Η Ρωσίδα κατάσκοπος

«Μας έχει αφήσει όλους άφωνους, τόσο με την κατασκοπεία όσο και με τα πλεκτά της»

Η ειδησεογραφία για τη δράση της ρωσίδας κατασκόπου «Μαρία Τσάλλα» στην Ελλάδα και οι αντιδράσεις στα social media.

Το πιο αστείο, όπως επεσήμανε ο Αντώνης Πανούτσος, είναι ότι σε όλες τις φωτογραφίες (σε ειδήσεις, εφημερίδες και σαιτ) η ρωσίδα κατάσκοπος είναι με φλουταρισμένο πρόσωπο ή με μισό πρόσωπο, λες και πρέπει να προστατευτεί η ιδιότητά της – την οποία ιδιότητα την φωνάζει όλος ο κόσμος από τα κεραμίδια, ίσως και η ίδια η κατασκοπίνα. Η πιθανότητα να την πετύχουμε στο δρόμο και κάποιος να της φωνάξει, «φτου σου δε ντρέπεσαι!» είναι απίθανη έτσι κι αλλιώς, μια και η κοπέλα έχει φύγει ήδη από την Ελλάδα και βρίσκεται στην παγερή Ρωσία από τα Χριστούγεννα. Μάλιστα δεν θα της φωνάζαμε, αντίθετα την θαυμάζουμε, επειδή… είναι αξιοθαύμαστη: έπλεκε, διατηρούσε μαγαζί στο Παγκράτι όπου βρίσκεις να νοικιάσεις διαμέρισμα μόνον αν είσαι πασάς στο Ντουμπάι, είχε γάτα ή γάτες ΚΑΙ γκόμενο εκτός από σύζυγο που όμως ήτανε κρύος, και βρισκόταν μονίμως πάνω από 500 χιλιόμετρα μακριά οπότε δεν μετράει (από τα 400 χιλιόμετρα και μετά, η ατασθαλία παραγράφεται λόγω απόστασης, πόσο μάλλον όταν ο σύζυγος είναι σε άλλη, μακρινή χώρα. Και κρύος).

Πώς τα πρόφταινε όλα αυτά η Ρωσίδα; Δηλαδή πώς «έτρεχε» τα πλεκτά της ως μαγαζί και ως δημιουργίες με τις βελόνες και το «μια καλή, μια ανάποδη», πως άνοιγε και έκλεινε το μαγαζί κάθε μέρα, πώς τσιριμπόμιαζε με το γκόμενο και παράλληλα κατασκόπευε την πατρίδα μας; Το ότι έχουμε θέματα εμείς στην Ελλάδα άξια κατασκοπείας και μάλιστα από την Ρωσία που κάπως την θεωρούσαμε πάντα ότι σκασίλα της μια και δεν ήθελε να μας κλέψει τα μάρμαρα, το ότι υπάρχουν μυστικά του Κράτους επιπέδου Οκτοπούσυ, το ότι αυτά τα μυστικά μπορούσε να τα αποκαλύψει μία κοπέλα που πλέκει ζιπούνια, το ότι αυτή η κοπέλα έβρισκε να παρκάρει στο Παγκράτι – μας ξεπερνάνε ως πληροφορίες.

Οι οποίες πληροφορίες είναι συχνά αντικρουόμενες: μιλούσε ή δεν μιλούσε καλά Ελληνικά η Ρωσίδα; Και πώς τα έμαθε τόσο γρήγορα; Δεν είχε βαριά Μοσχοβίτικη προφορά, δεν σκόνταφτε στο Θήτα, δεν έλεγε «Τανάση»; Έκανε μαθήματα ταχύρρυθμης εκμάθησης, είχε εκπαιδευτή ως προς την προφορά της, voice coach, μάνατζερ που την βοηθούσε ή τα κατάφερνε όλα μόνη της; Αν τα κατάφερνε όλα μόνη της, μήπως να την προσλάβουμε γιατί είναι αξιόλογο παιδί με μέλλον; Μήπως την ζητήσουμε από τη Μόσχα, και όταν επιστρέψει της δώσουμε κάτι χρήσιμο να κάνει εδώ; Δηλαδή όσο περισσότερα πράγματα αποκαλύπτονται για τη Ρωσίδα κατάσκοπο, τόσο μένουμε άφωνοι με τις ικανότητές της. Σίγουρα θα φτιάχνει πιροσκί, θα διαβάζει Τσέχωφ και θα απαγγέλει Μαγιακόφσκι πίνοντας βότκα, θα είναι σέξι και θα καλύπτει ό,τι άλλο κλισέ κυκλοφορεί για τις Ρωσίδες, κατασκόπους ή όχι.

Δεν θα καταλήξω κάπου – απλώς η μυθιστορηματική διάσταση που παίρνει ώρες ώρες η ειδησιογραφία, ίσως και η πραγματικότητα, όταν δεν μας χτυπάει σαν ηλεκτρικό ρεύμα, ορίστε που δίνει ένα χρώμα στις ζωές μας. Και πολλή όρεξη για σχόλια στα σόσιαλ, όπου έχουνε βρει τη χαρά τους όλοι με τη νόστιμη και υπερ-αποτελεσματική Ρωσίδα. Μέχρι που ελπίζουμε να μη γίνει καμιά ανάποδη και αποδειχθεί ότι δεν ήταν καθόλου κατάσκοπος, ότι όλο αυτό έγινε μόνο και μόνο επειδή ήθελε να εξασφαλίσει μια μόνιμη θέση πάρκινγκ στο Παγκράτι, απλώς της βγήκε περίεργα, και έμπλεξε χωρίς να το καταλάβει επειδή τα Ελληνικά της ήταν (ή μήπως δεν ήταν;) περιορισμένα…

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice