει η πραγματικότητα.
Ξυπνάει αργά, σχεδόν πάντα την τελευταία στιγμή. Φτιάχνει έναν καφέ που ξεχνάει να πιει, χαζεύει λίγο από το παράθυρο ενός διαμερίσματος που δεν μοιάζει ποτέ πραγματικά ακατάστατο και ανοίγει τον υπολογιστή της για να γράψει, όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή κάπως έτσι κυλάει η μέρα της. Βγαίνει στους δρόμους μιας πόλης που δείχνει πάντα φωτεινή, ακόμα και το βράδυ. Συναντά φίλες για brunch καθημερινές, φοράει ρούχα που δεν επαναλαμβάνονται ποτέ και έχει την πολυτέλεια να μετατρέπει κάθε μικρή εμπειρία σε ιστορία. Η ζωή της έχει ρυθμό, αφήγηση, αρχή, μέση και τέλος. Είναι σχεδόν… τέλεια.
Αυτή είναι η καθημερινότητα της Κάρι Μπράντσο, ή τουλάχιστον έτσι τη θυμόμαστε. Όχι ως έναν χαρακτήρα με αντιφάσεις, αλλά ως ένα σύμβολο: της γυναίκας που ζει μια ζωή γεμάτη στιλ, έρωτα, φίλους και ατελείωτες ευκαιρίες. Και κάπου εκεί, ανάμεσα σε επεισόδια και επαναλήψεις, αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι αυτή η ζωή είναι όχι μόνο επιθυμητή, αλλά και εφικτή.
Οι σειρές δεν μας έμαθαν απλώς να ονειρευόμαστε. Μας έμαθαν να περιμένουμε. Να θέλουμε οι μέρες μας να έχουν νόημα, ένταση, ανατροπές. Να υπάρχει πάντα κάτι να συμβαίνει ένας μεγάλος έρωτας, μια κρίση, μια εξομολόγηση, μια νέα αρχή. Ακόμα και η μοναξιά στις σειρές έχει αισθητική: είναι καλοφωτισμένη, προσωρινή, σχεδόν ρομαντική.
Στην πραγματική ζωή, όμως, τα πράγματα κινούνται διαφορετικά. Οι μέρες επαναλαμβάνονται. Οι δουλειές δεν έχουν πάντα νόημα. Οι φίλοι δεν είναι πάντα διαθέσιμοι για αυθόρμητα brunch, και τα σπίτια δεν είναι πάντα «έτοιμα» για φωτογράφιση. Υπάρχουν λογαριασμοί, κούραση, άγχος και στιγμές που δεν οδηγούν πουθενά. Και το πιο δύσκολο; Δεν υπάρχει σενάριο που να εγγυάται ότι όλα θα βγάλουν νόημα στο τέλος του επεισοδίου.
Αυτό το χάσμα ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα είναι που γεννά την απογοήτευση. Όχι γιατί η ζωή μας είναι «λίγη», αλλά γιατί τη συγκρίνουμε με κάτι που δεν σχεδιάστηκε ποτέ για να είναι αληθινό. Οι χαρακτήρες των σειρών ζουν μέσα σε μια επιμελημένη πραγματικότητα, όπου ακόμα και τα λάθη έχουν δραματουργική αξία. Στη δική μας ζωή, τα λάθη είναι απλώς… λάθη.
Κι όμως, μέσα σε αυτή την ασυμμετρία υπάρχει και κάτι απελευθερωτικό. Το να μην είμαστε όλες η Κάρι Μπράντσο σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αποδεικνύουμε συνεχώς ότι η ζωή μας είναι ενδιαφέρουσα. Δεν χρειάζεται κάθε σχέση να είναι μεγάλη, κάθε στιγμή να είναι σημαντική, κάθε επιλογή να οδηγεί κάπου. Μπορούμε να υπάρχουμε και μέσα στο «τίποτα» — σε εκείνες τις μέρες που περνάνε χωρίς να αφήνουν έντονο αποτύπωμα, αλλά χτίζουν κάτι πιο σταθερό.
Οι σειρές μάς έμαθαν να θέλουμε πολλά — ίσως περισσότερα απ’ όσα μπορούμε ή χρειάζεται να έχουμε. Αλλά δεν είναι κακό να θέλεις. Το πρόβλημα ξεκινά όταν αυτό το «θέλω» γίνεται μέτρο σύγκρισης. Όταν η πραγματικότητα αρχίζει να μοιάζει ανεπαρκής επειδή δεν είναι αρκετά θεαματική. Ίσως τελικά το ζητούμενο δεν είναι να απορρίψουμε αυτές τις εικόνες, αλλά να τις δούμε πιο καθαρά. Να καταλάβουμε ότι είναι ιστορίες — όχι οδηγίες ζωής. Και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ζήσει κάτι λιγότερο εντυπωσιακό, αλλά πιο αληθινό.
Γιατί η ζωή δεν χρειάζεται να είναι σαν σειρά για να αξίζει. Δεν χρειάζεται τέλειο styling, έξυπνες ατάκες ή δραματικές κορυφώσεις. Μερικές φορές, αρκεί να είναι δική σου. Και αυτό, όσο απλό κι αν ακούγεται, είναι ίσως το πιο δύσκολο — και το πιο σημαντικό — που έχουμε να μάθουμε.
Τα πιο διαβασμένα άρθρα του Look μια φορά την εβδομάδα στο mail σου! Εγγράψου εδώ >>>