Ελαφρές ειδήσεις: Πόσο φωτίζει την ειδησεογραφία η μπουρδολογία;

Δεν χρειάζεται να είσαι στην τηλεόραση για να τα βγάζεις όλα στη φόρα, μπορεί να είσαι απλώς ινφλουένσερ ή και σκέτος ινσταγκράμερ.

Κουτσομπολιά και ελαφρές ειδήσεις γεμίζουν μια καθημερινότητα η οποία θα ήτανε μπαρουτοκαπνισμένη, χωρίς την ελαφράδα τους.

Ξέρουμε ένα σωρό πράγματα για τα προσωπικά ένα σωρό κόσμου, σχεδόν χωρίς να το θέλουμε: κανείς δεν ξυπνάει το πρωί με τη σκέψη «Χώρισαν άραγε ο Χ με την Ψ ή γιορτάζουν τους τρεις μήνες σχέσης;» Ο Χ και η Ψ μπορεί να είναι υπερ-διάσημοι ρηαλιτάδες, διαγωνιζόμενοι σε τηλεπαιχνίδι υψηλής/χαμηλής ακροαματικότητας, άνθρωποι των οποίων τα πρόσωπα αναγνωρίζουμε από τηλεοράσεις, σάιτ, κινητά και μέχρι αφίσες στους δρόμους, όταν έχουν όρεξη.

Αλλά μπορούνε να είναι πασίγνωστοι ως ινφλουένσερ(ς), με πάρα πολλούς ακόλουθους άρα διάσημοι, όχι απαραίτητα επειδή παράγουν έργο, καλλιτεχνίζονται, πρωταγωνιστούν κάπου ή δημιουργούν κάτι, από τραγούδι ως φωτογενές φαγητό. Η διασημότητα αναπαράγεται αυτόματα, οπότε ένα πρόσωπο που έχει σκίσει σε αναρτήσεις/ακόλουθους, συνεχίζει να σκίζει σε πολλαπλά σαιτ καθώς μπαίνει στην κατηγορία «μαλακά νέα» (το Εγγλέζικο “softnews” είναι πιο ευχάριστη έκφραση αλλά σημαίνει το ίδιο πράγμα – μπούρδες που γεμίζουν τα κενά ανάμεσα στις «σκληρές» ειδήσεις και κάνουν τις σελίδες των σάιτ να δείχνουν πιο ελκυστικές). Μεγάλη κατηγορία Μαλακών Νέων είναι διάφορα πανέμορφα κορίτσια με πορτοκαλί γυαλιστερό δέρμα και μαλλί-ανανά, συνήθως με μαγιό («Την πρώτη βουτιά στην πισίνα κάνει η Ψ!», «Στη Μύκονο φωτογραφίζεται η Φ!», «Στη μαγευτική Σαντορίνη η ερωτιάρα Ω!» κλπ) Το μαγιό είναι πάντα πολύ σέξυ και ευτυχώς που το κάθε πανέμορφο κορίτσι έχει καρα-ξυρισμένο απαυτό, γιατί το μαγιό-γραμματόσημο δεν καλύπτει στην κυριολεξία ούτε τρίχα, κι ευτυχώς που είναι η στάση μελετημένη ώστε να μην βλέπουμε τις αμυγδαλές του πανέμορφου κοριτσιού… Ή αγοριού, μια και τα αγόρια δεν πάνε πίσω, τόσο σε μικρο-μέγεθος μαγιό όσο και σε ξυρισμένο κόντρα απαυτό.

Όλα τα παραπάνω είναι υπέροχα, όταν βλέπει κανείς αγόρια και κορίτσια με μικρά μαγιό και γυαλιστερά μπούτια, (κανείς) δεν διαμαρτύρεται «Μα τι τους πιάνει και φωτογραφίζονται μπροστά σε πισίνα με τον πισινό στον αέρα;» επειδή όλος ο κόσμος χαίρεται όταν βλέπει πισινούς και πισίνες. Δηλαδή με το ένα από τα δύο, σίγουρα είσαι ευχαριστημένος, ως θεατής/αναγνώστης/κοινό. Τα πράγματα ζορίζουν όταν όλοι αυτοί οι πισινοί, σόρι, οι άνθρωποι, τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια, αναλύουν την προσωπική τους ζωή παντού. «Καυτή σχέση της Α με τον Β, άναψαν οι παραλίες στη Μύκονο», διαβάζουμε τη μία μέρα, λες και θέλει δουλειά για να ανάψει μια μέση παραλία στη Μύκονο. Την άλλη μέρα μας ξαφνιάζει η ‘μαλακή είδηση’, «Χώρισε ξαφνικά η Α με τον Β μετά από δύο μήνες καυτής σχέσης!» - σώπα, σε δύο μήνες έπαψε να καίει η σχέση και από κει που ορκιζόντουσαν αιώνια αγάπη, έπεσαν να φάνε ο ένας τον άλλον; Στη Μύκονο, την πατρίδα της αιώνιας αγάπης; Πως έγινε αυτό το κακό;

Αλλά η ενημέρωση είναι διαρκής, διότι η Α με τον Β έφυγαν από την Μύκονο και διεκδικεί ο καθένας ένα χάμστερ που είχανε βρει αδέσποτο στα Ματογιάννια, αντάμα, τότε που ήτανε τόσο αγαπημένοι.  Λίγο μετά σκάει η τραγική είδηση, «Ανείπωτος ο πόνος της Α!», και διαβάζουμε, μπας και της έτυχε τίποτα εκεί που λιαζότανε στην πισίνα - μέσα πέσαμε (όχι στην πισίνα) διότι της πέθανε το πετ, ή της το έκλεψε ο Β, ο οποίος έδειχνε αχρείος από την αρχή όπως όλοι οι αχρείοι. Ο Β λοιπόν βγαίνει με την Γ τώρα, φωτογραφίζεται μαζί της με μαγιό σαν τον Ρονάλντο πορτοκαλοκίτρινος, πάρα πολύ σφίχτης επειδή πιστεύει στην καλή υγεία, και η Γ που κι αυτή έχει τα ίδια πιστεύω και ιδανικά, δηλώνει ότι τον λατρεύει από την πρώτη στιγμή, πριν μερικές ώρες, που γνωρίστηκαν και αγαπήθηκαν ακαριαία. «Ήταν γραφτό να συμβεί, μιλάμε για μεγάλο έρωτα», δηλώνει η Γ, που έχει άλλη γκάμα φωτογραφιών με μαγιό σε παραλία μάλλον της Αττικής αλλά με τόσα φώτοσοπ, ψάξε βρες, μπορεί να είναι είτε η Χαβάη ή το Ζούμπερι, γιατί όχι.

Όλοι αυτοί πηγαινοέρχονται σε εκπομπές, καναλιακές και διαδικτυακές, συζητώντας για τους έρωτές τους. Οι έξι μήνες γάμου σηκώνουν εορτασμούς, πόσο μάλλον οι έξι μήνες σχέσης, κι όταν κάποια κοπέλα ποζάρει με νυφικό, λέει παντού από πού το πήρε και πόσο ωραίο είναι. Κυρίως, επειδή το πήρε τζάμπα, με στόχο να το διαφημίσει τρελά και να πάνε μετά άλλες κοπέλες να το αγοράσουνε σαν άνθρωποι. Κι αυτό είναι μια ωραία τακτική, η γνωστή τράμπα, δεν ενοχλεί κανέναν, μπράβο που την σκέφτηκαν κορίτσια και αγόρια… Τα οποία όμως συνεχίζουν να μιλάνε ακατάπαυστα για τα προσωπικά τους: ψυχικά, ψυχολογικά, σωματικά, οικογενειακά, σχεσικά, ερωτικά, επαγγελματικά, οικονομικά και άλλα προβλήματα σκάνε στον αέρα συνέχεια. «Οι γονείς μου δεν με καταλαβαίνανε», «Η μητέρα μου είναι σκληρός άνθρωπος, δεν ξέρει να φτιάξει έναν ντολμά», «Ο πατέρας μου έβλεπε ταινίες του Ψάλτη μια μέρα», «Ο πρώτος μου έρωτας ήταν κακός άνθρωπος και ζογκλέρ αλλά δεν μου έμαθε αυτό με τις πέντε μπάλες στον αέρα, το έχω απωθημένο», «Μια θεία μου κάποτε με είπε κατσίκα», και πάει λέγοντας, ή διηγόντας τα να κλαις. Συχνά κλαίνε, αγόρια και κορίτσια, επειδή η ζωή είναι σκληρή, και το κάνουν μπροστά στην κάμερα, επειδή είναι φωτογενή άτομα. Σόρυ, αλλά άμα είναι να κλάψεις σπίτι σου, ξέρουμε κι εμείς. Σκοπός είναι να το κάνεις ολόκληρο σώου, oncamera. Να κυκλοφορήσουν και φωτό μετά, για όσους έχασαν το λάιβ (το οποίο υπάρχει παντού αλλά βαριόμαστε, ξέρετε εσείς).

Η άμεση παρατήρηση είναι, «Καλά, ποιος σου είπε να τα διαβάζεις/βλέπεις όλα αυτά;» Και την απάντηση την ξέρουμε: μα έχουν πλάκα, οι ημι-διάσημοι/υπερ-διάσημοι άνθρωποι, όταν αποφασίζουν ότι τα εν οίκω θα πεταχτούνε εν δήμω, ότι το χρειάζονται αυτό για να βγάλουν τον επιούσιο, ένα νυφικό, ένα τσίτι, ένα ρολόι, ένα αυτοκίνητο, οι άνθρωποι τότε λένε ασύλληπτες μπούρδες, φυσικά ξέρουν τι κάνουν οι αρχισυντάκτες στα σάιτ, μικρά και μεγάλα, φυσικά και έχουνε μυριστεί ότι πήζουμε εμείς το κοινό χωρίς πισίνες και πισινούς και Μυκόνους και αλλαξοκωλιές και απανωτά γκομενιλίκια και θείες με μπιγκουτί και ανάλαφρες ανοησίες που ξεκολλάνε τα μυαλά μας από τα κάγκελα. Για αυτό και είναι απαραίτητα τα κορίτσια και αγόρια που όλο και πιο συχνά τα βγάζουν όλα στη φόρα, φωτογραφικά ή πληροφοριακά, που γεμίζουν με μαλακές ειδήσεις μια καθημερινότητα η οποία θα ήτανε μπαρουτοκαπνισμένη, χωρίς την ελαφράδα τους. Και ασήκωτα σκληρή, αν σερβιριζότανε σκέτη, μόνο με σκληρές, «κανονικές» ειδήσεις…

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice