Γιατί οι νέοι περασμένων δεκαετιών μάς φαίνονται γέροι
© EPA/CAROLINE BREHMAN
Opinion

Γιατί οι 50άρηδες του σήμερα είναι οι 30άρηδες του 1980

Οι νέοι περασμένων δεκαετιών μάς φαίνονται γέροι και υπάρχει εξήγηση

Το explainer video του Michael Stevens για τις αλλαγές στη μόδα και τη νεανική εμφάνιση.

Κοιτώντας παλιές φωτογραφίες των γονιών μας ή παρατηρώντας τους 30άρηδες σε κινηματογραφικές ταινίες της δεκαετίας του 1980, it’s official: οι 30άρηδες έμοιαζαν με σημερινούς 50άρηδες. Οι έφηβοι έμοιαζαν 30άρηδες και οι 50άρηδες με το ένα πόδι στον τάφο. Ήταν η ζωή δυσκολότερη; Ήταν οι άνθρωποι πιο ώριμοι και πιο σοβαροί; Μήπως γερνούσε γρηγορότερα το δέρμα τους επειδή εκτίθεντο περισσότερο στον άνεμο και στον ήλιο; Το 1980 δεν καθόμασταν όλοι μπροστά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μήπως τους γερνούσε το κάπνισμα; Το 1980 οι περισσότεροι άνθρωποι κάπνιζαν.

Όπως εξηγεί ο Michael Stevens, που διαχειρίζεται το δημοφιλές κανάλι Vsauce στο YouTube, όλα αυτά παίζουν ρόλο, αλλά προπάντων αυτό που κάνει τους παλιότερους να φαίνονται μεγαλύτεροι από τα χρόνια τους είναι η «μόδα». Όταν βλέπουμε 30άρηδες του 1980, φοράνε ρούχα, γυαλιά και παπούτσια που συχνά συνδέουμε με πολύ γηραιότερους ανθρώπους, ακριβώς διότι είναι ξεπερασμένα. Ο 16άρης του 1955 ίσως φορούσε χοντρά γυαλιά τύπου Buddy Holly: εκείνη την εποχή, οι σύγχρονοί του, τον έβλεπαν σαν hipster 16άρη· εμείς σήμερα τον βλέπουμε σαν κάποιον που υπήρξε, κάποτε, 16άρης. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσκολλώνται στις μόδες της νιότης τους: γερνάνε μαζί με το στιλ τους. Και μερικές φορές, όταν δεν προσκολλώνται σ’ αυτές, μιμούνται όχι και τόσο επιτυχημένα τις νεανικές μόδες με αποτέλεσμα να φαίνεται η ηλικία τους. Αλλά όταν τις υιοθετούν με φυσικό τρόπο, το πράγμα αλλάζει.

Did People Used To Look Older?

Πάντως δεν είναι όλα ψευδαίσθηση. Από το 1980 έχουμε κερδίσει 10 χρόνια προσδόκιμο: έχουμε σταματήσει το κάπνισμα, έχουμε συνειδητοποιήσει τους κινδύνους του αλκοόλ και της ηλιακής ακτινοβολίας. Το 1980 γινόταν ακόμα λόγος για «ηλιοθεραπεία»: σήμερα ξέρουμε ότι «θεραπεία» είναι η σκιά. Επίσης, έχουν αλλάξει οι νοοτροπίες: πολλές κοινωνικές συμβάσεις που είχαν ήδη διαταραχθεί καταργήθηκαν εντελώς και οι περισσότεροι άνθρωποι απελευθερώθηκαν από τις μορφές συμπεριφοράς, κουρέματος, ντυσίματος που τους έκαναν να φαίνονται γέροι· συντηρητικοί και καθόλου σέξι. Η τεχνολογία βοήθησε και σ’ αυτό όπως και σε όλα τα άλλα: κάποιες φαλάκρες έγιναν στιλ -ξυρισμένα κεφάλια-και πολλοί έμαθαν να τρώνε καλύτερα και να χρησιμοποιούν με σοφότερο τρόπο τα φάρμακα. Τέλος, οι άνδρες του 2022 ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους περισσότερο και με διαφορετικό τρόπο από τους άνδρες του 1982. Σήμερα ο 57χρονος Μπραντ Πιτ έχει όψη 40άρη του 1982: o Tόνι Κέρτις στην ίδια ηλικία είχε χάσει τη νεανικότητά του· το ίδιο και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον. Ποιος το 2022 βλέπει στη Σάντρα Μπούλοκ μια 57χρονη; Το 1980 η Εύα Μαρί Σαιντ ή η Λόριν Μπακόλ ήταν 57 ετών και τις είχαν κατατάξει στην κατηγορία των senior citizens.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice