Γυναίκα με τακούνια μέσα σε μπανιέρα
© Snack Toronto / Pexels
Opinion

Γιατί οι γυναίκες βασανιζόμαστε πάνω σε τακούνια;

Ο λόγος που τα αγαπημένα σου παπούτσια είναι ένα ζευγάρι άβολα ψηλοτάκουνα

Το χρονικό της επικράτησης των παπουτσιών με τακούνι, η επιρροή τους στη γυναίκα και η αξία τους σήμερα

Ο Σεπτέμβρης είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς μήνες που συνήθως επιλέγουν τα ζευγάρια για να πραγματοποιήσουν τον γάμο τους. Η ανακοίνωση της ημερομηνίας του γάμου συνεπάγεται ότι οι καλεσμένοι, ιδιαίτερα οι κοντινοί φίλοι του ζευγαριού, οφείλουν να προετοιμάσουν μια όχι απλά ενδεδειγμένη, αλλά και εντυπωσιακή πολλές φορές ενδυμασία. Για τις γυναίκες τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σύνθετα. Απαραίτητο σε ένα γάμο είναι, εκτός από το τέλειο σύνολο,  και ένα κατάλληλο ζευγάρι τακούνια.

Οι γόβες στιλέτο, τα γοβάκια, τα σανδάλια και τα mules είναι μόνο μερικές από τις πολυάριθμες επιλογές τακουνιών. Η άνεση που θα παρέχει η τελική επιλογή του παπουτσιού δεν αποτελεί πάντα προτεραιότητα των γυναικών, μια και συχνά οι τελευταίες αποφασίζουν «να θυσιαστούν» στο βωμό της ομορφιάς. Αυτός είναι ο λόγος που σε εκείνο τον γάμο φόρεσες τα παπούτσια που ήξερες ότι σε πονάνε ή ο λόγος που παρήγγειλες εκείνο το ζευγάρι γοβάκια ιντερνετικά χωρίς να τα έχεις δοκιμάσει πρώτα. Πέρα όμως από αυτό, μια ανασκόπηση στην ιστορία των τακουνιών υποδεικνύει πως υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που αναγκάζουν τις γυναίκες να φοράνε τακούνια σε ποικίλες περιστάσεις.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα τακούνια αρχικά χρησιμοποιήθηκαν από άνδρες για καθαρά λειτουργικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα, τον 10ο αιώνα, οι Πέρσες στρατιώτες, ιππεύοντας άλογα, ανακάλυψαν ότι τα παπούτσια με τακούνια ήταν βοηθητικά για να καταφέρουν να παραμείνουν πάνω στα άλογα, να έχουν την απαιτούμενη σταθερότητα και να εκτοξεύουν τα βέλη τους. Έτσι, τόσο η κατοχή αλόγου όσο και η χρήση τακουνιών αποτελούσαν πλέον σύμβολο πλούτου και δύναμης. Σύντομα τα τακούνια έγιναν το fashion statement των Ευρωπαίων ανδρών και ο Γάλλος αυτοκράτορας Λουδοβίκος ΙΔ', ο οποίος τα φορούσε για να αναπληρώσει το μέτριο ύψος του, εξέδωσε διάταγμα που ανέφερε ότι μόνο οι ευγενείς επιτρεπόταν να φορούν πλέον τακούνια. Όσο πιο ψηλά και πιο κόκκινα ήταν τα τακούνια κάποιου, τόσο πιο ισχυρός θεωρούνταν. Την χρονική περίοδο εκείνη άρχισαν και οι γυναίκες να φοράνε γόβες. Ωστόσο, η Γαλλική Επανάσταση αποδόμησε μεταξύ άλλων, την αριστοκρατική χρήση των τακουνιών. Τα τακούνια επανήλθαν ξανά τον 19ο αιώνα. Κατά την βικτωριανή εποχή και ύστερα, γυναίκες όλων των τάξεων φορούσαν πλέον ψηλοτάκουνα για να μην σέρνονται τα φορέματά τους στο έδαφος.  Τα τακούνια έγιναν πιο λεπτά και πιο ψηλά και σταδιακά μετατράπηκαν σε ένα χαρακτηριστικό του γυναικείου στυλ.

Σήμερα παρότι υπάρχουν εκείνες που έχουν αρνηθεί τη χρήση των τακουνιών, οι γυναίκες κατά γενική ομολογία αγαπάνε τα τακούνια. Σύμφωνα με την έρευνα του American Psychological Association, αυτό συμβαίνει επειδή όταν τα φορούν τείνουν να αισθάνονται πιο θηλυκές, αποφασιστικές, αξιοπρόσεκτες και εξουσιαστικές στην εργασία τους. Πολλές από τις παραπάνω διατυπώσεις αποτελούν προϊόντα βαθιά ριζωμένων στερεοτύπων. Την ίδια στιγμή, παράλληλη έρευνα αποδεικνύει ότι και οι άντρες προτιμούν τις γυναίκες που διαθέτουν την χαρακτηριστική οσφυϊκή καμπυλότητα στο σώμα τους, την οποία αποκτούν οι γυναίκες καθώς φοράνε ψηλοτάκουνα.

Βέβαια, το γόητρο, το οποίο προσδίδουν τα τακούνια, δεν έρχεται χωρίς κόστος στην υγεία όσων τα επιλέγουν. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, τα ψηλοτάκουνα αλλάζουν το μοτίβο βάδισης. Ο μέσος άνθρωπος που φοράει τακτικά τακούνια κάνει πιο μικρά και δυνατά βήματα όταν περπατά, γεγονός που ασκεί πίεση στις αρθρώσεις του γόνατος. Το σωματικό βάρος μετατοπίζεται προς τα εμπρός και οδηγεί το ισχίο και τη σπονδυλική στήλη εκτός ευθυγράμμισης. Κατά την γνώμη των ειδικών, η  φαινομενικά γοητευτική καμπυλότητα που προκαλούν τα τακούνια στην πλάτη είναι αφύσικη. Ο πόνος στην πλάτη, η συστροφή αστραγάλου, η σύσπαση των καμπτήρων του ισχίου και οι παραμορφώσεις στα δάχτυλα και τα νύχια είναι πιθανά προβλήματα που προκαλεί η συστηματική χρήση τακουνιών. Τέλος, η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να προκαλέσει ακόμη και δομικές αλλαγές στο πόδι.

Παρόλα αυτά, καθώς διανύουμε μια εποχή όπου τα στερεότυπα αποδομούνται, οι γυναίκες πλέον έχουν αρχίσει να φοράνε τακούνια όποτε αυτές το επιθυμούν, χωρίς αυτό να ερμηνεύεται ως παράβαση του ενδυματολογικού κώδικα ή ως απουσία κύρους και επαγγελματισμού. Τα άβολα ψηλά παπούτσια έχουν χάσει την δημοτικότητά τους λόγω, αφενός των νέων τάσεων που έθεσε η Gen Z, της ανόδου του αθλητισμού και του streetstyle, και αφετέρου λόγω του COVID. Έτσι, οι Doc Martens ενδείκνυνται πλέον για βραδινή έξοδο, τα Crocs αποτελούν στιλιστική επιλογή των celebrities κατά τις εξόδους τους, ενώ οι Birkenstock το καλοκαίρι μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις περιστάσεις.

Μπορεί η αλλαγή αυτή στο γυναικείο στυλ να θεωρηθεί φαινομενικά ασήμαντη σε σύγκριση με άλλους κοινωνικούς αγώνες τους οποίους καλείται να δώσει η γυναίκα. Συγχρόνως, όμως, αντιλαμβάνομαι πως οι φίλες μου νιώθουν πραγματικά ελεύθερες, όταν μπορούν να βγουν για ποτό, χωρίς να υποχρεούνται να πονάνε όλη την νύχτα επάνω σε δυο δωδεκάποντους στύλους.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice