Οι απαραίτητες αλλαγές στην καθημερινή φροντίδα του δέρματός μας
Ν'αγαπάς τον εαυτό σου όπως είναι κι άσε τα social να σε «μισούν»
Το διαδικτυακό bullying δε δείχνει ότι έχεις εσύ πρόβλημα αλλά εκείνοι
Body Positivity: Το διαδικτυακό bullying εμποδίζει πολλές γυναίκες να νιώσουν άνετα με τον εαυτό τους. Τι μπορείς να κάνεις με τα τρολς.
Ο κόσμος των social media και ειδικά του Instagram είναι ένα εξιδανικευμένο περιβάλλον που μπορεί να δημιουργήσει ανέφικτες προσδοκίες στους περισσότερους χρήστες και ειδικά τις γυναίκες. Κορμιά χωρίς χαλάρωση και κυτταρίτιδα, αψεγάδιαστα πρόσωπα, εντυπωσιακά μακιγιάζ, υπέρκομψες εμφανίσεις, glamorous ταξίδια, τρομερές πόζες, ανεπανάληπτοι έρωτες βομβαρδίζουν καθημερινά την αρχική μας σελίδα. Όλα αυτά είναι ικανά να προβληματίσουν ακόμα και κάποιον με πολλή αυτοπεποίθηση, πόσο μάλλον γυναίκες που ήδη δυσκολεύονται να αποδεχθούν τον εαυτό τους.
Υπάρχουν βέβαια και μερικές γενναίες που τολμάνε να ανεβάσουν φωτογραφίες τους χωρίς μακιγιάζ, χωρίς φίλτρα, χωρίς photoshop. Και λέω γενναίες γιατί σε κάθε τέτοια ανάρτηση καραδοκούν τα τρολς του διαδικτύου που απολαμβάνουν ιδιαίτερα να μειώνουν, να προσβάλλουν και να στιγματίζουν οποιαδήποτε γυναίκα φαίνεται να αγαπάει τα ελαττώματά της. Γιατί μια γυναίκα με ακμή πρέπει να ανεβάζει φωτογραφίες μόνο μακιγιαρισμένη ή γιατί μια γυναίκα με καμπύλες πρέπει να ψάχνει μανιωδώς την πόζα που θα τη δείχνει πιο αδύνατη; Οι πραγματικοί άνθρωποι έχουν πραγματικά ψεγάδια που δεν θα έπρεπε να τους κάνουν να νιώθουν λιγότεροι όμορφοι ή αξιόλογοι. Είναι πραγματικά ανακουφιστικό να βλέπεις ότι και κάποιος άλλος εκεί έξω βιώνει την ίδια κατάσταση με σένα αντί να πασχίζεις να μοιάσεις σε μια φωτοσοπαρισμένη εικόνα προσθέτοντας έξτρα άγχος στην καθημερινότητά σου.
Το διαδικτυακό bullying δεν είναι νέο φαινόμενο, πρέπει όμως κάποια στιγμή να σταματήσει. Τι μπορείς να κάνεις όταν τα τρολς των social σου επιτίθονται ή βλέπεις να επιτίθονται σε κάποιον άλλο και σε πνίγει η αδικία; Η Jess Mackenzie, δασκάλα yoga με έντονο πρόβλημα ακμής στο πρόσωπο, έκανε πρόσφατα μια ανάρτηση που δίνει συμβουλές για αυτό ακριβώς το θέμα. Και έχει δίκιο. Να τι έγραψε στο Instagram:
«Το να παρακολουθείς το διαδικτυακό μίσος να εξαπλώνεται μπορεί να είναι ψυχοφθόρο. Ίσως υποθέσεις ότι απαντώντας στα αρνητικά σχόλια/βρισιές κάποιου θα βοηθήσεις το άλλο άτομο αλλά δυστυχώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Απαντώντας στα τρολς των social media ρίχνεις απλά λάδι στη φωτιά τους. Από την εμπειρία μου, άπαξ και απαντήσεις σε ένα τρολ, επιστρέφει πιο δυνατό και βάζεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο. Να τι μπορείς να κάνεις όταν βλέπεις/λαμβάνεις μίσος διαδικτυακά.
Αν βλέπεις διαδικτυακό μίσος:
Όταν βλέπεις ένα απαράδεκτο σχόλιο, όσο δελεαστικό κι αν είναι, σε παρακαλώ μην απαντάς. Αντ’ αυτού, πάτα το κουμπί «αναφορά σχολίου» και κοιμήσου ήσυχος/η γνωρίζοντας ότι έκανες το ελάχιστο που μπορούσες για να βοηθήσεις.
Αν βλέπεις να επιτίθονται διαδικτυακά σε ένα φίλο σου, πάρ’ τον τηλέφωνο ή στείλε του ένα μήνυμα να δεις πώς είναι και να του τονώσεις το ηθικό.
Αν λαμβάνεις διαδικτυακό μίσος:
Φέρσου ανώτερα, γέλα με αυτό, πες το σε ένα φίλο και παράτα το, μην πιστέψεις στιγμή ούτε λέξη απ’ όσα λένε. Μην τους δώσεις την ευκαιρία να συνεχίσουν απαντώντας στο σχόλιο ή διαγράφοντάς το… περιμένουν οποιαδήποτε κίνηση που να φανερώνει ότι έχεις διαβάσει το μήνυμα. Αγνόησέ το και σου υπόσχομαι πως θα φύγουν. Αν δεν φύγουν, κάνε απλά αναφορά και μπλοκάρισμα είτε στα σχόλια είτε στο προφίλ του ατόμου.
Να θυμάσαι, η αγάπη πάντα κερδίζει».
Παραπανίσια κιλά, μικρό ύψος, έντονη ακμή, γκρίζα ή λευκά μαλλιά, ουλές, κυτταρίτιδα, αυτοάνοσα που επηρεάζουν την εμφάνιση όπως η λεύκη, ό,τι κι αν έχεις καλό είναι να το αγαπήσεις. Είναι σημαντικό να αγαπάμε τον εαυτό μας εσωτερικά και εξωτερικά, ακόμα και όταν ο κόσμος του διαδικτύου φαίνεται να μας «μισεί». Δεν χρειάζεται να βάφεις τα μαλλιά σου, να μετράς τις θερμίδες στο φαγητό σου, να κυκλοφορείς μέρα νύχτα με μακιγιάζ, να φαίνεσαι πάντα ξεκούραστη και περιποιημένη, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα που δε θες. Αν επιλέξεις να καλύψεις ή να κρύψεις κάτι να το κάνεις επειδή νιώθεις εσύ καλύτερα και όχι επειδή το εγκρίνουν οι υπόλοιποι. Στην τελική, τι ξέρουν αυτοί για τη ζωή σου;