«Ρre slut-shaming» ή αλλιώς στιγματισμός από κούνια
Τα λάθη και οι επικίνδυνες συμπεριφορές στο οικογενειακό περιβάλλον
Τι είναι το «Ρre slut-shaming», πώς επηρεάζει τη σεξουαλικότητα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Οι γυναίκες άλλαξαν τον κόσμο με μια ερώτηση, «Τι να φορέσω σήμερα;», αλλά όπως πολύ σωστά λένε στον Κεμάλ, «αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ». Έτσι, πριν λίγα χρόνια, με την κυριαρχία της κουλτούρας του διαδικτύου, μάθαμε τον όρο «slut-shaming», δηλαδή τον στιγματισμό ή την κριτική σε κάποιον/κάποια -συνήθως γυναίκα-, επειδή εκφράζει ανοιχτά τη σεξουαλικότητά της ή επειδή υποτίθεται ότι επιδίδεται σε ασύδοτη συμπεριφορά. Το «Pre slut-shaming» έιναι ένας όρος που προέρχεται από την «προκατάληψη», καθώς τα άτομα ντροπιάζονται και στιγματίζονται ακόμη και πριν υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς κατά της σεξουαλικής τους συμπεριφοράς.
Το «Ρre slut-shaming» έχει γίνει όλο και πιο διαδεδομένο στην ψηφιακή εποχή λόγω της ευκολίας ανταλλαγής φημών, κουτσομπολιών και ψευδών πληροφοριών σε διάφορες πλατφόρμες. Σε πολλές περιπτώσεις, ένας μόνο αβάσιμος ισχυρισμός μπορεί να γίνει viral, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στη φήμη, την ψυχική υγεία και τις προσωπικές σχέσεις ενός ατόμου. Ο δημόσιος εξευτελισμός και ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος, κατάθλιψη και αισθήματα απομόνωσης. Επιπλέον, τα θύματα συχνά βιώνουν ένα βαθύ αίσθημα ντροπής και ενοχής, ανεξάρτητα από την αλήθεια των ισχυρισμών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και να συμβάλει σε έναν τοξικό κύκλο αρνητικότητας.
Ο όρος του «Ρre slut-shaming» είναι συχνά μεροληπτικός ως προς το φύλο, επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες και διαιωνίζει τον βαθιά ριζωμένο μισογυνισμό. Ενισχύει επιβλαβή στερεότυπα για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, παρουσιάζοντας τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ως ανήθικες ή άσωτες. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται πιεσμένες να συμμορφωθούν με μη ρεαλιστικά κοινωνικά πρότυπα, οδηγώντας σε καταπίεση της σεξουαλικής τους αυτονομίας. Επίσης μπορεί να θολώσει τα όρια της συναίνεσης και του σεβασμού. Όταν τα άτομα κρίνονται αποκλειστικά βάσει της αντιλαμβανόμενης από το σύνολο σεξουαλικής συμπεριφοράς, η εστίαση μετατοπίζεται μακριά από τη σημασία της συναίνεσης και του αμοιβαίου σεβασμού σε όλες τις στενές σχέσεις. Αυτό εδραιώνει περαιτέρω μια κουλτούρα όπου τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή επίθεσης μπορεί να διστάζουν να αναφερθούν λόγω του φόβου ότι θα προ-κακοποιηθούν ή θα κατηγορηθούν για τις εμπειρίες τους.
Πώς η οικογένεια αναπαράγει το «Ρre slut-shaming» και οι επιπτώσεις του σε μικρές ηλικίες
Μια ανησυχητική πτυχή του «Ρre slut-shaming» έγκειται στη δυσάρεστη πραγματικότητα ότι μερικές φορές, διαιωνίζεται από τους ίδιους τους ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι πηγή άνευ όρων αγάπης και υποστήριξης, την οικογένεια. Ενώ οι κοινωνικές συμπεριφορές παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των προοπτικών μας, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε την επιρροή των γονικών φιγούρων, ιδιαίτερα των μητέρων, στη διαμόρφωση της αντίληψης ενός παιδιού για τον εαυτό του και τη σεξουαλικότητά του.
«Πού πας με αυτή τη φούστα;», «Δεν είναι λίγο αδερφίστικο το ροζ για σένα;», αυτά και άλλα πολλά αντίστοιχα σχόλια ειπώνονται καθημερινά σε πάμπολλα σπίτια. Όταν οι μητέρες κάνουν σεξιστικά και προσβλητικά σχόλια, συμβάλλουν ακούσια σε μια τοξική οικογενειακή δυναμική και εμποδίζουν τη συναισθηματική ανάπτυξη και την αυτοεκτίμηση του παιδιού τους. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι εκτεταμένες και μακροχρόνιες, οδηγώντας σε μια ανθυγιεινή σχέση με τη σεξουαλικότητα, την οικειότητα, ακόμη και την αυτοεκτίμηση.
Είναι σημαντικό λοιπόν να σπάσει αυτός ο κύκλος μέσα στις οικογένειες και να καλλιεργηθεί ένα περιβάλλον αποδοχής και υποστήριξης. Οι μητέρες θα πρέπει να εκπαιδεύονται σχετικά με την ολοκληρωμένη σεξουαλική αγωγή και τη σημασία της προώθησης μιας υγιούς στάσης απέναντι στη σεξουαλικότητα. Αυτό θα τους επιτρέψει να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες στα παιδιά τους και να διαλύσουν τους επιβλαβείς μύθους και τα στερεότυπα. Πρέπει να ενθαρρύνεται η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ τους σχετικά με τη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις. Η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου για συζητήσεις, χωρίς κριτική, θα επιτρέψει στα παιδιά να αναζητήσουν καθοδήγηση και υποστήριξη από εκείνες.
Το θέμα είναι ότι πρέπει να προβληματιστούν σχετικά με τις δικές τους πεποιθήσεις και στάσεις απέναντι στη σεξουαλικότητα. Η επίγνωση των προσωπικών προκαταλήψεων και η προσπάθεια για την υπέρβασή τους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους. Οι μητέρες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο πρότυπο συμπεριφοράς. Επιδεικνύοντας σεβασμό για τον εαυτό τους και τους άλλους, ασκώντας υγιείς σχέσεις και αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα θα αφήσουν θετική εντύπωση στα παιδιά.
Για να οικοδομήσουμε μια κοινωνία με περισσότερη ενσωμάτωση και κατανόηση, πρέπει να ξεκινήσουμε από τα σπίτια μας. Οι γονείς πρέπει να επαγρυπνούν για την προώθηση ενός περιβάλλοντος ενσυναίσθησης, αποδοχής και ανοιχτής επικοινωνίας, επιτρέποντας στα παιδιά τους να εξελιχθούν σε άτομα με σεξουαλική αυτοπεποίθηση και συναισθηματική ανθεκτικότητα. Αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο του «Ρre slut-shaming» και λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για την καταπολέμησή του, μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για έναν πιο συμπονετικό και υποστηρικτικό κόσμο, όπου τα άτομα θα έχουν τη δυνατότητα να αγκαλιάζουν τη σεξουαλικότητά τους χωρίς το φόβο της κρίσης ή της ντροπής. Θυμηθείτε, το σπάσιμο κάθε φαύλου κύκλου ξεκινά από τον καθένα από εμάς και η αλλαγή που θα δημιουργήσουμε θα διαμορφώσει το μέλλον της κοινωνίας μας προς το καλύτερο.