Βάζει η Χάλι Μπέρι πλυντήριο;
«Η νοικοκυρά αγωνίζεται επ’ αόριστον ενάντια στο κακό» -Σιμόν ντε Μποβουάρ
Η Δέσποινα Κουτσομητροπούλου γράφει τις σκέψεις της για τις δουλειές του σπιτιού
Αν έβαζε πλυντήριο η Χάλι Μπέρι δεν θα ανέβαζε συνέχεια φωτογραφίες fitness Friday στο Instagram. Οι δουλειές του σπιτιού; Αναγκαίο πολλές φορές χάσιμο χρόνου. Αλλά σου στερούν πολλά. Σε κόβουν από το διάβασμα, από τη γυμναστική, από κάτι πιο δημιουργικό. Από κάτι που έχει, για σένα, ουσιαστικό νόημα.
Σισύφειο βασανιστήριο, ο μόχθος της νοικοκυράς. Ξεσκονίζει η Μάργκο Ρόμπι;
Πιάτα στο πλυντήριο, ξεσκόνισμα, σκούπισμα, συγύρισμα, στρώσιμο κρεβατιών, σφουγγαρίσματα. Και πάλι από την αρχή. Και μόλις φτάσει η νοικοκυρά του σπιτιού με τον βράχο της στην κορυφή, η πέτρα ξανακυλά. Κι εκείνη τρέχει να την ανεβάσει ξανά. Και ξανά και ξανά. Αιώνια τιμωρία.
Κι έχω να κάνω και τις ντουλάπες τώρα που μύρισε άνοιξη και η γύρη έβαλε φωτιά στις ρινίτιδες.
Όση βοήθεια και να έχει μια γυναίκα δεν την έχει 24/7. Άσε και το άλλο. Το νοικοκυριό έχει τη βασίλισσά του και πολύ πιο σπάνια τον βασιλιά του. Όσο για τους πρίγκιπες και τις πριγκίπισσες, δεν ασχολούνται με σκόνες. Τι κι αν η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά; H Glamazonita είναι ούτως ή άλλως αρχόντισσα. Ονειροπολεί και σχεδιάζει το γάμο της με τον ηθοποιό Τιμοτέ Σαλαμέ στην ιταλική πόλη Κρέμα. Και μπορεί το σύμπαν να ζέχνει, εκείνη θα δει «That 70s Show». Θα κάνει το μπάνιο της με τα μοσχομυριστά αφρόλουτρα
και όλα καλά.
Κάποιες στιγμές, κρύος ιδρώτας ενοχής θα λούσει τη σκεπτόμενη γυναίκα που θα συνειδητοποιήσει ότι το σπίτι της είναι επιεικώς ακατάστατο. Δεν χρειάζεται πανικός. Μια δημοσιογράφος έχει βρει ένα ωραίο κόλπο. Τις φωτογραφίες που ανεβάζει στο Ίνσταγκραμ τις βγάζει στο σωστό σημείο του σπιτιού της. Τρέμει στο ενδεχόμενο να
δεχθεί επίσκεψη.
Τι κάνει, είπαμε, η σκεπτόμενη γυναίκα; Βγάζει από το ράφι της βιβλιοθήκης τη βίβλο των γυναικών, το εμβληματικό «Δεύτερο φύλο» της Σιμόν ντε Μποβουάρ και εμπνέεται. «Λίγα καθήκοντα μοιάζουν περισσότερο με το μαρτύριο του Σισύφου, από αυτά της νοικοκυράς. Κάθε μέρα να πλένει πιάτα, να ξεσκονίζει τα έπιπλα και να επιδιορθώνει ρούχα, τα οποία θα λερωθούν, θα σκονιστούν και θα σκιστούν ξανά. Η νοικοκυρά φθείρεται με το να τρέχει επιτόπου. Το μόνο που κάνει είναι να διαιωνίζει το παρόν. Ποτέ δεν αποκτά την αίσθηση ότι έχει κατακτήσει ένα θετικό αγαθό, αλλά αγωνίζεται επ’ αόριστον ενάντια στο κακό».
Επιπλέον ενθάρρυνση. Σοβαρή έρευνα από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα ήρθε να μας απαλλάξει από έναν επιπλέον στρες. Τα γραφεία που είναι μπάχαλο από χαρτούρα, φακέλους, στιλό, μολύβια, βιβλία και χνάρια από κούπες καφέ δεν ανήκουν σε τύπους ανοργάνωτους. Όχι. Η ακαταστασία προωθεί τη δημιουργική μας σκέψη και τις νέες ιδέες. Βάζουμε κάτω από το χαλί ότι η εργασία σε καθαρό γραφείο μπορεί να προάγει την υγιεινή διατροφή, τη γενναιοδωρία και την τήρηση των κανόνων συμπεριφοράς.
Φόκους. Ακαταστασία στο γραφείο και δημιουργική σκέψη πηγαίνουν πακέτο. Βλέπω στη φωτογραφία το γραφείο της Σιμόν ντε Μποβουάρ. Ακατάστατο. Βλέπω και το δικό μου. Σουλουπωμένο. Αυτό πρέπει να αλλάξει ASAP.