Γυναίκα στέκεται στη μέση ενός δρόμου με φόντο πράσινα δαση
©Unsplash/ Darren Lawrence
Opinion

​Τι είναι το Wanderlust και γιατί χάνεται;

Και δεν χάνεται μόνο το Wanderlust, στα αρχαία ελληνικά «Το φιλαπόδημον», χάνονται και όλα τα άλλα lust

Το wanderlust, η επιθυμία για ταξίδια και πώς αυτή χάνεται με την καραντίνα, το lockdown και τα απαγορευτικά.

Εξανεμίζονται οι πραγματικές δυνατότητες να το κατακτήσεις, να το πιεις γουλιά-γουλιά σαν ένα καλό ουίσκι Royal Salute. Την κοίταξα λοξά έτσι όπως μου το πέταξε χαλαρά. «Χάνεται το wanderlust». Τι λες; Και τι είναι αυτό το wanderlust; Είναι η επιθυμία για περιπλάνηση, για ταξίδια. Η λαχτάρα να εξερευνήσεις τον κόσμο. Και σε ποιον δεν αρέσουν τα ταξίδια. Και ποιος δεν θέλει να ταξιδεύει. Από το Παρίσι στη Γροιλανδία, από το Βερολίνο στο Δουβλίνο, από το Όσλο στην Αθήνα και όπου αλλού σταματήσει ο δείκτης την υδρόγειο. 

Είναι τόσο δυστοπική αυτή η περίοδος, τόσο περίεργη, γκρίζα και θλιβερή που δεν χάνεται μόνο το Wanderlust, χάνονται και όλα τα άλλα lust. Μειώθηκε κατά 40% το σεξ στη δεύτερη καραντίνα αλλά πενταπλασιάστηκε η χρήση ηρεμιστικών (ο Θάνος Ασκητής αποκάλυψε τις αλήθειες). Ενώ στην πρώτη καραντίνα έγινε του Μπρίτζερτον. Καλά.

Το Wanderlust βουλιάζει διότι υψώνονται, νοερώς, γιγαντιαίοι φράχτες, και τρομαχτικοί λαβύρινθοι που σκεπάζουν φρικτούς βρυχηθμούς, όπως στην ταινία The Mazerunner. Ο «εγκλεισμός», τα κλειστά μαγαζιά, οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και οι δικοί τους προσεύχονται, τα κρούσματα που δεν είναι απλά αριθμοί, είναι ψυχές, οδηγούν σε μια κατάσταση αν όχι οκνηρίας με την κυριολεκτική της σημασία, αλλά σε μια εξάντληση και κόπωση ψυχική και σωματική. Οι ζωές που χάνονται. Και η ζωή που συνεχίζεται.

Ταξίδια με σχεδία τις πλατφόρμες. Η ελπίδα και ο πόθος του ταξιδιού δεν πρέπει να σβήσουν. Εδώ προσεκτική επιλογή ταινιών που εγγυώνται την ικανοποίηση του Wanderlust. Πρώτη και καλύτερη η Ρις Γουίδερσπουν με το υπαρξιακό road movie η «Άγρια», ενώ ανάμεσα στις ταινίες και το υπέροχο «Eat, pray, love» με την υπέροχη Τζούλια Ρόμπερτς. 
Και εδώ βιβλία για τον ίδιο σκοπό.

Αν χαθεί και το wanderlust, στα αρχαία ελληνικά «Το φιλαπόδημον», μαζί με όλα τα άλλα που χάνονται, αλίμονό μας.

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice