Το «Κουμπί» της Θεσσαλονίκης
Καφές και χειροτεχνίες, κουβέντες και δημιουργικότητα
Συνέντευξη με τη Δήμητρα Κεχαγιά, η οποία μαζί με την Ανθή Χρυσοπούλου έφτιαξαν το «Κουμπί» στη Θεσσαλονίκη.
Ένας εκατό τοις εκατό κοριτσίστικος χώρος. Στιλάτος, ανοιχτόκαρδος, πολύχρωμος, πανέμορφος, χαρούμενος, ποπ, «ανέμελος», που σε γεμίζει με ευφορία με το που περνάς την είσοδό του. Εκτός, ωστόσο, από το τέλειο περιβάλλον και τα ποιοτικά του αφεψήματα και ποτά, το «Κουμπί» διαθέτει και μία αλλιώτικη «ατραξιόν»: οργανώνοντας διαρκώς σεμινάρια χειροτεχνίας, ήρθε να μας θυμίσει ότι η δημιουργία είναι πολύ μεγάλη υπόθεση και η χαρά της τεράστια!
Το κουκλίστικο «Κουμπί» «σχεδιάστηκε πριν από ένα χρόνο και ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2014. Μας πήρε τρεις μήνες πολύ προσωπικής δουλειάς, με την καθοδήγηση του φίλου, αρχιτέκτονα Γιώργου Τσαούση για να το ετοιμάσουμε, καθώς ήταν ένα κατάστημα για πολλά χρόνια εγκαταλειμμένο». Μιλά η δημοσιογράφος Δήμητρα Κεχαγιά, η οποία μαζί με την Ανθή Χρυσοπούλου, χειροτέχνισσα στο επάγγελμα, έφτιαξαν το «Κουμπί», με στόχο να συνδυάσει την αγαπημένη συνήθεια των δύο κοριτσιών, αυτή του καφέ με φίλους, με τη δημιουργικότητα και την επανάχρηση παλιών υλικών.
Από τη δημοσιογραφία στο «Κουμπί», η απόφαση της Δήμητρας φαντάζει μάλλον μεγάλη. Γιατί, καλή μου συναδέλφισσα; «Από τότε που ξεκίνησα να εργάζομαι, φροντίζω να κάνω και κάτι άλλο παράλληλα για... ισορροπία! Έκανα μεταπτυχιακό, ξεκίνησα διδακτορικό, τώρα ήρθε αυτό. Δεν σημαίνει ότι σταμάτησα να σκέφτομαι σαν δημοσιογράφος. Για την ακρίβεια, νιώθω ότι ένας δημοσιογράφος από όσα περισσότερα "κύματα" περάσει, τόσο το καλύτερο για τη δουλειά του. Τον τελευταίο καιρό, με λίγο τρέξιμο παραπάνω συνδυάζω το "Κουμπί" με τη ραδιοφωνική, ενημερωτική εκπομπή "Κι εμείς καλύτερα", που επιμελούμαι και παρουσιάζω καθημερινά 4-5 το απόγευμα Στο Κόκκινο 93,4» απαντά η ίδια.
Γιατί «Κουμπί»; «Επειδή όλοι έχουμε το "κουμπί" μας. Είναι ένα όνομα μικρό και εύκολο. Επιπλέον, όταν σχεδόν το είχαμε αποφασίσει, μάθαμε ότι παλιότερα το κατάστημα αυτό το λειτουργούσε ένας κύριος που έβαφε κουμπιά! Ήρθε λοιπόν το όνομα και... κούμπωσε».
Στο «Κουμπί» επενδύουν, πέρα από τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, και στη δημιουργία. Σεμινάρια, κατασκευές, δημιουργικές δραστηριότητες. Πώς έτσι; «Επενδύουμε σε όλα αυτά, πέρα από τον καφέ, γιατί... καφέδες υπάρχουν παντού. Καφές με crafts όμως, μόνον εδώ! Τις δράσεις τις σχεδιάζει κατά 99% η συνέταιρός μου, η Ανθή. Τα συζητάμε βέβαια όλα, αλλά εκείνη έχει τη γνώση και την αγάπη για νέες τάσεις, σχέδια, υλικά και ιδέες».
Πόσο χαλαρωτικό είναι να ασχολείται κανείς με χειροτεχνίες; «Είναι αγχολυτικό, δημιουργικό και οικολογικό, καθώς πολλές χειροτεχνίες γίνονται με ανακυκλώσιμα υλικά». Από το πωλητήριο του καταστήματος μπορεί κανείς να αγοράσει ωραιότατα και προσιτά σε τιμές αντικείμενα για δώρα. Θα βρείτε κυρίως αξεσουάρ, τσάντες, θήκες για καπνό, κοσμήματα από δέρμα, γυαλί, ξύλο και ύφασμα, αλλά και χρηστικά αντικείμενα όπως μπρελόκ, σουβέρ, μαξιλαράκια και τετράδια με το λογότυπο του «Κουμπιού». Οι τιμές ποικίλουν. Ξεκινούν από 2 ευρώ, για ένα απλό ζευγάρι σκουλαρίκια, ενώ στα περισσότερα είδη δεν ξεπερνούν τα 15-20 ευρώ.
New entry του «Κουμπιού», είναι το «Κουμπάκι», ένας «θεσμός» που φιλοδοξεί να ανοίξει παράθυρα ενδιαφερόντων στα μικρά παιδιά και να τους συστήσει τις χάρες δημιουργικών απασχολήσεων. Η Δήμητρα ενθουσιάζεται. «Περιμένουμε τα παιδιά! Αποφασίσαμε λίγες μέρες μετά το κλείσιμο των σχολείων, να κάνουμε μία δημιουργική πρόσκληση αποκλειστικά σε παιδιά. Για μία εβδομάδα, 22-26 Ιουνίου, από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι, το "Κουμπί" γίνεται "Κουμπάκι". Μαζί με παιδιά 9-12 ετών, θα δημιουργήσουμε με απλά υλικά που μπορούμε να βρούμε και στο σπίτι μας. Στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε μαζί με τα παιδιά πώς μπορούμε με τον κατάλληλο τρόπο να μεταμορφώσουμε αυτά τα απλά υλικά σε εντυπωσιακά αντικείμενα».
Και γιατί επέλεξαν την Πελοποννήσου, έναν δρόμο εκτός «κέντρου», για έδρα τους; «Πέρυσι τον Μάιο "όργωνα" όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, από την παραλία μέχρι την Κασσάνδρου και από τον Πύργο μέχρι την οδό Λαγκαδά, για να βρω κάτι που θα ταιριάζει σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Μόλις είδαμε το κατάστημα αυτό, μας έκανε "κλικ". Αν και ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, μας άρεσε η αύρα του αλλά και η δυναμική της περιοχής, που είναι όλες τις ώρες της ημέρας και της εβδομάδας ζωντανή και πολύχρωμη».
Η Πελοποννήσου γειτνιάζει με τη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης. Πώς είναι να δουλεύεις δίπλα στην ιστορία της πόλης; «Όμορφα, επειδή νιώθεις ότι βρίσκεται στο πραγματικά ιστορικό κέντρο της πόλης, μια “ανάσα” από τον παλμό της, αιώνες τώρα. Άσχημα, επειδή είναι μια περιοχή που, αν και θα έπρεπε να αποτελεί κόσμημα για την πόλη, καθώς από τον Άγιο Δημήτριο και την Αρχαία Αγορά περνούν πια καθημερινά πολλοί τουρίστες, οι τοπικές αρχές δεν την έχουν φροντίσει όσο της αρμόζει».
Μάθε εδώ τις δραστηριότητες που διοργανώνει το «Κουμπί» και λάβε μέρος!