Η φράση κοιμάται σαν μωρό είναι ίσως μία από τις πιο αβάσιμες που υπάρχουν στην ελληνική γλώσσα
Πώς να χτίσετε μια ζωή γεμάτη ευτυχία
Οι τρεις μεγαλύτεροι κανόνες ευτυχίας και ευημερίας ενός έγκριτου happiness columnist
Οι τρεις μεγαλύτεροι κανόνες ευτυχίας και ευημερίας σύμφωνα με τον αρθρογράφο Άρθουρ Μπρουκς.
O Άρθουρ Μπρουκς είναι αρθρογράφος ευτυχίας. Γράφει στο The Atlantic, για όλα όσα έχουν νόημα και για όσα μας κάνουν ή θα μπορούσαν να μας κάνουν ευτυχισμένους. Είναι «happiness columnist», εκτός από ακαδημαϊκός, η στήλη του τιτλοφορείται «Πώς να χτίσετε μια ζωή» και κάθε του άρθρο είναι και ένα «μάθημα». Η αλήθεια είναι πώς με τη μιζέρια και τη δυστυχία των τελευταίων ετών, κυρίως με την πανδημία, πόσες ιδέες να κατεβάσεις για το τι είναι ουσιαστικό στη ζωή και τι συμβάλλει στο να είσαι καλά ψυχικά και σωματικά. Τότε, προ δυόμισι ετών, ο Μπρουκς έγινε ανταποκριτής της ευτυχίας στο περιοδικό Atlantic. Η στήλη του ξεκίνησε ως ένα πείραμα στις 9 Απριλίου 2020. Ένα πείραμα, για να το εάν θα μπορούσαμε να επαναπροσδιορίσουμε την ευτυχία και τη μοναξιά των πρώτων ημερών της πανδημίας ως μια ευκαιρία να σκεφτούμε περισσότερο για την ευημερία.
Ο Μπρουκς, ο οποίος διδάσκει πρακτική της δημόσιας ηγεσίας στο Harvard Kennedy School και διοικητική πρακτική στο Harvard Business School, κατέληξε σε κάποιες αλήθειες που ξεπερνούν τις περιστάσεις και τον χρόνο. Η ευτυχία δεν έχει να κάνει μόνο με το να πετύχεις σωστά όλες τις μικρές λεπτομέρειες της ζωής. Αλλά; Πώς ορίζεται η ευτυχία; Ο καθηγητής θα μας καθοδηγήσει με τους τρεις μεγαλύτερους κανόνες ευτυχίας ενός αρθρογράφου για τη ευτυχία.
Αξίωμα 1: Η μητέρα φύση δεν ενδιαφέρεται αν είστε ευτυχισμένοι
Για την ακρίβεια δεν της καίγεται καρφί. Ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα που κάνουν οι άνθρωποι σχετικά με την ευτυχία είναι να υποθέτουν ότι μπορεί να προκύψει φυσικά εφόσον ακολουθήσουν τα ένστικτά τους. Με δυο λόγια, αν σε κάνει να νιώθεις καλά, τότε κάνε το. Αλλά δεν είναι έτσι, υπάρχει κάτι το απλοϊκό εδώ. Οι άνθρωποι επιθυμούμε πολλές κοσμικές ανταμοιβές, όπως χρήματα, εξουσία, ευχαρίστηση και θαυμασμό. Θέλουμε επίσης να είμαστε ευτυχισμένοι. Έτσι, αν αποκτήσουμε αυτά τα κοσμικά πράγματα, θα είμαστε ευτυχισμένοι. Αλλά αυτό είναι η πιο σκληρή φάρσα της φύσης… Η ευτυχία είναι δική μας ευθύνη, όχι της φύσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιδιώξετε αυτό που πραγματικά φέρνει διαρκή ευτυχία: μια πίστη ή μια φιλοσοφία ζωής, οικογενειακές σχέσεις, πραγματική φιλία και ουσιαστική εργασία.
Oι ευτυχισμένοι άνθρωποι αγαπούν τους ανθρώπους και χρησιμοποιούν τα πράγματα – οι δυστυχισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους ανθρώπους και αγαπούν τα πράγματα
Αξίωμα 2: Η μόνιμη ευτυχία προέρχεται από συνήθειες, όχι από τεχνάσματα
Ζούμε σε μια κουλτούρα «hacking», δηλαδή της εύρεσης συντομεύσεων για την επίτευξη στόχων που κατά τα άλλα είναι χρονοβόροι ή για την εισβολή σε καλά προστατευμένα συστήματα. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από «hacks ευτυχίας» που υποτίθεται ότι θα ενισχύσουν την ευημερία σας με εκπληκτικούς τρόπους, με λίγη προσπάθεια. Και πράγματι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρές, εύκολες ενέργειες για να αλλάξετε γρήγορα τη συναισθηματική σας κατάσταση, όπως το να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις στο τηλέφωνό σας, κάτι που συνιστώ ανεπιφύλακτα. Αλλά για μόνιμες αλλαγές στην ευτυχία, χρειάζεστε συνήθειες, όχι hacks. Και όταν λέω συνήθειες, δεν εννοώ άσκοπες ρουτίνες – εννοώ προσεκτικές, καθημερινές πρακτικές για να ενισχύσετε τις σχέσεις σας, να εμβαθύνετε, να γίνεται σοφότεροι και να ανακαλύψετε το νόημα της ζωής σας. Το «hacking» της ευτυχίας τείνει να ευτελίζει την ευτυχία ως κάτι περισσότερο από ένα συναίσθημα. Τα ευτυχισμένα συναισθήματα είναι απόδειξη της ευτυχίας, η οποία είναι ένας συνδυασμός απόλαυσης, ικανοποίησης και σκοπού. Η βελτίωση σε αυτούς τους τομείς απαιτεί δέσμευση και προσπάθεια, όπως οτιδήποτε άλλο που αξίζει τον κόπο.
Αξίωμα 3: Η ευτυχία είναι αγάπη
Η ζωή των ευτυχισμένων ανθρώπων είναι επικεντρωμένη στην αγάπη: της οικογένειας, των φίλων, των άλλων, μέσω της εργασίας που υπηρετούν, και σε ορισμένες περιπτώσεις και του θείου. Οι έρευνες για τους ανθρώπους που καταλήγουν ευτυχισμένοι (και υγιείς), καθώς γερνούν, δείχνουν ότι το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής που πρέπει να καλλιεργήσουν είναι μια σειρά από σταθερές, μακροχρόνιες σχέσεις αγάπης. Η αγάπη είναι φάρμακο για τον φόβο.
Αλλά δεν απολαμβάνουν όλοι μια ζωή γεμάτη αγάπη. Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι έχετε μεγάλο βαθμό ελέγχου πάνω σε αυτό, επειδή η αγάπη είναι απόφαση και δέσμευση. Ο Ακινάτης ορίζει την αγάπη ως «το να θέλεις το καλό του άλλου». Δεν μπορείτε να επιλέξετε πόση αγάπη θα πάρετε, αλλά η ευτυχία εξαρτάται περισσότερο από το πόση θα δώσετε. Και αυτό στο οποίο δίνετε την αγάπη σας έχει εξίσου μεγάλη σημασία. Να μια εύχρηστη φόρμουλα για να ακολουθήσετε: οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αγαπούν τους ανθρώπους και χρησιμοποιούν τα πράγματα – οι δυστυχισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους ανθρώπους και αγαπούν τα πράγματα. Τρία αξιώματα δεν είναι πολλά για να τα θυμάστε – το δύσκολο είναι να τα κάνετε πράξη. Και ο καλύτερος τρόπος είναι να τα μοιραστείτε με τους άλλους.
Ο ίδιος ο Άρθουρ Μπρουκς είναι στα καλύτερα του: «Στην πραγματικότητα, τα δικά μου επίπεδα ευτυχίας έχουν αυξηθεί κατά 60% από τότε που άρχισα να γράφω αυτή τη στήλη, όπως μετράται με κοινές και καλά επικυρωμένες αξιολογήσεις που ζητώ από τους φοιτητές μου να κάνουν. Κάθε μέρα σκέφτομαι πώς μπορώ να μοιραστώ με τον κόσμο αυτά που έχω μάθει στην επιστημονική βιβλιογραφία και να βεβαιωθώ ότι χρησιμοποιώ αυτές τις ιδέες στη δική μου ζωή».
Το πείραμα συνεχίζεται ακόμα …