Μια κοπέλα με δυο νομίσματα στα μάτια.
© Unsplash
Opinion

Ο πόλεμος με την ακρίβεια και πώς να επιζήσεις

Αν σας ήρθε λογαριασμός ρεύματος ή αν πήγατε σουπερμάρκετ, ξέρετε για τι ψυχρολουσία μιλάμε… Αν όχι, χαιρόμαστε που ο πύργος σας έχει τελεφερίκ.

Η ακρίβεια θα μας φάει. Εκτός από τον πόλεμο το θέμα συζήτησης στις μέρες είναι το πώς θα τα βγάλουμε πέρα

Ανταλλάσσουμε πληροφορίες που αφορούν τα οικονομικά μας στα τηλέφωνα, με εμμονή, φίλοι και φίλες που ζούμε στην Αθήνα: ασύλληπτοι λογαριασμοί ρεύματος (δεν έχει διαφορά ο ένας πάροχος από τον διπλανό του, η ΔΕΗ από την Ελπέντισον, την Βόλτον, την Ήρων ή την οποιαδήποτε, μεταξύ μας η παρέα τις έχουμε γυρίσει όλες – μόνο στην αρχή είναι ελαφρύτερες οι χρεώσεις). Ο λογαριασμός του μήνα ξεκινάει από 100 ευρώ και φτάνει τα 500, αν έχεις μεγάλο σπίτι, άρα ένας θεός ξέρει τι λογαριασμός έρχεται αν έχεις ξενοδοχείο, εστιατόριο, γραφείο, μαγαζί, επιχείρηση με κάμποσα τετραγωνικά.

Οι τιμές στα σουπερμάρκετ, παρά τις ανακοινώσεις για σεμνές αυξήσεις 2,1-5% (χαχακλαψ), έχουν διπλασιαστεί: εκεί που έδινες 25-30 ευρώ για πέντε πράγματα, για τα ίδια πέντε πράγματα δίνεις 50 ευρώ, και πάλι καλά να λες. Μόλις ξόδεψα 95 τέτοια λαχταριστά ευρώ για ζαρζαβατικά, ένα κουνουπίδι, ένα κιλό κοτόπουλο, μπασμένα κατεψυγμένα χταποδάκια Ινδονησίας και κάτι μικροπράγματα - γέμισαν δύο επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες συνολικά, όχι ένα ολόκληρο πορτ-μπαγκάζ. Δεν πήρα καθαριστικά, καλλυντικά και «είδη υγείας και ομορφιάς», τα οποία σύμφωνα με τα δημοσιεύματα έχουν την σοβαρή αύξηση, έως και 30%. Πήρα τα τσέτουλα, αυτά με τις μικρές συμπαθητικές αυξήσεις, έναν άνηθο, κάτι πατάτες, σοκολάτες υγείας, φιστίκια… Τα λάδια, ζυμαρικά, αλεύρια, τυριά, αλλαντικά, καφέδες, σαμπουάν, έχουν αύξηση «από 2 έως 20 λεπτά», και πάλι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα σοβαρών ανθρώπων (εκεί βρήκα τις πληροφορίες).

Αλλά δεν αγόρασα λάδια, ζυμαρικά κλπ, ούτε μισό σαμπουάν, ευτυχώς δεν τρώμε αλλαντικά, ένα τυράκι για τοστ συσκευασμένο πρόσεξα ότι είχε πάει στο θεό, και δεν το τσίμπησα. Γύρισα σπίτι και έψαξα τις αυξήσεις σε σοβαρά άρθρα: 2,1-5%; Σωπάτε καλέ, αποκλείεται! Ως ασόβαρο άτομο, εύκολα τις τοποθετώ στο 30-40% τις αυξήσεις σε προϊόντα μη-υγείας-ομορφιάς, δηλαδή ίσα βάρκα, ίσα νερά με τα ακριβουίτες προϊόντα υγείας-ομορφιάς. Μην ακούτε τις φήμες, τίποτα δεν ανέβηκε 2 λεπτά, η μικρότερη αύξηση είναι γύρω στα 20 λεπτά, κι αυτή αφορά τα πολύ δεύτερα, πολύ βασικά προϊόντα, όχι τα πιο εστέτ, όχι τα πολυτελείας, όχι τα υγιεινά, χωρίς συντηρητικά, όχι τα αγνά προϊόντα μικρών παραγωγών και όχι τα γκουρμέ ή εκλεπτυσμένα, αυτά δηλαδή που δύσκολα πια τα ξεκολλάς από το ταβάνι, όσον αφορά τις τιμές τους…

«Οι ανατιμήσεις είναι πάνω από 30% για τα νοικοκυριά όπως προέβλεψε ο Πρόεδρος της Κεντρικής  Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει όλο το 2022», σύμφωνα με δημοσίευμα του «Οικονομικού Ταχυδρόμου». Η αμόλυβδη βενζίνη φτάνει τα 2 ευρώ λένε φίλοι που οδηγούν, και αν είναι να φύγει η ενεργειακή κρίση μετά το 2022, το βέβαιο είναι ότι δεν θα φύγει με αυτοκίνητο. Μετά από εκτεταμένο ρεπορτάζ (=πολλά τηλέφωνα), καταλήξαμε ότι η αύξηση στο ρεύμα είναι 40-50%, όπως καταθέτουν οι φίλοι/ες και ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΚΕΙ ΕΞΩ, που φυσιέται ανοίγοντας  έναν τυχαίο λογαριασμό ρεύματος.

Όπως συνήθως, δεν έχω να προτείνω λύση. Δεν είμαι οικονομολόγος, ως άνθρωπος σκέτος γράφω, ως πελάτης του μανάβη, μπακάλη, σουπερμάρκετ, φαρμακείου, βιβλιοπωλείου, και επειδή διαβάζω ειδήσεις ως άνθρωπος σκέτος, επειδή ζορίζομαι με τις οικονομικές αναλύσεις… ίσως υπάρχουν  πράγματι ένα σωρό πληροφορίες που δεν τις καταλαβαίνω, από το ένα αυτί μπαίνουν, από το άλλο βγαίνουν. Ίσως μπορεί να ζήσει κάποιος άνθρωπος σκέτος με ένα μισθό, όχι κατώτερο, ας μην υπερβάλλουμε, με ένα χιλιάρικο το μήνα ας πούμε, όταν δίνει 100 στο ρεύμα και 500 ευρώ στο σουπερμάρκετ…αν δεν έχει παιδιά, γιατί αν έχει παιδιά, τα 500 ευρώ του σουπερμάρκετ γίνονται χιλιάρικο ολόκληρο κι αυτά, ειδικά αν μιλάμε για πάνω από ένα παιδί. Αν μένει σε δικό του σπίτι, δεν έχει αμάξι ούτε θέρμανση και κάνει αιματηρές οικονομίες, μπορεί να του φτάσει ο μισθός. Αλλά τώρα που το σκέφτεται ο σκέτος ο άνθρωπος, καλύτερα να μην μπει στον κόπο να αποκτήσει παιδιά καθόλου, γιατί δεν βγαίνει, ακόμα κι αν κόψει τη βενζίνη, τα λάδια, άλευρα, αλλαντικά, τυριά, ψάρια, κοτόπουλα και κρέατα. Άλλωστε όλα αυτά κάνουν κακό στην υγεία ενώ η νηστεία είναι εξαιρετικό πράγμα. Ιδίως αν ανέβει σε στύλο ο σκέτος ο άνθρωπος να κάνει τη νηστεία του, όπως ο Άγιος Συμεών ο Στυλίτης, που πέρασε 37 χρόνια σταυροπόδι πάνω στον στύλο του τρώγοντας ακρίδες, και ποτέ δεν έβγαλε κιχ. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice