Σαββατοκύριακα και αργίες κάνουν καλό στην υγεία
Περιμένοντας το επόμενο τριήμερο
Τα τριήμερα λόγω αργίας, η ξεκούρασή μας και η επίδραση στην ανθρώπινη υγεία και ψυχολογία.
Το επόμενο τριήμερο είναι πάντα το καλύτερο. Η επόμενη απόδραση είναι και η πιο συναρπαστική. Ιδίως όταν συνδυάζεται και με κάποιο σπορ, τότε ακόμα καλύτερα. Άσε που και όσοι μένουν πίσω απολαμβάνουν καλύτερες συνθήκες, ευκολότερες και γρηγορότερες μετακινήσεις. Πιο ανθρώπινες συνθήκες, συνήθως.
Δεν σε πτοεί η σκόνη, ο αέρας, η λασποβροχή, αν είναι να πάρεις τις ανάσες σου. Είτε είναι ένα όμορφο τριημεράκι, κοντοζυγώνει του Αγίου Πνεύματος, είτε ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο ευεξίας. Κάνει καλό και στην υγεία. Το υπογράφουν και οι επιστημονικές έρευνες. Όλοι ανεξαιρέτως αδημονούν και περιμένουν πως και πως το Σαββατοκύριακο μακριά από το τρέξιμο της δουλειάς. Ακόμα και η κατηγορία των εργασιομανών. Με την ανάπαυση ανεβαίνει και η διάθεση, αυτό δείχνουν οι έρευνες. Δεν χρειάζεται να μας το πουν οι έρευνες, το ξέρουμε ήδη, αλλά είναι σημαντικό να το επιβεβαιώνουν. Μια από αυτές έδειξε πως οι συμμετέχοντες ήταν πολύ πιο ανεβασμένοι, με μεγαλύτερη ζωτικότητα και λιγότερους πόνους από το απόγευμα της Παρασκευής έως το απόγευμα της Κυριακής, σε σύγκριση με την υπόλοιπη εβδομάδα της δουλειάς, των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων.
«Οι εργαζόμενοι, ακόμη κι εκείνοι με ενδιαφέρουσες θέσεις εργασίας, υψηλού στάτους, είναι πραγματικά πιο ευτυχισμένοι το Σαββατοκύριακο» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ρίτσαρντ Ράιαν, καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι εργαζόμενοι, άνδρες και γυναίκες, σε όλο το φάσμα των επαγγελμάτων, αισθάνονταν ψυχικά και σωματικά καλύτερα τα Σαββατοκύριακα ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, τις ώρες εργασίας, την εκπαίδευση, την ηλικία ή την οικογενειακή κατάσταση.
Κι αν η απόδραση είναι κομματάκι δύσκολη τότε αναπληρώνει τα κενά ένας ευεργετικός ύπνος, ή ένα beauty sleep. Κοιμάσαι και ονειρεύεσαι. Και ξεκουράζεσαι. Ο ύπνος το Σαββατοκύριακο κάνει καλό, μειώνει το άγχος. Αξίζει. Και αυτή την αξία υπογράφει ο ψυχολόγος Torbjorn Akerstedt, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για το Στρες στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, και η ομάδα του. Σε παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sleep Research, ο Akerstedt και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν περισσότερα από 43.880 άτομα στη Σουηδία για 13 χρόνια, με έμφαση στις συνήθειες ύπνου τους το Σαββατοκύριακο έναντι των υπόλοιπων ημερών της εβδομάδας. Αυτή η ματιά στον ύπνο του Σαββατοκύριακου ήρθε να συμπληρώσει ένα κενό στην επιστήμη του ύπνου, είπε ο Akerstedt.
Προηγούμενες μελέτες ύπνου ζητούσαν από τους ανθρώπους να μετρούν τις ώρες που κοιμούνται σε μια μέση νύχτα, χωρίς να κάνουν διάκριση μεταξύ εργάσιμων ημερών και ρεπό. Όχι στη νέα μελέτη. Η οποία έδειξε, μεταξύ άλλων, ότι τα άτομα κάτω των 65 ετών που κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερο το Σαββατοκύριακο έζησαν λιγότερο από εκείνους που κοιμόντουσαν σταθερά επτά ώρες και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Υπογραμμίστηκε και η σημασία αναπλήρωσης του χαμένου ύπνου Σαββατοκύριακα, εορτές και αργίες. Άρα ύπνος και αποδράσεις για καλύτερη υγεία και μακροζωία.