Το να αισθάνεσαι χαζή είναι πολύ κοντά στο αποχάζωμα, δηλαδή στην ειδική χαζομάρα της μαμάς που μόνο αν έχεις υπάρξει μαμά ή κοντά σε μαμά την καταλαβαίνεις
Το 12 παραμένει το μέγεθος της μέσης γυναίκας
Το νέο κανονικό δεν είναι διαφορετικό από το παλιό κανονικό
Η Δέσποινα Κουτσομητροπούλου γράφει για τα νούμερα στα ρούχα των γυναικών, την «κανονική γυναίκα» και τα πρότυπα ομορφιάς
Τα ρούχα εξελίσσονται σε στενό κορσέ. Δηλαδή, τα νούμερα. Υπάρχουν brands που απευθύνονται σε πολύ λεπτές γυναίκες, εξωφρενικά λεπτές που δεν ανήκουν στον μέσο όρο, όσον αφορά το βάρος, την περιφέρεια, ακόμα και το ύψος. Νούμερα όπως 2, 4, 6 μάλλον εξωπραγματικά είναι και αγχώνουν τα πιο νέα κορίτσια που πιστεύουν άδικα πως είναι χοντρές. Είμαι χοντρή, είμαι χοντρή, είμαι χοντρή. Ειδικά στην εφηβεία είναι μια μόνιμη επωδός. Κι όμως η μέση Αμερικανίδα φορά νούμερο 16 και το ύψος της δεν ξεπερνά το 1 μέτρο και 62 εκατοστά. Έξι πόντους πιο ψηλές από την κουκλάρα Ρις Γουίδερσπουν και 27 κιλά πιο βαριές. Σε μια πρόσφατη έρευνα που αφορούσε το γυναικείο πληθυσμό της Ευρώπης, η μέση Ευρωπαία φοράει 12. Άρα, κατασκευάζονται ρούχα, για την ακρίβεια sizes, που δεν αφορούν τη μέση γυναίκα. Τι σημαίνει το μέγεθος της μέσης γυναίκας; Δεν είναι ταμπέλα, είναι το νούμερο που φορά η πλειονότητα των γυναικών. Με στοιχεία του 2018 οι περισσότερες Αμερικανίδες φορούσαν νούμερο 16 και το βάρος τους ήταν 84 κιλά. Προφανώς για λόγους υγείας κι αν το ύψος σου δεν είναι 1.80, είναι κομματάκι υπερβολικά τα 84 κιλά. Και όσες έχουν ξεπεράσει το φράγμα των 80 ξέρουν καλά πόσο δύσκολο είναι να δρομολογηθεί η κάθοδος, καθώς απαιτείται υπομονή, σωστή διατροφή, με άλλα λόγια αλλαγή τρόπου ζωής.
Λοιπόν, το νούμερο 16 κρέμεται ως μπλούζα, φούστα, φόρεμα στις ντουλάπες πολλών γυναικών και είναι να απορεί κανείς με τον πλανήτη plus size, που ξεκινά ακριβώς από το 16 ή ακόμα και το 14. Δηλαδή η μέση Αμερικανίδα καταχωρείται στον φάκελο plus size. Αν υποθέσουμε ότι ο μέσος όρος σημαίνει μια κάποιου βαθμού κανονικότητα, τότε το νέο κανονικό είναι όπως το παλιό κανονικό και δεν πατάει στο «4» και στο «6» αλλά κάμποσα σκαλοπάτια πιο πάνω.
Σε πολλά πολυτελή brands ρούχων που κρέμονται σε καταστήματα ή shoppin shops τα μεγέθη πιάνουν ταβάνι στο «12». Ενώ η φίρμα στο διαδικτυακό κατάστημα διαθέτει και «14» και «16». Αλλά στην Ελλάδα των συλφίδων δεν έρχονται. Με εξαίρεση βρετανική αλυσίδα έτοιμων ενδυμάτων όπου υπάρχει και 18 και 22 και πάει λέγοντας, δίχως να εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία του plus size.
Τι θα πει κανονική γυναίκα; Αν υποθέσουμε ότι τα πρότυπα ομορφιάς της πασαρέλας δεν ανήκουν στη σφαίρα της κανονικότητας, αλλά είναι εξωπραγματικά τα 40 κιλά και το ύψος 1.75, η κανονική γυναίκα είναι αυτή που συναντάς περισσότερο από τις άλλες. Επίσης, δεν έχει καμία σχέση με την πλαστική, παραφουσκωμένη και trashy αισθητική του πορνό η οποία είναι εθιστική καθώς προβάλλεται λυσσαλέα.
H αληθινή γυναίκα, ο αληθινός άνθρωπος, είναι αυτός ή αυτή που θα παχύνει, θα φάει, θα κάνει δίαιτα, θα γυμναστεί, θα βαρεθεί, θα κουραστεί θα συνεχίσει, θα πέσει, θα σηκωθεί, θα παλέψει. Για πολλά. Έχει τόσα να κάνει. Και με άλλα τόσα να φορτώσει το αυχενικό της. Είναι αυτή που για πρώτη φορά φοράει μπικίνι MaxMara και δεν κρύβει την κοιλιά της, στο σάιτ της φίρμας, είναι αυτή που αθλείται με κολάν Lululemon και κάνει τζόκινγκ φορώντας 14USsize και δεν την κατατάσσει η highend εταιρία αθλητικών ειδών σε καμιά ειδική κατηγορία, είναι αυτή που έχει και κυτταρίτιδα και περιττά κιλά, και μπρατσάκια χωρίς γράμμωση και δεν τρελαίνεται για αυτό.
Είναι αυτή που μαθαίνει να αγαπά τον εαυτό της, λατρεύει τη ζωή και η ζωή της το ανταποδίδει στο plus.