Η CardiB στο Met Gala 2019
Η CardiB στο Met Gala 2019 © Getty Images/ Dimitrios Kambouris
Opinion

Το γυναικείο στήθος είναι η νέα εμμονή της μόδας

Μια δυναμική έκκληση για απελευθέρωση ή άλλη μια ερωτικά φορτισμένη τάση;

Μόδα και γυναικείο στήθος: Οι δημιουργίες των μεγάλων οίκων μόδας και οι επιλογές των celebrities που εξυμνούν αυτό το κομμάτι του γυναικείου σώματος.

Kάθε σεζόν, βλέπουμε τις τάσεις της μόδας να κεντράρουν σε ένα συγκεκριμένο πράγμα. Είτε αυτό είναι ένα μοτίβο, ένα ύφασμα, μια εποχή ή γενικότερα μια ιδέα, υπάρχει συνεχώς κάτι το οποίο ξεχωρίζει ως ένα κεντρικό «θέμα» το οποίο επαναλαμβάνεται αναπόφευκτα στις περισσότερες συλλογές. Σκέψου κάποιες τάσεις των τελευταίων χρόνων όπως το athleisure, τη νοσταλγία των 90s, όπου έπειτα πήγε στα 00s, ή τη στροφή προς τα gender neutral ρούχα. Για αυτή τη σεζόν που διανύουμε, σύμφωνα με όλες τις SS συλλογές του 2022, υπάρχει μια ιδιαίτερη εμμονή που ξεχωρίζει: το γυναικείο στήθος. Πλεκτό, επίχρυσο, κεντημένο, εκτεθειμένο διακριτικά μέσα από διαφάνειες και δαντέλες ή τονισμένο δυναμικά ως μια θηλυκή πανοπλία. Κάθε brand εκεί έξω μάς έχει δείξει τη δική του εκδοχή για το συγκεκριμένο σημείο του γυναικείου σώματος. Το ερώτημα όμως είναι γιατί;

Για να καταφέρουμε να αποδομήσουμε την παραπάνω μανία, πρέπει πρώτα να υιοθετήσουμε μια ευρύτερη οπτική ματιά για το τι ακριβώς συμβαίνει στη μόδα τον τελευταίο καιρό. Κάπου ανάμεσα στα ατελείωτα micro-trends που γεννιούνται (και αποδεκατίζονται) από το TikTok έχουν δημιουργηθεί κάποια ρεύματα τα οποία έχουν καθορίσει κατά έναν μεγάλο βαθμό την τωρινή αισθητική της μόδας. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι φυσικά ο πυρετός του Y2K που πυροδότησε ένα μεγάλο comeback σε οτιδήποτε κοντό, στενό ή διαφανές à la Britney Spears το 2000. Μαζί με την αναζοπύρωση των 00s, και έπειτα από την πίεση που έφερε η πανδημία, ζωντάνεψε μια διάθεση προς την απελευθέρωση του σώματος και της σεξουαλικότητας. Σε συνδυασμό με τα κινήματα του «body positivity» και του «free the nipple», οι σχεδιαστές έφεραν τη μόδα σε επαφή με το γυναικείο σώμα, μέσα από μια ιδιαίτερη, σουρεαλιστική ματιά.

Μοντέλο από την πασαρέλα της Prada
Prada © Getty Images/ John Philipps

Αρκετοί οίκοι τόνισαν τη μορφή του στήθους, επισημαίνοντας τη σιλουέτα του με διάφορες μεθόδους πάνω στα ρούχα. Ο οίκος Prada δημιούργησε ένα εφέ γλυπτού σε πλεκτά υφάσματα χρησιμοποιώντας εσωτερικές μπανέλες. Στον οίκο Loewe, είδαμε την περιοχή οπτικά εκτεθειμένη αλλά συγχρόνως προστατευμένη, μέσα από μια διάφανη «πανοπλία».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα φετινά S/S φορέματα της Simone Rocha με τα κεντημένα  ανοίγματα στην περιοχή του στήθους, θυμίζοντας αρκετά τα σουτιέν θηλασμού. Μια πιο φορέσιμη εκδοχή μάς έδειξαν το Y/project, όπως και το brand Puppets and Puppets με τα ρεαλιστικά τυπώματα πάνω στα ρούχα τους.

Μοντέλο στην πασαρέλα Loewe
Loewe © Getty Images/ Peter White

Φυσικά, δεν μπορεί να μην αναφερθεί η χαρακτηριστική σουρεαλιστική προσέγγιση του οίκου Schiaparelli με τις επιχρυσωμένες πλάκες, τις πανοπλίες σε σχήμα γυναικείου στήθους, τα σουτιέν με τους στροβιλισμούς και τα σακάκια με τις χρυσές θηλές, τα οποία έγιναν sold out παντού. 

Μοντέλο στην πασαρέλα Schiaparelli
Schiaparelli © Getty Images/ Estrop

Μοντέλο από την πασαρέλα Schiaparelli
Schiaparelli © Getty Images/ Estrop

Η τάση υποστηρίζεται στο έπακρο από αρκετούς celebrities, επιλέγοντας πολλές δημιουργίες από τους παραπάνω σχεδιαστές. Πρόσφατα, είδαμε την Julia Fox να φοράει ένα denim jacket του οίκου Schiaparelli με τα χαρακτηριστικά «στροβιλισμένα» cups, σε μια εμφάνισή της για το fashion week υψηλής ραπτικής του Παρισιού.

Julia Fox με δημιουργία Schiaparelli
Julia Fox με δημιουργία Schiaparelli © Getty Images/ Marc Piasecki

Η Zendaya εμφανίστηκε με έναν χρυσό θώρακα Loewe στο Women In Film Honors, ενώ νωρίτερα το 2020 είχε επιλέξει μια φούξια, γλυπτή δημιουργία του Tom Ford για τα Critics Choice Awards. Το ίδιο κομμάτι είδαμε και στην Gwyneth Paltrow σε ένα εξώφυλλο για το «Harpers and Bazaar». 

Η Zendaya (αριστερά) με δημιουργία Tom Ford για τα Critics Choice Awards © Getty Images/ Matt Winkelmeyer και (δεξιά) με δημιουργία Loewe στο Women In Film Honors © Getty Images/ Emma McIntyre
Η Zendaya αριστερά με δημιουργία

Οι γυναίκες της ραπ όπως οι Doja Cat, Lizzo και η Cardi B δείχνουν να αγαπούν επίσης τον δυναμισμό των γυναικείων πανοπλιών.

Lizzo
Lizzo © Getty Images/ Michael Tran/ Film Magic

Η επιρροή και η απεικόνιση του γυναικείου σώματος βέβαια δεν είναι κάτι νέο για τη μόδα. Στα 60s ο Yves Saint Laurent, μαζί με τη γλύπτρια Claude Lalanne, έφτιαξε μια προτομή από το στήθος του θρυλικού μοντέλου Veruschka προσθέτοντάς τη σε μακριά, αέρινα φορέματα. Αξέχαστο ήταν επίσης και το σατέν κωνικό σουτιέν που έφτιαξε ο Jean Paul Gaultier για τη Madonna την εποχή των 90s.

Η Madonna στο Blonde Ambition Tour, 1990 με δημιουργία Jean Paul Gaultier
Η Madonna στο Blonde Ambition Tour, 1990 με δημιουργία Jean Paul Gaultier © Getty Images/ Gie Knaeps

Chiara Ferragni με δημιουργία Schiaparelli
Chiara Ferragni με δημιουργία Schiaparelli © Getty Images/ Andreaw Rentz

Ωστόσο, το 2022, η μόδα δεν χρησιμοποιεί το γυναικείο μπούστο ούτε για να σοκάρει αλλά ούτε για να προκαλέσει ερωτικά, όπως παλαιότερα. Είναι μια επανεξέταση του πώς μπορεί να παρουσιάζεται και να αντιπροσωπεύεται το γυναικείο σώμα, αφήνοντας ελεύθερη την πραγματική δύναμη που κατέχει από τη φύση του. Τα ρούχα με τις θηλές του Schiaparelli έχουν γεμίσει το Instagram, καθώς στην ίδια πλατφόρμα τα γυναικεία στήθη μπαίνουν σε censored μορφή. Το να βλέπεις την εικόνα ενός σημείου που για αρκετό κόσμο είναι ακόμα taboo να γίνεται κόσμημα είναι ενθαρρυντικό και πάνω από όλα απελευθερωτικό. Και καθώς οι γυναίκες υιοθετούν μια πιο απελευθερωμένη προσέγγιση στο ντύσιμο, η ανάδειξη του γυμνού στήθους δεν θα είναι απαραίτητα παραβατική ή προκλητική όπως ήταν κάποτε.

Η Nix στο fashion show του Jean-Paul Gaultier
Η Nix στο fashion show του Jean-Paul Gaultier © Getty Images/ BOBY

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice