Κορίτσια στέκονται όρθια πάνω σε κιτρινισμένα, πεσμένα φύλλα δέντρων
© Pexels/ Valeriia Miller
Opinion

Να είναι γλυκός ο Σεπτέμβριος *

*ευχή να μας φερθεί καλύτερα αυτός ο μήνας, διότι ο Αύγουστος ήταν δύσκολος

Η Δέσποινα Κουτσομητροπούλου γράφει για τις δυσκολίες του Αυγούστου και τον Σεπτέμβρη που έρχεται.

Δύσκολο και περίεργο το φετινό καλοκαίρι. Ας ελπίσουμε ο Σεπτέμβριος να μας φερθεί λίγο καλύτερα. Να είναι πιο ευγενικός. Δύσκολος και βαρύς ο φετινός Αύγουστος. Από πολλές απόψεις. Κι όμως ένα πράγμα θα μου μείνει. Ότι φέτος χορτάσαμε Ελλάδα. Ήταν διαφορετικές οι φετινές διακοπές. Ήταν διαφορετική η φετινή θάλασσα. Ήθελες να χωρέσει πολλές ζωές ακόμα και πολλές στιγμές. Και η πανσέληνος του καλαμποκιού θα μου μείνει, κυρίως για το όνομά της.

Φέτος δεν πετάξαμε για εξωτικούς ή λιγότερο εξωτικούς προορισμούς. Και η αγαπημένη Ιταλία μπήκε στα «θα δούμε», «αργότερα». Στα «του χρόνου» μπήκε και το Βερολίνο, η Βαρκελώνη, το Παρίσι. Κατακαλόκαιρο ήταν αφόρητα, αλλά δεν είναι εύκολο για όλους να ταξιδεύουν όποτε θέλουν. 

Απολαύσαμε την Ερέτρια, που άλλοτε σνομπάραμε, και ανακαλύψαμε τη μοναδική θέα από ένα κόλπο με καταπράσινα πεύκα, εκεί στο Νεγκροπόντε, που σημαίνει μαύρη γέφυρα, και έτσι ονομαζόταν κατά τη Φραγκοκρατία είτε η Εύβοια είτε η πόλη της Χαλκίδας. 
Ξαπλώστρες κάτω από παχιές σκιές. Ζωηρό γκαζόν, σαν βαμβάκι που τρίζει. Βιβλία και αντηλιακά. Και η θάλασσα. Σε τρία βήματα. Κυριολεκτικά. Εκτιμήσαμε εργαζόμενους που φορούν τη μάσκα ατέλειωτες ώρες προκειμένου να εξυπηρετήσουν του Αυγούστου τους εκδρομείς και του Σεπτέμβρη τους νοσταλγούς των διακοπών.

Στα μικρά και στα τίποτα δόθηκε η σημασία που τους πρέπει. Στα μικρά και στα τίποτα που ομορφαίνουν τη ζωή και ας μη φαίνονται. Τα πολύ μεγάλα, τα κραχτά, συνήθως σκάνε σαν φούσκες. Όταν με πιάνει η απληστία καλύτερα να είμαι άπληστη με τη ζωή. Μυρίζει αγάπη και ροδάκινο. 

Συνέβησαν και συμβαίνουν πολλά. Και δεν σταματούν. Ένας μήνας και κάτι πέρασε από την έκρηξη στη Βηρυτό. Το αναφέρω διότι ήταν εξωπραγματική η εικόνα που έφτανε από εκεί. Μέσα σε όλα, κι αυτό. Καμιά γωνιά δεν ησυχάζει. 

Λεφούσια τα παιδιά στους δρόμους. Θα ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου. Με μάσκα. Και εσύ φέτος Τρίτη Λυκείου. Δεν θέλω να έχεις αγωνίες. Δεν βλέπεις τι γίνεται; Να κοιτάς πέρα από βαθμούς και διάφορα νούμερα. Άλλωστε τα μπορώ σου και τα θέλω σου είναι εξίσου ισχυρά. Έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου. Μην ξεχάσεις να τη ζήσεις. 
Ε, διάβαζε εκ του παραλλήλου…

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice