Θέλεις να μάθεις κολάζ;

Μαθήματα κολάζ και μικτών τεχνικών στην σχολή Μωραΐτη

looksiteblackandwhite.jpg
Look Team |

Το κολάζ είναι ένα μέσο που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα την σύγχρονη τέχνη. Από την εμφάνισή του στο πεδίο των Καλών Τεχνών με τα πειράματα των Κυβιστών επηρέασε ίσως περισσότερο από κάθε άλλο μέσο την εικαστική δημιουργία και διαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε πλέον την εικόνα αλλά και τον κόσμο γύρω μας. Γιατί οι μοντέρνοι καλλιτέχνες διασπούν τον εικαστικό χώρο; Τι έκανε τους Κυβιστές να επικολλήσουν χαρτιά και εφημερίδες στους καμβάδες τους; Γιατί οι Ντανταϊστές απορρίπτουν τη ζωγραφική και στρέφονται προς την επανάχρηση εικόνων από τα μέσα ενημέρωσης; Γιατί οι Σουρεαλιστές συνδυάζουν εικόνες από πολύ διαφορετικές πραγματικότητες; Τι είναι η εικόνα-σημείο; Ποια στοιχεία καθορίζουν την επιτυχημένη μετάδοση ενός νοήματος μέσω της εικόνας; Πώς η εικόνα μπορεί να μεταμορφώσει την πραγματικότητα; Πώς το κολάζ μας βοηθάει να βρούμε έναν δικό μας τρόπο έκφρασης;

Στα ερωτήματα αυτά απαντά μια σειρά 12 μαθημάτων ιστορίας και τεχνικής του κολάζ καθώς και μικτών τεχνικών που συνδυάζουν το κολάζ. . Περιλαμβάνουν ένα θεωρητικό και ένα πρακτικό μέρος. Στο θεωρητικό παρουσιάζεται η ιστορία του κολάζ μέσα απο κινήματα και θεματικές. Στο πρακτικό οι συμμετέχοντες πειραματίζονται με δικές τους συνθέσεις, χρησιμοποιώντας παλιά περιοδικά και εφημερίδες, χρωματιστά χαρτιά και άλλα προϋπάρχοντα υλικά.

Tα μαθήματα αρχίζουν την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και γίνονται για 3 μήνες, κάθε Τετάρτη 6.30-9.00μμ στην σχολή Μωραΐτη (Aγ. Δημητρίου & Παπαναστασίου, Π. Ψυχικό) στο πλαίσιο των απογευματινών μαθημάτων του Συλλόγου Αποφοίτων της σχολής. Απευθύνονται σε εφήβους και ενήλικες, ανεξαρτήτως προηγούμενης ενασχόλησης με την εικόνα. Διδάσκει η εικαστικός και θεωρητικός των μέσων Κατερίνα Παπαζήση.

Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του ΣΑΣΜ: τηλ. 210 6756970, info@sasm.gr

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice