Διαβάζοντας τα tips του νοικοκυριού στο διαδίκτυο

Ψοφάω για άρθρα που λένε πόσο εύκολα βγαίνει ο λεκές από χοιρινό λίπος. Ή με πόσους τρόπους εκμεταλλεύεσαι ένα αθώο λεμόνι.

Σχόλιο για τα tips του νοικοκυριού που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο.

Όταν δεν περνάει η ώρα σε αίθουσα αναμονής (ιατρείου, εξεταστικού κέντρου, οπουδήποτε) ή σε στάση λεωφορείου το οποίο έρχεται σε 1’ επί 25’, τις ώρες που περιμένω εκτός σπιτιού, διαβάζω μπούρδες στο κινητό όπως όλος ο κόσμος. Μόνο που εστιάζω σε «μικρά μυστικά του νοικοκυριού», ή «τιπς για μεγάλα προβλήματα» - αν θεωρήσουμε μεγάλο πρόβλημα ότι το πλυντήριο έχει άλατα, πχ, και όχι ότι θα βγάλουμε το χειμώνα με τσακμακόπετρες. Για τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα δυστυχώς κανένα σαιτ και άρθρο δεν έχει να προτείνει λύσεις, αλλά για όλα τα άλλα, οι λύσεις είναι τρεις, από ό,τι διαβάζω: το λεμόνι, η μαγειρική σόδα και το άσπρο ξύδι. Αν διαθέτεις αυτά τα τρία στο σπίτι σου, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα, και δεν χρειάζεται να ξοδεύεις λεφτά για καθαριστικά, απολυμαντικά, σαπούνια και μαντζούνια του εμπορίου, αφού μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου πολύ απλά και εύκολα.

Το «απλά και εύκολα», ή το «με τρεις/πέντε/δώδεκα απλές κινήσεις» είναι πάντα παραπλανητικό: όταν αρπάζεις το λεμόνι και μπαίνεις, μεταφορικά, στο χορό, συνειδητοποιείς ότι ναι μεν κάνει θαύματα, θέλει δε πολύ τρίψιμο, και στάζει απέξω, και σόρι αλλά άμα είναι να τρίβεις μισή ώρα, τα καταφέρνεις και χωρίς λεμόνι, ή έστω με καθαριστικό-κίλερ, του εμπορίου. Το λεμόνι είναι πιο υγιεινό για να καθαρίσεις πχ το φούρνο, όπως και το ξύδι, σε συνδυασμό με σόδα… αλλά μετά θέλεις άλλο μισάωρο για να βγάλεις τη σόδα, που πετρώνει και χώνεται σ’ όλες τις χαραμάδες ενώ γίνεται καφετιά (οπότε και ευτυχώς δεν φαίνεται πάνω στην επιφάνεια του φούρνου που είναι καφετιά από τη μάνα της). Στην τελική, ο φούρνος δεν χρειάζεται και τόσο καθάρισμα, οι υψηλές θερμοκρασίες σκοτώνουν τα μικρόβια (όπως σίγουρα θα λέει άλλο σαιτ με άλλα τιπς ακόμα πιο χρήσιμα).

Διάβασα ότι το ξύδι με σόδα είναι τέλειο για να ξεβουλώνεις βουλωμένες τουαλέτες, το δοκίμασα, μια φορά πέτυχε όντως - όλες τις υπόλοιπες ήτανε τζίφος, απλώς βρωμούσε ΚΑΙ ξύδι η τουαλέτα. Το ίδιο μείγμα, ίσως και με λεμόνι, καθαρίζει τα άλατα από το πλυντήριο ρούχων και πιάτων (δεν το δοκίμασα αλλά εγγυώνται όσοι τα γράφουν αυτά, που βασικά μεταφράζουν με το γκουγκλ και γράφουν «η λεμόνι με την ξύδι και τον σόδα καθαρίζουν πολύ υπέροχα τον ζάντα από την πλυντήρια», οπότε έχουνε πλάκα).

Χυμός δύο λεμονιών λέει, μαζί με ζεστό νερό, καθαρίζει τις λεκιασμένες άσπρες κάλτσες – μετά τις απλώνεις και μοσχοβολούν καθαριότητα… είναι τιπ της κατηγορίας «να γίνω κασέρι», γιατί καμία βρώμικη πρώην άσπρη κάλτσα έφηβου δεν καθαρίζει άμα δεν χτυπηθεί στο πλυντήριο εκατό ώρες, το ξέρει καλά η μέση μαμά. Νεροχύτες, μπανιέρες και τοστιέρες καθαρίζουν με λεμόνι παρακαλώ, ή με ξύδι, μερικές φορές και με σόδα. Υπάρχει πρόταση να φτιάξεις μίγμα μαγειρικής και καθαριστικής σόδας με βορικό για να καθαρίσεις το γκαράζ. Δεν έχεις γκαράζ; Τότε το φούρνο, κι αυτός τα χάλια του έχει. Δεν έχεις βορικό; Δεν ξέρεις καν τι είναι; Μα δεν έχει βορικό το μέσο σπίτι; (όχι λέμε!) Μένει κατάπληκτος/η, όποιος/α μεταφραζο-γράφει το άρθρο, σχεδόν ακούς να κάνει «τσκ,τσκ,τσκ!» πίσω από την οθόνη σου.

Το χειρότερο είναι οι οδηγίες, και καλά τρικ, για πράγματα που τα διαβάζεις και λες «σώπα καημένε/η!» κουνώντας το κεφάλι σου. Το κλασσικό είναι «Πώς να στεγνώσεις τα ρούχα σου το χειμώνα ανέξοδα, απλά και εύκολα». Επειδή έχεις ρούχα τα οποία σκέφτεσαι να πλύνεις κι ας είναι χειμώνας, διαβάζεις με τα μάτια ορθάνοιχτα, πετώντας στην άκρη τις ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ διαφημίσεις για ό,τι βάζει ο νους του ανθρώπου, ΚΑΙ μία ειδοποίηση ότι κέρδισες το αυτοκίνητο που κληρώνεται σε οκτώ χρόνια, ΚΑΙ μηνύματα από τράπεζες που λένε τα δικά τους, τι να κάνουν κι αυτές… Με αγωνία ψάχνεις τρόπους να στεγνώσεις πέντε βρακιά και οκτακόσια μπλουζάκια των παιδιών σου ενώ έξω βρέχει και βροντά, οπότε «τρέχεις» το άρθρο, να φτάσεις στα ΤΙΠΣ ΠΩΣ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙΣ ΡΟΥΧΑ ΣΟΥ.

Και διαβάζεις ότι αρκεί να 1) τα απλώσεις στον ήλιο αραιά στην απλώστρα επειδή άμα είναι στριμωγμένα δεν στεγνώνουν εύκολα, 2) να τα απλώσεις πάνω στα αναμμένα καλοριφέρ ή δίπλα στα αναμμένα καλοριφέρ, 3)να τα στεγνώσεις με το σεσουάρ αλλά μόνον αν είναι λεπτά υφάσματα, τα χοντρά αργούνε 4) να τα βάλεις στο στεγνωτήριο για μία ώρα.

Πριν καλά καλά το καταλάβεις, έχεις φτάσει στο τέλος του άρθρου με την τρίχα κάγκελο, γιατί όλα όσα σου προτείνει, εκτός του ότι είναι προφανή, δεν σε βοηθάνε ντιπ καθόλου: αν είχε ήλιο, δεν θα έψαχνες τρόπο να στεγνώσεις την προίκα σου, αν είχες αναμμένα καλοριφέρ ή αν τα είχες επί κάμποση ώρα επίσης δεν θα ψαχνόσουν, όπως και αν είχες στεγνωτήριο, και όποια/ος έχει στεγνώσει σώβρακο με σεσουάρ, ξέρει ότι παίρνει πολύ χρόνο, καίει ρεύμα, δεν στεγνώνει ποτέ αρκετά καλά οπότε συγκαίεσαι, μέχρι να στεγνώσει το σώβρακο απάνω σου. Μιλάμε για σώβρακο, πόσο μάλλον για φούτερ ή τζιν ή ρόμπα πετσετέ. Τέλος, ακόμα κι όταν έχεις στεγνωτήριο, επειδή το ρεύμα έχει πάει στον ουρανό κι ακόμα παραπέρα, δεν το βάζεις να στεγνώνει τίποτα. Το έχεις σκεπασμένο με ένα σεμέν, ίσως με ένα κάντρο προπάππου απάνω, σαν έπιπλο, και το καμαρώνεις.

Για ποιόν μυστήριο λόγο διαβάζω νοικοκυρίστικα τιπς, εγώ που κάποτε μου είπανε ότι το ψυγείο θέλει απόψυξη κάθε χρόνο κι έπεσα από τα σύννεφα, γιατί στην Αμερική πχ που είχα πάει μια μέρα τα ψυγεία αποψύχονται μόνα τους, και αυτοκαθαρίζονται κι όλας, μια κι έπιασαν σφουγγαρόπανο…; Γιατί διαβάζω «δεκατρία μυστικά να καθαρίσετε με μισό λεμόνι μια καμένη κατσαρόλα» (ή, συνηθέστερα, «έναν καμένη κατσαρόλο») την στιγμή που ένα-δύο από τους κατσαρόλους μου μαζί με τα κατσαρολάκια παιδιά τους έχουν καμένους πάτους και δεν με απασχολούν επί του πρακτικού; Γιατί μετράω τα υλικά σπιτικού καθαριστικού με πράσινο σαπούνι, βορικό ή βόρακα, γλυκερίνη, ξύδι, σόδα και μισό λεμόνι; Τη στιγμή που είναι ζήτημα να έχω στο μη-αυτοκαθαριζόμενο ψυγείο μου μισό λεμόνι, κι αυτό στεγνό;

Είναι διάφορα μυστήρια πράγματα που κάνουμε, ειδικά όταν θέλουμε να φύγει ο νους μας από δυσάρεστα, να ξεχάσει το δυσοίωνο. Μια κοπέλα μου έλεγε ότι βλέπει τικτοκ με ανθρώπους που τραγουδάνε παράφωνα, άλλος βλέπει τσόντες συνέχεια, σίγουρα ο κόσμος διαβάζει ποδοσφαιρικά, θρησκευτικά, ιστορικά κλπ σαιτ, εγώ διαβάζω ειδήσεις, και αμέσως μετά, για να συνέλθω, ψάχνω τιπς για κακές νοικοκυρές που αναρωτιούνται με ποιους τρόπους θα γίνουν καλύτερες… ή, με μισό λεμόνι στο χέρι, ακόμα χειρότερες.