Γιατί η Σάνα Μάριν δεν δικαιούται να έχει προσωπική ζωή;
Οι δηλώσεις και τα δημοσιεύματα πολιορκούν τη Φινλανδή πρωθυπουργό επειδή είναι... άνθρωπος
Σάνα Μάριν: Η κριτική που έχει ασκηθεί στη Φινλανδή πρωθυπουργό επειδή έκανε το λάθος να έχει προσωπική ζωή.
Πριν λίγο καιρό, η Σάνα Μάριν έγραψε ιστορία ως η νεότερη εκλεγμένη γυναίκα πρωθυπουργός, αφού στα 34 της ανέλαβε την πολιτική ηγεσία της Φινλανδίας. Κάτι που οι άνδρες πολιτικοί της αντιπολίτευσης δεν φαίνονται πρόθυμοι να της συγχωρήσουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που η Σάνα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας για λόγους που δεν αφορούν την πολιτική της καριέρα αλλά την προσωπική της ζωή.
Τη μια σχολιάζεται η στιλιστική της επιλογή να φορέσει βαθύ ντεκολτέ, την άλλη κυκλοφορούν παπαρατσικές φωτογραφίες της με λευκό κολάν που αποθεώνουν τα φυσικά της κάλλη και προωθούν το σεξισμό, ενώ πριν λίγες ημέρες η αντιπολίτευση τη διέσυρε δημοσίως όταν κυκλοφόρησε ερασιτεχνικό βίντεο από ένα πάρτι στο σπίτι της στο οποίο η πρωθυπουργός φαίνεται πως τολμά να... διασκεδάζει! Οι πολιτικοί της αντίπαλοι άφησαν δημοσίως αιχμές για χρήση ναρκωτικών οδηγώντας την Μάριν να κάνει τεστ ναρκωτικών ώστε να αποδείξει την αθωότητά της.
Η Φινλανδή πρωθυπουργός σχολίασε τις δημοσιεύσεις σε ζωντανή μετάδοση, εξηγώντας ότι τα βίντεο ήταν ιδιωτικά και το πάρτι έγινε σε ιδιωτική κατοικία. «Προσωπικά, δεν πήρα ναρκωτικά, ούτε κατανάλωσα τίποτα άλλο εκτός από αλκοόλ. Χόρεψα, τραγούδησα και γιόρτασα -απολύτως νόμιμα πράγματα. Θέλω να δείξω ότι υπάρχουν απλοί άνθρωποι με συνηθισμένη ζωή σε αυτές τις θέσεις. Έχω οικογενειακή ζωή, έχω επαγγελματική ζωή και έχω ελεύθερο χρόνο να περάσω με τους φίλους μου. Βασικά όπως πολλοί άνθρωποι της ηλικίας μου», δήλωσε η 36χρονη Σάνα.
Ούτε το hashtag #iamsanna που δημιουργήθηκε από όσους τη στηρίζουν, ούτε το αρνητικό τεστ ναρκωτικών ούτε και οι δηλώσεις της ήταν αρκετές όμως ώστε τα σχόλια και τα δημοσιεύματα να εστιάσουν στα πολιτικά της καθήκοντα και τις σημαντικές αποφάσεις τις οποίες παίρνει για τη Φινλανδία, όπως η ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Αντίθετα, μια millennial που τολμάει να εργάζεται σκληρά, αντάξια της θέσης στην οποία βρίσκεται, και στον ελεύθερό της χρόνο διασκεδάζει με φίλους χορεύοντας και φορώντας ό,τι γουστάρει, αξίζει «λιθοβολισμό». Έτσι, δεν άργησαν να ακολουθήσουν κι άλλα βίντεο από την προσωπική της ζωή που τη δείχνουν σε βραδινή έξοδο σε κλαμπ να χορεύει και να μιλάει με φίλους και γνωστούς της -τραγουδιστές, influencers, δημόσια πρόσωπα. Σχολιάζεται με πόσους χόρεψε, πόσο κοντά μιλούσε με κάποιον άντρα που -αν είναι δυνατόν!- δεν είναι ο άντρας της και άλλα τέτοια ωραία.
«Είμαι ένα ανθρώπινο ον. Προσβλέπω επίσης μερικές φορές στη χαρά, στο φως και στην ευχαρίστηση εν μέσω αυτών των σκοτεινών νεφών. Είναι ιδιωτικό, είναι της χαράς και αυτή είναι η ζωή. Αλλά δεν έλειψα ούτε μία μέρα από τη δουλειά», λέει με τρεμάμενη φωνή και εμφανώς συγκινημένη σε νέα ανακοίνωση εξηγώντας τα αυτονόητα. Ήταν το κλάμα ένα επικοινωνιακό κόλπο που παρουσίαζε μια πιο ευάλωτη εικόνα ώστε να προκαλέσει συμπάθεια ή τελικά κατάφεραν οι επικρίσεις να κάμψουν το ηθικό της;
Το θέμα δεν είναι, φυσικά, τι κάνει η Μάριν στον ελεύθερο χρόνο της -ό,τι κάνουν δηλαδή οι περισσότερες 36χρονες δυτικές γυναίκες σε κάθε δεδομένη στιγμή. Είναι ότι μια 36χρονη δυτική γυναίκα κατέχει μια ηγετική θέση που οι αρχαίες προκαταλήψεις εξακολουθούν ακόμα να συνδέουν με ηλικιωμένους άνδρες και με ένα διαφορετικό, έμφυλο σύνολο προτύπων. Η Φινλανδή πρωθυπουργός καλείται να απολογηθεί για αυτά που από κανέναν άνδρα ομόλογό της δεν έχει απαιτηθεί. Καλείται να απολογηθεί επειδή είναι γυναίκα και στις γυναίκες δεν συγχωρείται η ελευθερία, ακόμα και στον 21ο αιώνα.
Ας σημειώσουμε κάπου εδώ ότι ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο 59χρονος Anthony Albanese, δέχτηκε πληθώρα θετικών σχολίων για τη δική του μεγάλη βραδινή έξοδο. Ο ροκ λάτρης "DJ Albo" επευφημήθηκε από τα πλήθη σε μια συναυλία του Gang of Youths, φορώντας ένα μπλουζάκι των Joy Division και πίνοντας μπίρα. Κανείς δεν του ζήτησε να κάνει τεστ ναρκωτικών όμως την επόμενη ημέρα.
«Είναι η χειρότερη πρωθυπουργός που είχε η χώρα. Πάρε το δερμάτινο μπουφάν σου και παραιτήσου», αναφέρει ο παρουσιαστης αθλητικής εκπομπής Αλέξι Βαλαβουόρι σχολιάζοντας τη συμπεριφορά της στα βίντεο που κυκλοφόρησαν και όχι βέβαια τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα που θεωρείται από τους πιο αξιόλογους της Ευρώπης, ούτε και τη στάση της Φινλανδίας στον Ουκρανικό-Ρωσικό πόλεμο.
Τελικά ποιο ήταν το λάθος της Σάνα Μάριν; Που προσπάθησε επιτυχώς να συνδυάσει πολιτική καριέρα και προσωπική ζωή σε νεαρή ηλικία ή που πίστεψε ότι η δυτική κοινωνία έχει προοδεύσει αρκετά ώστε να ανεχτεί κάτι τέτοιο; Η ίδια, μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης, παραδέχθηκε ότι νιώθει «ότι βιντεοσκοπείται όλη την ώρα, ακόμα και απλά πράγματα καταγράφονται και παρουσιάζονται με άσχημο τρόπο». Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι πατώντας το όνομά της στο google οι προτεινόμενες (βάσει των πιο δημοφιλών) αναζητήσεις που εμφανίζονται είναι catgirl, instagram, husband, height, age, clubbing, dance, religion κτλ. Αυτά προσφέρουν περισσότερα κλικ από τα πολιτικά θέματα που με επιτυχία έχει διαχειριστεί μέχρι σήμερα. Όσο άξια κι αν είναι κάποια, όσα κι αν έχει καταφέρει, τα σχόλια θα περιορίζονται στο τι φόρεσε, με ποιον τα έχει, αν έχει κυτταρίτιδα ή ρυτίδες.
Στο τέλος της ημέρας, το ενδιαφέρον είναι ότι οι πράξεις της Μάριν έλαβαν τέτοιες διαστάσεις που υποχρεώθηκε να εξηγήσει και να δικαιολογήσει στα μέσα ενημέρωσης γιατί αποφάσισε να διασκεδάσει με τους φίλους της ένα Σαβ/κο όπου δεν είχε επίσημες υποχρεώσεις ή συναντήσεις. Κοιτάζοντας τη γενικότερη εικόνα, τι λέει αυτό για τις προσδοκίες της κοινωνίας από τις γυναίκες στην εξουσία;