Nicole Kidman
Nicole Kidman © Getty Images/ Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic
Opinion

Το λίφτινγκ των 200.000$

Όταν ένα φόρεμα για το Met Gala κοστίζει 425.000 δολάρια, πόσο να κοστίσει η ανόρθωση προσώπου;

Γιατί οι τιμές του λίφτινγκ στο Χόλιγουντ αγγίζουν μέχρι και τις 200.000 δολλάρια;

Οι πολύ πλούσιοι είναι διαφορετικοί από εμένα κι από εσένα, είχε πει ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τα λίφτινγκ τους. Είναι διαφορετικά, ή αλλιώς πανάκριβα. Αλλά ποιος ή ποια θα δώσει 200.000 δολάρια για ανόρθωση προσώπου; Κι όμως. Η αλήθεια είναι πως στην αληθινή ζωή αντιλαμβανόμαστε όλα τα λίφτινγκ, καταλαβαίνουμε αμέσως ποια έχει κάνει –είναι περισσότερες οι γυναίκες– και το αποτέλεσμα που βλέπουμε είναι ευδιάκριτα τραβηγμένο. «Όπως βλέπεις, κάνουμε ό,τι μπορούμε», μου είπε πρόσφατα μια σπουδαία γυναίκα.

Κάνει ό,τι μπορεί και η σταρ Νικόλ Κίντμαν, η οποία είναι ταλεντάρα, κουκλάρα, κομψή, θεά, αλλά πρόσφατα κυκλοφόρησαν κάποιες φωτογραφίες όπου συνομιλεί με τη σκηνοθέτρια Λούλου Γουάνγκ και δείχνει «κάπως», με αποτέλεσμα οι ακόλουθοί της να της λένε ότι το παράκανε. Βέβαια, μακριά από το Χόλιγουντ πολλά τραγούδια λέγονται. Και τι θα πει το παράκανε; Πότε το παρακάνεις και γιατί να σε κρίνει κάποιος για αυτό; Από την άλλη, το καλύτερο λίφτινγκ είναι αυτό που δεν το αντιλαμβάνεται κανείς.

«Έχω στην κατοχή μου μια Ρολς Ρόις, έχω τρία σπίτια, έχω ό,τι θα επιθυμούσα, αλλά ήμουν δυστυχισμένη», λέει η 63χρονη Χίλντα Μπακ, που ταξίδεψε από το Τέξας στη Νέα Υόρκη για ολικό λίφτινγκ προσώπου και λαιμού, «σήκωμα» στα φρύδια, βλεφαροπλαστική, αναδόμηση των λοβών των αυτιών και έκανε και ρινοπλαστική. Δεν ήταν ευχαριστημένη με την εμφάνισή της, για αυτό και εμπιστεύτηκε τον διάσημο πλαστικό χειρουργό Andrew Jacono διαθέτοντας το ποσό των 230.000 δολαρίων. Και δεν πολυσκέφτηκε τη δαπάνη διότι, όπως λέει χαρακτηριστικά στους ΝΥΤ, «αυτό είναι το πρόσωπό μου και πάει όπου πάω». Ευτυχώς για εκείνη τα χρήματα έπιασαν τόπο, διότι δηλώνει ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα. Για την ιστορία, ο Andrew Jacono είναι ο χειρουργός που έκανε το λίφτινγκ του Μαρκ Τζέικομπς.

Τι είναι αυτό το λίφτινγκ των 200.000 δολαρίων που απασχόλησε έντονα τα αμερικανικά μίντια; Τι ακρίβεια είναι αυτή; Όπως οι τιμές των πολυτελών ακινήτων και αυτοκινήτων, των έργων τέχνης και άλλων συλλεκτικών αντικειμένων και αγαθών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια, έτσι έχουν αυξηθεί και οι αμοιβές μιας επίλεκτης ομάδας πλαστικών χειρουργών, οι περισσότεροι από τους οποίους ειδικεύονται στο λίφτινγκ προσώπου και έχουν πολύμηνες λίστες αναμονής, παρά το υψηλότατο κόστος. «Είναι λίγο σαν την ετικέτα στα ρούχα, σαν την τιμή του κρασιού, όσο πιο ακριβό τόσο πιο καλό», είπε ο δρ Τζόναθαν Σάικς, πλαστικός χειρουργός στο Μπέβερλι Χιλς και το Σακραμέντο και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Πλαστικών Προσώπου και Επανορθωτική Χειρουργικής.

«Αξίζει η χειρουργική προσώπου το υπερ-υψηλό τιμολόγιο; Μόνο ο καταναλωτής μπορεί να το αποφασίσει» (τα λίφτινγκ προσώπου διά νυστεριού δρος Σάικς κοστίζουν 40.000 έως 50.000 δολάρια). Να προσθέσω ότι και η παλαιότητα καθορίζει την τιμή του κρασιού.
Η άνοδος του κόστους των ιατρικών προμηθειών, οι αυξήσεις στους μισθούς του προσωπικού υποστήριξης και η άνοδος της ζήτησης, γνωστή ως «Zoom Boom», έχουν οδηγήσει πολλούς γιατρούς στο να αυξήσουν τις αμοιβές τους, αλλά η μεγάλη πλειονότητα δείχνει να έχει «απορροφήσει» μέρος του κόστους. Για παράδειγμα, το μέσο κόστος ενός λίφτινγκ στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί οριακά, στα 9.127 δολάρια το 2021, μια αύξηση της τάξης του 3% σε σύγκριση με το μέσο κόστος το 2020, σύμφωνα με την ένωση πιστοποιημένων πλαστικών χειρουργών Aesthetic Society.

Τώρα, οι πλαστικοί χειρουργοί που διαφημίζουν τα «designer» λίφτινγκ προσώπου επιμένουν ότι η προηγμένη τεχνική, τα υψηλά στάνταρ αισθητικής και η εμπειρία τους τούς επιτρέπουν να χρεώνουν αυτές τις τιμές. Η δρ Λάρα Ντέβγκαν, πλαστικός χειρουργός που δραστηριοποιείται στο Μανχάταν, παρομοίασε αυτό που κάνει με το να αναθέτεις σε έναν καλλιτέχνη να ζωγραφίσει έναν πολύ όμορφο πίνακα για σένα. Ένα πορτρέτο, ας πούμε. Και όχι, φαντάζομαι, το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι. Η αμοιβή της δρος Ντέβγκαν για ένα λίφτινγκ προσώπου αγγίζει τα 200.000 δολάρια. «Εκ πρώτης όψεως, ο αριθμός μοιάζει μεγάλος, αλλά θεωρώ ότι είναι ζήτημα αξίας και όχι τιμής», τοποθετείται η γιατρός και τονίζει: «Το πρόσωπό σου είναι η δουλειά σου, είναι η ερωτική σου ζωή, είναι η ταυτότητά σου».

Ο δρ Τζούλιος Φιου, πλαστικός χειρουργός με ασθενείς σε Σικάγο και Λος Άντζελες, χρεώνει 50.000 δολάρια για ένα βασικό λίφτινγκ προσώπου και πολύ περισσότερα για πιο εκτεταμένες επεμβάσεις. Σε μια συνέντευξή του, είχε αναφερθεί στην αγάπη του για τη ζωγραφική και τη φωτογραφία, όπως και για τα 22 χρόνια που εργάζεται
επικεντρωμένος στα πρόσωπα.  

«Για τον εύπορο ασθενή που θεραπεύω, αυτό είναι πραγματικά περισσότερο σαν αγορά έργων τέχνης παρά αγορά μιας τεχνικής διαδικασίας», επισημαίνει ο δρ Jacono, διάσημος για τη συμβολή του στο πρωτοποριακό «Deep Plane» λίφτινγκ προσώπου. Την τεχνική του, μάλιστα, την έχει διδάξει και σε άλλους γιατρούς σε όλον τον κόσμο. Αυτή η μέθοδος «Deep Plane» διαφέρει από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι στιγμής, καθώς δεν βασίζεται στο τέντωμα του δέρματος ή των μυών, ώστε να καταργηθεί η βαρύτητα, όπως διαβάζω στο σάιτ της κλινικής Παπαϊωάννου: «Αντίθετα, ο πλαστικός χειρουργός εστιάζει στις υποστηρικτικές δομές του μέσου προσώπου, κάτω από το δέρμα και το επιφανειακό μυϊκό απονευρωτικό σύστημα ή αλλιώς SMAS (Superficial muscular aponeurotic system). Κατά την επέμβαση, τόσο το δέρμα όσο και το μυϊκό σύστημα ακριβώς από κάτω αποκολλώνται ως ένα, με αποτέλεσμα να μην ασκείται καμία πίεση στην επιδερμίδα, χαρίζοντας τη δυνατότητα στον ασθενή για κάθε έκφραση. Στο παραδοσιακό λίφτινγκ το δέρμα ανασηκώνεται, όχι όμως και το υποκείμενο SMAS, κάτι που δημιουργεί μια αφύσικα τεντωμένη εμφάνιση του προσώπου».

Αυτά για τη διαδικασία, και όποιος έχει το μπάτζετ ας αποφασίσει. Το «Deep Plane» διενεργείται από το 5% των πλαστικών χειρουργών παγκοσμίως και απευθύνεται, όπως τονίζει Αμερικανός πλαστικός χειρουργός, στο 1% των ασθενών. Κάποιες φορές, το «Deep Plane» κοστίζει λιγότερο από ένα φόρεμα. Ο δρ Στίβεν Λεβάιν, πλαστικός χειρουργός στο Μανχάταν, ανακαλεί τη follow-up επίσκεψη μιας ασθενούς που θα έκανε fitting βραδινής τουαλέτας, την οποία θα φορούσε στο Met Gala, και του αποκάλυψε ότι η τιμή του φορέματος ήταν 425.000 δολάρια. «Άρα αυτό το λίφτινγκ το έκανες σε εξαιρετική τιμή, σχεδόν ευκαιρία», σκέφτηκε ο δρ Λεβάιν, ο οποίος χρεώνει από 50.000 έως 110.0000 δολάρια για ανόρθωση προσώπου, φρυδιών και λαιμού, καθώς και άνω και κάτω βλέφαρα.

Μια άλλη κυρία, η Ντάιαν Πιτσόλι, σχεδιάστρια μόδας από το Ρόουζλαντ του Νιου Τζέρσι, το έψαξε λίγο περισσότερο. Πήγε σε κάμποσους γιατρούς και πήρε αρκετές γνώμες. Τελικά επέλεξε τον δρα Γουάιτ. «Κάποιοι από τους γιατρούς που επισκέφτηκα καυχιόνταν για τις διασημότητες τις οποίες έχουν χειρουργήσει και κομπορρημονούσαν», λέει η Ντάιαν, η οποία τελικά ξόδεψε 50.000 δολάρια για ανόρθωση προσώπου, λαιμού, βλεφαροπλαστική και έξοδα ανάρρωσης. Κι έμεινε ευχαριστημένη. «Εξακολουθώ να μοιάζω με τον εαυτό μου, αλλά πολύ νεότερη. Σε μια υψηλή αμοιβή δεν συνυπολογίζεται πάντα το επιτυχημένο αποτέλεσμα».

Ωραία. Άντε και φτιάξαμε το πρόσωπο, με το σώμα τι γίνεται; 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice