Γιατί το Shein κατηγορείται για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και της πιθανή εμπλοκή σε human trafficking;
Rio Lecatompessy on Unsplash
Opinion

Shein: Ευσταθούν οι φήμες για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και human trafficking;

Τίποτα δεν έχει αποδειχτεί αλλά τα social media βοούν

Γιατί το Shein, το διαδικτυακό fast fashion κατάστημα κατηγορείται για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και της πιθανής εμπλοκής σε human trafficking;

Πανέμορφα βραχιολάκια, δαχτυλίδια και σκουλαρίκια μόνο 50 λεπτά, τσάντες τελευταία λέξη της μόδας και κομμάτια άρτι αφιχθέντα από τις πασαρέλες διάσημων οίκων, όλα κάτω των 10 ευρώ, το λες και ευκαιρία! Αλλά το ρητό που λέει «πολύ καλό για να είναι αληθινό» επαληθεύεται για άλλη μια φορά, στην περίπτωση του Shein, ενός δημοφιλούς διαδικτυακού καταστήματος λιανικής πώλησης μόδας, γνωστό για τη διάθεση μοντέρνων ρούχων και αξεσουάρ σε προσιτές τιμές. Το κατάστημα φυσικά και είναι αληθινό, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα για να πετύχει τα παραπάνω σε τόσο χαμηλές τιμές κάτι ίσως να τρέχει, καθώς η εταιρεία έχει τεθεί υπό έλεγχο τα τελευταία χρόνια λόγω καταγγελιών για ανήθικες επιχειρηματικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και της πιθανής εμπλοκής σε human trafficking. Είναι πιθανό να είναι απλές φήμες καθώς απτές αποδείξεις δεν υπάρχουν, αλλά ίσως μιλάμε για ένα «daylight robbery» και ανθρώπινη εκμετάλλευση, που μέχρι πότε θα πρέπει να αγνοούμε για τα δικά μας καταναλωτικά συμφέροντα;

Ο όρος «ληστεία» λοιπόν της εταιρίας, αναφέρεται στην υποτιθέμενη πρακτική της να αντιγράφει σχέδια από ανεξάρτητους σχεδιαστές και να τα πωλεί σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή. Αυτή είναι μια συνήθης πρακτική μεταξύ των εταιρειών fast fashion και η Shein δεν αποτελεί εξαίρεση. Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί ότι κλέβει σχέδια από μικρότερους σχεδιαστές χωρίς τη συγκατάθεσή τους και τα αναπαράγει στην ιστοσελίδα της. Αυτό όχι μόνο αφαιρεί από τη σκληρή δουλειά και τη δημιουργικότητα του αρχικού σχεδιαστή, αλλά επηρεάζει επίσης το εισόδημά του και την ικανότητά του να συντηρεί την επιχείρησή του.

Επιπλέον, η Shein έχει κατηγορηθεί ότι κλέβει εικόνες από μικρότερες μάρκες και τις χρησιμοποιεί χωρίς άδεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση τους καταναλωτές, οι οποίοι μπορεί να πιστεύουν ότι αγοράζουν από την αρχική μάρκα, ενώ στην πραγματικότητα αγοράζουν μια απομίμηση από τη Shein.

Το ζήτημα της «ληστείας» του παραπάνω κινεζικού κολοσσού έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις για αυξημένη ρύθμιση των εταιρειών fast fashion ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα των μικρότερων σχεδιαστών και δημιουργών. Ορισμένοι πρότειναν να απαιτείται από την εταιρεία να παρέχει αποδείξεις για την αυθεντικότητα των σχεδίων της πριν τα πουλήσει στον ιστότοπό της.

Εκτός από τους ισχυρισμούς για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, η Shein έχει επίσης κατηγορηθεί για πιθανή εμπλοκή σε human trafficking. Έχουν κυκλοφορήσει φήμες στο διαδίκτυο ότι η Shein χρησιμοποιεί καταναγκαστική εργασία για την παραγωγή των ρούχων της και ότι ορισμένοι από τους εργαζομένους της είναι ανήλικοι. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς, έχουν κυκλοφορήσει ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχουν οδηγήσει σε εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της εταιρείας.

Η Shein έχει αρνηθεί όλους τους ισχυρισμούς για ανήθικες επιχειρηματικές πρακτικές και έχει δηλώσει ότι δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι όλα τα προϊόντα της προέρχονται και παράγονται με ηθικό τρόπο. Η εταιρεία δεσμεύτηκε επίσης να διερευνήσει τυχόν ισχυρισμούς για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice