Mom brain: Τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσεις
«Όταν πια γέννησα και την τρίτη μου κόρη η εμπειρία μου ήταν αρκετή»
Mom Brain ή Pregnancy Brain: Ο όρος και το φαινόμενο για τη νέα κατάσταση στη ζωή μίας εγκύου ή μίας μητέρας.
Σίγουρα έχεις ακούσει τον όρο mom brain ή pregnancy brain, σαν ένα χαρακτηριστικό μιας μαμάς ή μιας εγκυμονούσας για το πώς βιώνει την νέα κατάσταση στην ζωή της. Ο όρος είναι αληθινός και υπάρχει μια αρκετά καλή εξήγηση πίσω από το φαινόμενο αυτό. Η εγκυμοσύνη αλλάζει σωματικά, συναισθηματικά ακόμη και τον τρόπο που σκέφτεται η γυναίκα. Για την ακρίβεια μία έγκυος μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με κακή συγκέντρωση, έντονη αφηρημάδα ακόμη και με προβλήματα μνήμης. Το ίδιο ισχύει και για τις νέες μαμάδες. Είναι ένα σύμπτωμα που αν το σκεφτείς είναι πολύ πιο συχνό από ότι νομίζουμε.
Τι πραγματικά προκαλεί αυτό το ενοχλητικό mom brain και πώς το βίωσα εγώ
Όταν ήμουν έγκυος στην πρώτη μου κόρη η χαρά μου μαζί με την αγωνία μου ήταν τόσο μεγάλη που δεν μου άφηνε πολλά περιθώρια ώστε να σκεφτώ πως πραγματικά ένιωθα και να αναρωτηθώ γιατί πολλές φορές ήμουν υπερβολικά αφηρημένη. Το ίδιο συνέβη και όταν γέννησα και πλέον η ζωή μου είχε αλλάξει ριζικά. Όταν πια γέννησα και την τρίτη μου κόρη η εμπειρία μου ήταν αρκετή ώστε να καταλάβω ότι η αφηρημάδα μου ήταν κάτι παραπάνω από ενοχλητική. Για την ακρίβεια ήταν ανησυχητική!
Πλέον η προσωπική μου εμπειρία μου έχει διδάξει πως το mom brain είναι το λεγόμενο «το έχω κάψει». Θες οι ορμόνες της εγκυμοσύνης και της περιόδου μετά τον τοκετό, θες η στέρηση ύπνου και το στρες που βιώνουμε όλες οι μαμάδες και να σου από την γωνία, το burn out το καλό. Η έλλειψη συγκέντρωσης που βίωσα ήταν πολλές φορές αστεία με καλύτερο παράδειγμα την φορά που γύρισα πάνω από 5 φορές για να ελέγξω αν όντως είχα βγάλει το σίδερο από την πρίζα. Ή μια άλλη φορά που δεν θυμόμουν αν είχα πάρει τις βιταμίνες που μου είχε συστήσει ο γιατρός μου ή αν είχα ταΐσει το χρυσόψαρο, που λογικά το καημένο το ψαράκι πρέπει να έφαγε παραπάνω από 2 φορές εκείνη την ημέρα.
Η κατάσταση αυτή καταλαβαίνεις ότι έχει ξεφύγει όταν σου δημιουργεί πραγματικά προβλήματα μέσα στην καθημερινότητά σου, κι εγώ το κατάλαβα για τα καλά όταν πια λειτουργούσα μηχανικά και όλη μέρα ανυπομονούσα να έρθει το βράδυ για να κοιμηθώ. Αν κι εσύ νιώθεις έτσι τότε διάβασε παρακάτω τι βοήθησε εμένα που ίσως βοηθήσει κι εσένα.
- Προσπάθησα να κοιμάμαι περισσότερο. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να απολαύσεις έναν ήρεμο και συνεχόμενο βραδινό ύπνο ειδικά όταν έχεις νεογέννητο μωρό. Όμως, προσπάθησε να κοιμάσαι περισσότερο ακόμη και μέσα στην ημέρα αν είναι δυνατόν, γιατί η έλλειψη ύπνου είναι αυτή που δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα και είσαι αφηρημένη.
- Έφτιαχνα λίστες για τα πάντα. Λίστα για τα ψώνια, λίστα με τις δουλειές που είχα να κάνω, λίστα με το πόσες φορές θήλασα το μωρό, λίστα ακόμη και με τις πάνες που του είχα αλλάξει για να μπορώ να έχω καλύτερη εικόνα του πόσο τρώει.
- Άρχισα να τρέφομαι πιο σωστά. Έβαλα στην καθημερινή μου διατροφή φρούτα, λαχανικά και άλλα τέτοια υγιεινά και προσπάθησα να τρώω πιο συχνά, γιατί είδα πως όταν έμενα για ώρα νηστική δεν με βοηθούσε καθόλου στη συγκέντρωσή μου.
- Προσπάθησα να περιορίσω το άγχος μου. Καθόλου καλό δεν μου έκανε το να αγχώνομαι για τα πάντα από το αν έφαγε σωστά το μωρό, αν κοιμήθηκε αρκετά ή αν πήρε αρκετό βάρος αυτό τον μήνα.
Το πιο σημαντικό όμως απ όλα είναι το να μοιράζομαι τις σκέψεις μου και τις ανησυχίες μου με άλλες φίλες μαμάδες, οι οποίες ήξερα ότι θα με καταλάβαιναν και θα με βοηθούσε να τους πω τις σκέψεις μου. Κάντο κι εσύ και θα με θυμηθείς.