Μεταξωτά μαντήλια από τη δημιουργική ομάδα Σχεδίου Μόδας – Styling By Achilleas Taktikos

Η νέα συλλογή παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης του Σ.Ε.Ν. (Σύλλογος Εκπαιδεύσεως Νεανίδων)

looksiteblackandwhite.jpg
Look Team |

Η δημιουργική ομάδα Σχεδίου Μόδας – Styling By Achilleas Taktikos παρουσίασε τη νέα συλλογή μεταξωτών μαντηλιών.

Παρουσιάστηκε πρόσφατα η νέα συλλογή από μεταξωτά μαντήλια της οκταμελούς
ομάδας του γνωστού ενδυματολόγου με εξειδίκευση στην Υψηλή Ραπτική Αχιλλέα
Τακτικού
. Η έμπνευση για τη δημιουργία των μαντηλιών ήταν ο ελληνικός
πολιτισμός, που διατρέχει τους αιώνες από την αρχαιότητα έως σήμερα και αποτελεί
διαχρονική και σταθερή αναφορά στο ενδυματολογικό αφήγημα της ομάδας.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε μέσω των επιμορφωτικών σεμιναρίων του Συλλόγου Εκπαιδεύσεως Νεανίδων (Σ.Ε.Ν.), στο Πρατήριο της σχολής επί της οδού Κολοκοτρώνη 3Α, και είχε μεγάλη απήχηση, καθώς συνδυάστηκε με την παρουσίαση και των λοιπών τμημάτων παραδοσιακής τέχνης όπως η ύφανση σε αργαλειό και η βαφή νημάτων με οικολογικές βαφές, το κέντημα, το λασέ (δαντέλα), το βελονάκι, η κομποδετική, η πλεκτική, το πεγιότ, το χειροποίητο κόσμημα, αλλά και η κοπτική ραπτική και η φωτογραφία.

Ο Σύλλογος αυτός έχει βραβευτεί με τιμητικά διπλώματα, επαίνους, χάλκινα, αργυρά και χρυσά μετάλλια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ήδη από το 1873. Διακρίθηκε στις Διεθνείς Εκθέσεις των Παρισίων (1878, 1889, 1900), στα Ολύμπια το 1889, στη Διεθνή Έκθεση του Σικάγο το 1893 και τιμήθηκε από το Δήμο Αθηναίων, την Ακαδημία Αθηνών με έπαινο το 1973 και με το αργυρούν παράσημο το 1997.

efi2.jpg

Οι οκτώ σπουδάστριες του σεμιναρίου «Σχέδιο Μόδας – Styling», παρά τις διαφορετικές παραστάσεις και προσεγγίσεις που είχαν, τις διαφορετικές ηλικίες και τα βιώματα αλλά με κοινή την αγάπη για την αισθητική, τη μόδα και τη δημιουργία, ενώθηκαν, συνεργάστηκαν και ολοκλήρωσαν τη φετινή χρονιά δύο θεματικές ενότητες: Την πρώτη περίοδο, από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Δεκέμβριο του 2021, η ομάδα ασχολήθηκε με το project «Fashion Window του ιστορικού ξενοδοχείου Excelsior» στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχε σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το ξενοδοχείο, για την προβολή νέων και ταλαντούχων σχεδιαστών μόδας, με θέμα τη δημιουργία ενός φορέματος, εμπνευσμένου από την ιστορία του ξενοδοχείου. Το τμήμα παρουσίασε εννέα ενδυματολογικά αφηγήματα, με αφετηρία το έτος ίδρυσης του ιστορικού ξενοδοχείου Excelsior, 1924. Το φόρεμα που κέρδισε στον διαγωνισμό δημιουργήθηκε από χρησιμοποιημένα σεντόνια του ξενοδοχείου, βαμμένα με φυτικές βαφές και εκτίθεται σε ειδική βιτρίνα του ξενοδοχείου.

Τη δεύτερη περίοδο, από τον Ιανουάριο του 2022 έως και τον Ιούνιο του 2022, η ομάδα ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό γυναικείων μαντηλιών, με εφαλτήριο τον ελληνικό πολιτισμό. Τα μαντήλια βασίστηκαν σε μοτίβα που βρίσκουμε στην οικία των δελφινιών στη Δήλο, στο ανάκτορο της Κνωσσού στην Κρήτη και στις τοιχογραφίες στο Ακρωτήρι της Θήρας. Ο μύθος των Νηρηίδων και ο «παρεξηγημένος» Μινώταυρος είναι επίσης παρόντες στις αποτυπώσεις των μαντηλιών. Ο πανταχού παρών κύκλος της ζωής, η εντυπωσιακή φορεσιά της κυρα-Φροσύνης αλλά και οικογενειακά κειμήλια–κεντήματα και κοσμήματα αποτέλεσαν κι αυτά μια βάση για τις εμπνεύσεις των σπουδαστριών.

adamantia2.jpg

Σε συνεργασία και με την ευγενική χορηγία από την παλαιότερη και μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιχείρηση μεταξωτών ειδών στην Ελλάδα, τη «Μεταξουργία ΤΣΙΑΚΙΡΗ» με έδρα το Σουφλί, τα μαντήλια αυτά τυπώθηκαν με ψηφιακή εκτύπωση στο σύγχρονο τυποβαφείο του κ. Τσιακίρη, ώστε να αποδοθούν περίφημα τα άπειρα χρώματα και σχέδια που δημιούργησαν οι σπουδάστριες.

Δύο σταθμοί στην πορεία της καλλιτεχνικής ομάδας του κ Τακτικού:

  • το 2020 η ομάδα δημιούργησε μια συλλογή από φορέματα, στα οποία ενσωματώθηκαν στοιχεία από τις παραδοσιακές τεχνικές που διδάσκονται στο ΣΕΝ, όπως το πλέξιμο, το κέντημα, η κομποδετική ή το λασέ για την περαιτέρω ανάδειξη της ελληνικής παράδοσης.
  • το 2021 δημιουργήθηκε μία άλλη συλλογή σχεδίων για φορέματα, που το αφήγημά της στηρίχτηκε στην ιστορία της ιερής πόλης της αρχαιότητας, της Ελευσίνας, με αφορμή τον ορισμό της, ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Η ομάδα των πολλά υποσχόμενων αυτών σπουδαστριών έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον του κοινού που βρήκε πολύ ιδιαίτερες τις δημιουργίες τους. Ωστόσο έχουν ξεκινήσει συνεργασίες με εταιρείες για τη δημιουργία εξατομικευμένων αξεσουάρ που θα συνοδεύσουν την επόμενη collection. Οι ταλαντούχες σχεδιάστριες δεν περιορίζονται στον σχεδιασμό ενδυμάτων υψηλής ποιότητας, αλλά με ελεύθερο πνεύμα αγκαλιάζουν όλο το φάσμα του fashion industry, ώστε να αποκτήσουν εμπειρίες και αισθητική που θα τις οδηγήσει στο όνειρό τους. Ας τους ευχηθούμε καλή επιτυχία!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice