Η Julia Garner ως Anna Delvey στη σειρά Inventing Anna του Netflix
Η Julia Garner ως Anna Delvey στη σειρά Inventing Anna του Netflix
Opinion

Inventing Anna: H Anna Delvey είναι από το Ξυλόκαστρο

Η ιδιοφυής απατεώνισσα Anna Delvey δεν είναι μόνο ηρωίδα του Netfilx. Τέτοιους χαρακτήρες τους συναντάς παντού

Inventing Anna: Σχόλιο για το χαρακτήρα Anna Delvey της νέας σειράς του Netflix.

Η τηλεοπτική σειρά του Netflix «Inventing Anna» έφερε ξανά στο προσκήνιο μια ιστορία που απασχόλησε τα Μέσα και τα δικαστήρια των ΗΠΑ το 2019. Το πραγματικό όνομά της είναι Sorokin. Εκείνη συστηνόταν ως Delvey, κληρονόμος πλούσιων Γερμανών που είχαν προβλέψει για εκείνη καταπίστευμα 60 εκατομμυρίων. Βήμα το βήμα, δικτυώνεται, γνωρίζει ανθρώπους σημαντικούς, διαμένει σε πεντάστερα ξενοδοχεία δωρεάν, ετοιμάζει το δικό της ίδρυμα-incubator τέχνης και πολυτελές club μαζί. Σηκώνει χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι που συλλαμβάνεται με την κατηγορία της απάτης. 

Η Anna Delvey είναι από το Ξυλόκαστρο. Είναι από τον Λαγό Έβρου, τα Γιάννενα, από ένα νησί. Μπορεί να είναι από τη Μυτιλήνη. Να ταξιδεύει στο Παρίσι. Να έχει φίλους ευρωβουλευτές, να πηγαίνει διακοπές σε σπίτια φίλων σε κοσμικά νησιά. Σε απόμακρα νησιά. Ό,τι εξυπηρετεί το αφήγημά τους. Μην προτρέχετε: η Anna Delvey μπορεί να είναι γυναίκα ή άνδρας. Η Anna Delvey είναι όλοι μας. Είναι το μικρό ψέμα που λέμε για τις διακοπές που πήγαμε, για το σχολείο που παρακολουθήσαμε, για τους «φίλους» μας, για την οικογένειά μας. Μια φωτογραφία σε μια πισίνα που δεν μας ανήκει, σε ένα αυτοκίνητο που δεν είναι δικό μας. Οι ασαφείς λεζάντες χτίζουν την περσόνα Άννα. 

Θα περίμενε κάποιος στην εποχή των social media, όπου όλα μπορούν να διασταυρωθούν, ότι θα είμασταν όλοι ειλικρινείς. Πίστευα ότι δεν μπορώ να αφήνω να εννοείται ότι είμαι απόφοιτος του Harvard. Μπορώ, οι Άννες Ντέλβι μπορούν. Ένα τέρμινο στο Λονδίνο γίνεται 4 χρόνια σπουδών, ένα ταξίδι με Ryanair μπορεί να αναβαθμιστεί στα social: δεν είναι απίθανο να βρεις έναν γνωστό που ταξιδεύει business και να χρησιμοποιήσεις το όνομά του για να μπεις στο lounge. Το έχω δει με τα μάτια μου: άνθρωπο να χρησιμοποιεί το όνομα κάποιου γνωστού που είδε να μπαίνει στο lounge χωρίς καν να του μιλήσει. 

Έχω ακούσει με τα αυτιά μου να αλλάζουν ιστορίες. Έχω συνεργαστεί με άνθρωπο που, εξιστορώντας το μονοπάτι της ζωής του, να αφήνει κρυμμένη μία δεκαετία. Μεγαλώνοντας κι όσο απομακρύνεσαι από τα πραγματικά γεγονότα κι όσο οι φίλοι σου και οι δικοί σου άνθρωποι φεύγουν (απομακρύνονται, τους διώχνεις ή φεύγουν από τη ζωή), κρατάς την ιστορία της ζωής σου στα χέρια σου και το απλώνεις όσο και όπου θέλεις. Είναι φίλος μου ο τάδε, θα πει. Είναι φίλη του τάδε, θα πουν. Έτσι χτίζεται ένα δίκτυο που όλοι ξέρουν την Anna αλλά δεν ξέρουν από πού. 

Η Anna μπορεί να είναι από παντού. Στις Εβδομάδες Μόδας στο Παρίσι βλέπεις νέα κορίτσια που φωτογραφίζονται έξω από τα ντεφιλέ κι αναρωτιέσαι: Ποια είναι; Με έναν λογαριασμό Instagram μπορούν να μείνουν σε πολύ ωραία ξενοδοχεία, να γνωρίσουν κόσμο, να δικτυωθούν. Η Anna της τηλεοπτικής σειράς, που κορόιδεψε τις ΗΠΑ, δεν ήταν influencer. Είχε πιστέψει ότι θα έφτιαχνε το δικό της ίδρυμα και ήταν πολύ κοντά. Την είχαν πάρει στα σοβαρά όλοι. Η ίδια είχε πιστέψει ότι είναι μεγαλοφυΐα κι όχι απατεώνισσα. Το μόνο μικρό αγκάθι είναι ότι δεν είχε καταπίστευμα. 

H Anna είναι από το Domodedovo. Μεγάλωσε στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Χάρη στο Netflix, έγινε γνωστή παγκοσμίως. Η Anna πληρώθηκε για τη μίνι σειρά και είχε λόγο στη δημιουργία της. Η δημοσιογράφος του New York Magazine, Jessica Pressler, ήταν εκείνη που πρώτη χάρισε φήμη στην Anna Delvey που ξεπέρασε τα κοσμικά σαλόνια. Όταν συνελήφθη η Anna, η Jessica (στη σειρά ονομάζεται Βίβιαν Κεντ) άρχισε να ψάχνει την ιστορία της, να την επισκέπτεται στη φυλακή, μέχρι και να επισκέπτεται την οικογένειά της στη Γερμανία. 

«Τίποτα στη ζωή δεν είναι δωρεάν», είχε πει στη Νεφ η μαμά της. Η Νεφ είναι η συμπαθής ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου 11 Howard, που μετατράπηκε από βοηθός σε φίλη της. Για κάθε βοήθεια, της έδινε 100 δολάρια. Όταν την προσκάλεσε στο Μαρόκο, η Νεφ αρνήθηκε. «Τίποτα στη ζωή δεν είναι δωρεάν». Πάντα υπάρχει ένα αντίτιμο: στην περίπτωση του ταξιδιού στο Μαρακές, η φίλη της Anna που πήγε μαζί της χρεώθηκε 62 χιλιάδες δολάρια. Λένε ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια: για τις Άννες αυτού του συστήματος δεν είναι πάντα έτσι. Μπορείς να την περνάς φίνα: τα γενέθλια ενός φίλου που έχει τραπέζι και σε κάλεσε, το εξοχικό ενός άλλου γνωστού που σε προσκάλεσε για weekend. Αν αναρωτηθείς, είσαι καχύποπτος. «Είναι ο γιος του τάδε, δεν τον ξέρεις;» «Αυτή κρύβεται πίσω από την επιτυχία του δείνα». 

Όμως οι Άννες δεν είναι άνθρωποι, είναι χαρακτήρες, όπως έγραψε η «απατημένη» φίλη Ρέιτσελ στο άρθρο της για την περιπέτειά της στο Μαρακές ειδικώς και για τη φιλία με την Anna γενικώς. Άρα δεν θα βρεις ανθρώπινα χαρακτηριστικά: θα συναντήσεις ευγένεια, αλλά όχι ήθος. Δεν αισθάνονται μοναξιά, η στοχοπροσήλωση τους κρατά συντροφιά. Θα συναντήσεις πίστη αλλά για όσο χρόνο εξυπηρετείς τα σχέδιά τους. Θα συναντήσεις όραμα, τη δημιουργία ενός ιδρύματος ή την ίδρυση ενός φιλανθρωπικού οργανισμού ή ενός charity dinner με λαμπερούς καλεσμένους. Μόνο που συνήθως αυτά δεν γίνονται αν δεν βάλεις εσύ το χέρι στην τσέπη. Η Άννα έχει άδεια χέρια πάντα αλλά είναι πάντα έτοιμα για να υποδεχτούν χρήματα, δώρα, κεράσματα ή διακοπές. Ωφέλιμος πάντα, εννοείται διασκεδαστικός ή εκκεντρικός με παραξενιές όπως του «μπαμπά» ή του «παππού», τους οποίους συχνά μνημονεύουν. Σας είπα, η Άννα δεν έχει φύλο, είναι χαρακτήρας.  

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice