kira-auf-der-heide-475623-unsplash.jpg
© Kira auf der Heide on Unsplash
Opinion

Ωραίο να σου κάνουν δώρα

Μικρά-μεγάλα, ακριβά-φθηνά, η χειρονομία μετράει. Ωραίο και να κάνεις δώρα

Η Δέσποινα Κουτσομητροπούλου γράφει τις σκέψεις της για τα χριστουγεννιάτικα δώρα

Πάνω στο τζάκι έχει στηθεί σκηνικό «χούγκα» με τα advent candles και τον μικρό καλικάντζαρο που κατάγεται από το Μόναχο. Αγοράστηκε από μια φετινή χριστουγεννιάτικη αγορά, με τις μπότες να γαντζώνονται στο χιόνι. Το ’στρωσε στο Μόναχο. Τα χιονισμένα νέα κατέφθασαν μαζί με τον καλικάντζαρο. Σαν ζεστό, γλυκό, κόκκινο κρασί με μπαχαρένια, μεθυστικά αρώματα.

Ωραίο να σου κάνουν δώρα. Δώρα που σε αιφνιδιάζουν. Με ευχάριστο τρόπο. Μικρά-μεγάλα, ακριβά-φθηνά, η χειρονομία μετράει. Και το ότι κάποιος σε σκέφτηκε. Έτοιμη και η χριστουγεννιάτικη playlist στο Spotify. «I saw mommy kissing Santa Claus» τραγουδά αγγελικά ο Μάικλ Τζάκσον μαζί με τα αδέλφια του και η Μαράια δεν θέλει πολλά. «All I want for Christmas is you». (Θέλεις να γίνω το δώρο σου;).

Ωραίο να κάνεις δώρα. Είναι μια ευκαιρία. Να ασχοληθείς. Να νοιαστείς. Να δείξεις την εκτίμησή σου. Την αγάπη σου, τον έρωτά σου, τη γλύκα σου. Να διαλέξεις. Να ψάξεις. Όχι ξεπετουάρ. Έχεις γούστο. Κάν’ το. Γι’ αυτούς που αγαπάς. Σου περισσεύουν λεφτά; Έχεις λεφτά; Εννοείται πως είναι βασικό το τελευταίο. Αλλά είμαι σίγουρη πως κάτι θα βρεις, έστω και με μικροσκοπικό μπάτζετ.

Η χαρά τού να δωρίζεις. Η χαρά του να χαρίζεις. Χάρισε κάτι, που είναι μεν όμορφο, αλλά δεν σου κάνει. Πάρε την καλή εκδοχή. Αδυνάτισες. Υπάρχει και μια άλλη αγαπημένη κατηγορία. Πολυπληθής. Αυτή που κάνει δώρα στον εαυτό της. Και γιατί όχι; Είναι μια εκτόνωση. Είναι μια χειρονομία αγάπης. Με περιποιούμαι, με προσέχω, με φροντίζω, μου κάνω δώρα. Παίρνω τα πράγματα στα χέρια μου. Κατά κυριολεξία.

Μπορεί τα Χριστούγεννα κι όλο αυτό το σκηνικό να σε ζορίζει. Σαν ήλιος με δόντια. Σαν σφύξιμο. Και να σου φέρνει γκρίνια. Αρκετοί δεν αντέχουν τα σιροπιαστά. Αναφέρομαι στα ποπ τραγούδια των γιορτών, στον γκράντε-κιτς διάκοσμο της εποχής. Θα αλλάξει και η χρονιά. Εντάξει. Ένας χρόνος ακόμα στις πλάτες μας. Αλλά, μην αφήνεις τη μιζέρια να σε καμπουριάζει. Άναψε ένα κερί με άρωμα μελομακάρονο, «παίζει» πολύ φέτος. Μελομακάρονα. Καλύτερα να τα μυρίζεις παρά να τα τρως. Μοσχοβόλησε gingerbread (άλλη αγαπημένη εσάνς κεριού). Για κουραμπιέ δεν ξέρω. Μου αρέσει να δωρίζω κεριά. Μου αρέσουν και οι γιορτινές συσκευασίες. Είναι κόκκινες, λαμπερές, με χρυσά κι ασημένια γράμματα. Μεθυστικά τα αρώματά τους.

Γκλίτερ διάθεση. Η my list στο Netflix φορτώθηκε χριστουγεννιάτικες ταινίες. Με νότες γλυκερές, γεμάτες γκι και φιλιά, φορτωμένες με λαμπιόνια και πολλά όνειρα για χιόνια. Ένας ραδιοφωνικός σταθμός παίζει νύχτα-μέρα χριστουγεννιάτικα. Μπες στο κλίμα. Με μια κούπα σοκολάτα και το Love Actually. Ή ακόμα καλύτερα. Με το ζεστό γλυκό κρασί με τα πολλά μπαχαρικά. Θα κοιμηθείς σαν πουλάκι. Και θα ονειρευτείς πολλά-πολλά δώρα.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice